Kripto para uyarısı: İşleyişi bilmeden işlem yapmayın

Kripto para piyasasında saniyeler içinde hem kazanç hem de kayıp olasılığı bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Arslan "Kredi veya borçla yatırım yapmak felaketi getirebilir" uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pandemi döneminde Borsa İstanbul'da 1 milyon yeni yatırımcı işlem yapmaya başlarken, kripto para piyasalarına da ilgi arttı. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Barlas Arslan, kripto paralarla ilgili hukuk sisteminde bir boşluğun söz konusu olduğunu hatırlatarak, uyarılarda bulundu.

300'DEN FAZLA KRİPTO PARA BORSASI VAR

Arslan, Türkiye dahil dünyada birçok ülkede dijital paralarla ilgili hazırlıklar olduğunu hatırlatarak, şu bilgileri verdi:
"Dijital paralar, kripto paralardan farklı. Her şeyden önce dijital paralar, merkez bankaları tarafından çıkarılacak ve bir merkeze bağlı ve regüle edilebilir olacak. Kripto paralarda ise böyle bir durum söz konusu değil. Halihazırda dünyada binlerce kripto para birimi, 300'den fazla kripto para borsası var. Piyasanın toplam işlem hacmi 1,7 trilyon dolar civarında. Durum böyle olunca Türkiye'de de kripto paralara olan ilgi ve işlem hacmi günden güne artıyor. Çok sayıda Türk yatırımcı, yabancı borsalarda kripto para işlemleri yapıyor. Ayrıca, yatırımcıların bir kısmı da yerli kripto para borsalarını kullanıyor. Küresel Tüketici Anketi'ne göre, Türkiye, kripto para sahipliği açısından dünyada 4'üncü iken, Avrupa'da ise ilk sırada."

'YÜKSEK GETİRİ DE KAYIP DA OLABİLİYOR'

Arslan, kripto paraların mevcut yatırım araçlarına göre daha yüksek getiri sağlayabildiğini belirterek, şu değerlendirmede bulundu:"Özellikle son bir yıldaki artışlar, bireysel ve kurumsal yatırımcıları cezbetti. Ancak belirtmek gerekir ki getiri yüksek olabilirken, kayıplar da bir o kadar yüksek oluyor.

Türkiye'de kripto paralara olan ilgi her yerde görülebilir. Sosyal alanlarda, toplu ulaşım araçlarında, iş yerlerinde veya sosyal medyada hemen her gün kripto para ile ilgili diyaloglara, bilgisayar ya da cep telefonları ile işlem yapanlara rastlamak olağan hale geldi. Fakat dikkat edilmesi gereken hususlar var. Kripto paralar bireysel ve sosyal sorunlara neden olabilir. Hatta olmaya başladı bile... Her şeyden önce kripto para piyasasının volatilitesinin yüksek olduğunu ve risk barındırdığını bilmek gerekiyor. Saniyeler içinde kazanç sağlamak söz konusu olabileceği gibi kayıp olasılığı da yüksek. Bu nedenle bu alanda uzman görüşlerine başvurmadan, piyasa işleyişini bilmeden, kulaktan dolma bilgi ve haberlerle işlem açılmamalı.

PİYASADA ARTAN DOLANDIRICILIK CİDDİ BİR SORUN

Diğer taraftan, kripto para piyasasında artan dolandırıcılıklar da ciddi bir sorun. Özellikle kısa sürede yüksek kazanç vadeden kişi ve hesaplardan uzak durulmalı. Emek vermeden büyük paralar kazanma hayaliyle arabayı veya evi satarak, kredi çekerek ya da eşten, dosttan borç alarak kripto para yatırımı yapmak felaketi getirebilir. Maddi kayıpların yanında, 24 saat işlem yapılan kripto para piyasasının zaman ve hayatı çaldığını da unutmamak gerekiyor." (İSTANBUL-AA)