Kremlin'den 'harekat' açıklaması: Durum tırmandırılmamalı

Kremlin'in açıklamasında, "Türkiye'nin güvenlik endişelerini anlıyor ve saygı duyuyoruz. Tarafları durumu tırmandırmaya yönelik adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin'den Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) başlattığı hava harekatına ilişkin açıklama geldi. Moskova yönetiminin, Türkiye'nin Suriye konusundaki 'meşru' güvenlik endişelerine saygı duyduğu belirtilen açıklamada 'tüm tarafların durumu tırmandıracak adımlardan kaçınması gerektiği' ifade edildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov, “Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlama konusundaki endişelerine anlayış ve saygıyla yaklaşıyoruz. Bunun Türkiye’nin meşru hakkı olduğunu inanıyoruz. Bununla beraber, tarafları durumu tırmandırmaya yönelik adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı. 

Geçtiğimiz saatlerde konuya ilişkin açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev de, Türkiye'yi Suriye'de 'aşırı askeri güç' kullanmaktan kaçınmaya ve itidal göstermeye çağırmıştı. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) başlattığı hava harekatı konusunda Ankara'nın kendilerine önceden bilgi vermediğini söyleyen Lavrentyev, şöyle konuşmuştu: "Türk meslektaşlarımıza, Suriye'nin sadece kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde değil, tüm topraklarda gerilimin tırmanmasını önlemek için belirli bir itidal göstermeleri çağrısında bulunuyoruz."

ABD, ALMANYA, AVRUPA VE İRAN'DAN AÇIKLAMALAR

Rusya'nın yanı sıra ABD, Almanya, Avrupa Parlamentosu (AP) ve İran'dan da peş peşe açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "IŞİD'in yenilgiye uğratılması ortak hedefinin desteklenmesi için Suriye'de gerilimi azaltma çağrısında bulunuyoruz" denilmiş, bakanlık sözcüsü Ned Price, ABD'nin Suriye'deki durumu istikrarsızlaştıracak herhangi bir askeri harekata karşı olduğunu söylemişti. 

Irak Dışişleri Bakanlığı ise, 'İran ve Türkiye’nin Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) yönelik tekrarlanan bombardımanlarının uluslararası sözleşme ve yasaların ihlali olduğunu' bildirdi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İran ve Türkiye güçlerinin İHA ve füzelerle Kürdistan Bölgesi’ne yönelik tekrarlan saldırıları Irak egemenliğinin ihlalidir ve uygulamada, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen uluslararası sözleşmeleri ve yasaları ihlal eder.”

Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Christopher Burger, "Türkiye'yi orantılı hareket etmeye ve uluslararası hukuku dikkate almaya çağırıyoruz" demiş ve sivillerin korunması gerektiğini bildirmişti. 

AP Başkanı Roberta Metsola da Türkiye'yi 'uluslararası hukuk' vurgusunda bulunmuş,  “Türk makamlarını itidalli olmaya ve uluslararası hukuk ve standartlara saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Rusya Türkiye harekat