Kriz Pekin'e taşındı... Çin Dışişleri: Türkiye'de bazı kişiler teröristleri teşvik ediyor

Akşener ve Yavaş'ın Uygur Türklerine dair paylaşımları sonrası Çin Büyükelçiliği'yle yaşanan gerilim Pekin'e taşındı. Çin Dışişleri, 'Türkiye'de bazı kişilerin teröristleri teşvik ettiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın Uygur Türkleriyle ilgili sosyal medya paylaşımları sonrasında Türkiye'yle Çin arasında patlak veren kriz sürüyor. Çin'in Ankara Büyükelçiliği'nin iki siyasetçiye tepki gösterip "Çin tarafı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" açıklaması yapmasının ve Dışişleri Bakanlığı'nın bunun üzerine Liu Shaobin'i bakanlığa çağırmasının ardından, bu kez Pekin'den açıklama geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, 'Türkiye'de bazı kişilerin teröristleri ve Çin içinde ayrılıkçılığı teşvik ettiğini' savundu. Pekin'de günlük basın toplantısında konuşan Zhao, "Umarız Türkiye'de her kesimden insanlar, Çin'in ulusal egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma yönündeki katı pozisyonunu doğru, mantıklı ve objektif bir biçimde görebilir" dedi.

NE OLMUŞTU?

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçiliği, 'Barın katliamı'nı anmak için yaptıkları sosyal medya paylaşımları nedeniyle Akşener ve Yavaş'a dün Twitter'dan tepki göstermişti. Elçiliğin hesabından yapılan ilk paylaşımda Akşener ve Yavaş'ın hesapları da etiketlenerek "Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi, Çin toprağının ayrılmaz bir parçasıdır. Bu dünyaca kabul edilen ve tartışılamaz bir gerçektir" denilmiş; ikinci paylaşımda da, "Çin tarafı, herhangi bir kişi veya gücün Çin’in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne herhangi bir şekilde meydan okumasına kararlılıkla karşı çıkmakta ve bunu şiddetle kınamaktadır. Çin tarafı, haklı karşılık verme hakkını saklı tutmaktadır" ifadeleri kullanılmıştı.

Bu paylaşımın tehdit olarak görülmesinin ardından Çin'in Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrılmış, elçiliğin paylaşımları kınanmıştı.

İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu da Twitter hesabından Çin Büyükelçiliği'ne "Ne yaparsınız mesela? Hepimizi toplama kamplarına alıp asimile mi edersiniz? Bize işkence mi yaparsınız? Camilerimizi mi yıkarsınız ? #DoguTürkistan'lı mazlum kardeşlerimize yaptığınız gibi bizi de hapse mi atarsınız? Evlerimize, iffetimize mi musallat olursunuz? Ne yaparsınız?" diye yanıt vermiş, "#DoğuTürkistan'da kardeşlerimize zulmetmeye ve asimilasyona, mazlumların iffetini çiğnemeye ve Türk'ün toprağını işgale devam ederseniz, üstüne bir de hadsizlik edip bizi tehdit ederseniz" ifadelerini kullanmıştı.

Akşener ve Yavaş, önceki gün Twitter'dan yaptıkları paylaşımlarda Şincan Uygur Özerk Bölgesi'nde bulunan Barın'da 31 yıl önce yaşanan çatışmaları 'katliam' olarak anmıştı. 

​Barın'da 5 Mart 1990'da yaşanan olaylarda, 'şeriat devleti' kurmak isteyen Türkistan İslam Partisi'nin (TİP- eski adıyla Doğu Türkistan İslami Hareketi) yöneticisi Zeydin Yusup'un liderliğinde silahlanan yaklaşık 200 kişi, Afgan militanlarla birlikte 'cihat başlattıklarını' ilan etmişti. Çin güvenlik güçleriyle çıkan çatışmalarda, resmi verilere göre en az 15 kişi ölmüştü. Bazı kaynaklar ise ölü sayısının çok daha fazla olduğunu ifade ediyor.

Türkistan İslam Partisi Türkiye tarafından 'terör örgütü' olarak görüyor. Çin'in Uygur Türklerine yönelik politikasını son dönemde 'soykırım' olarak adlandıran ABD ise TİP'i Ekim 2020'de terör listesinden çıkardı. TİP 2002'den bu tarihe dek ABD'nin terör örgütleri listesindeydi. (DIŞ HABERLER)