Kremlin'den Batı'ya 'tank' tepkisi: Çatışmaya doğrudan müdahale olarak görüyoruz

Kremlin Sözcüsü Peskov, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank verme kararını Batı'nın 'çatışmaya doğrudan dahil olduğunun işareti' olarak yorumlayacaklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank göndereceğini duyurmasının ardından, Kremlin'den konuya ilişkin ilk açıkalama geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, söz konusu kararların 'çatışmaya doğrudan müdahale' niteliğinde olduğunu söyledi.

"Avrupa başkentlerinden ve Washington'dan, Ukrayna'ya tanklar da dahil olmak üzere çeşitli silah sistemlerinin gönderilmesinin hiçbir şekilde bu ülkelerin veya ittifakın Ukrayna'daki çatışmalara dahil olduğu anlamına gelmediği yönünde açıklamalar geliyor" diyen Peskov, Moskova yönetiminin bu açıklamaları reddettiğini belirtti. Kremlin Sözcüsü, ABD ve Almanya'nın Ukrayna'ya tank verme kararını Batı'nın 'çatışmaya doğrudan dahil olduğunun işareti' olarak yorumlayacaklarını dile getirdi. 

Ne olmuştu?

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ukrayna’ya Leopard tankı gönderileceğini açıklamıştı. İlk adımda, ordu envanterinden 14 adet Leopard 2 tankı sağlanacağı ve Ukrayna askerlerinin Almanya'daki eğitimine yakında başlanacağı belirtilmişti. Scholz, Leopard 2 tanklarının teslimatını 'müttefikler ve ortaklarla birlikte koordine edeceklerini' söylemişti.

Almanya'nın Ukrayna'ya tank gönderme kararını duyurmasının ardından Moskova yönetimi tepki göstermişti. Rusya’nın Berlin Büyükelçisi Sergey Neçayev, Almanya hükümetinin Ukrayna’ya kendi yapımı olan Leopard tanklarından gönderecek olmasına ilişkin, “Bu, var olan çatışmayı yeni bir sürtüşme seviyesine çıkaran son derece tehlikeli bir karar. Söz konusu karar, Almanya politikacıların, ülkelerinin bu çatışma içinde yer almak istemediği yönündeki açıklamaları ile de çelişiyor” yorumunu yapmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden da Ukrayna'ya, bir Ukrayna taburuna denk gelen 31 adet M1 Abrams tankı temin edileceğini açıkladı. "Tankların teminatı zaman alacak" diyen Biden, Ukraynalıların Abrams tanklarını savunmalarına entegre etmeye tamamen hazır olduklarında teslimatın gerçekleştirileceğini aktardı. (DIŞ HABERLER)