Kremlin: Birleşik, öngörülebilir ve dost bir Suriye görmek istiyoruz

Ortadoğu'nun 'patlamaya hazır bir bölge' olduğunu söyleyen Kremlin Sözcüsü Peskov, buradaki bir istikrarsızlığın tüm bölgeyi etkileyebileceğine dikkat çekti.

Kremlin: Birleşik, öngörülebilir ve dost bir Suriye görmek istiyoruz
Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugün basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Suriye'deki son gelişmeleri de değerlendirdi. Peskov, Rusya'nın 'birleşik, öngörülebilir ve dost bir Suriye görmek istediğini' söyledi. Peskov'un açıklamaları, Suriye'nin kıyı şeridinde Alevilerin çoğunlukta olduğu Lazkiye ve Tartus'ta 6 Mart'tan bu yana yaşanan çatışma ve sivil ölümlerinin ve Suriye'deki Heyet Tahrir Şam (HTŞ) yönetimi başkanı Muhammed el Colani (Ahmed el Şara) ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Genel Komutanı Mazlum Abdi arasında 10 Mart Pazartesi akşamı imzalanan anlaşmanın ardından geldi. 

'DİĞER ÜLKELERLE TEMAS HALİNDEYİZ'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Kremlin Sözcüsü Peskov, Suriye'deki bir istikrarsızlığın tüm Ortadoğu'yu etkileyebileceğini söyledi. Peskov, "Bu, çok patlamaya hazır bir gölge ve elbette bölgedeki bir ülkenin istikrarsızlaşması ya da çözülmesi, bütün bir bölge için feci sonuçlar doğurabilir. Dolayısıyla biz de birleşik, müreffeh, kalkınan, öngörülebilir ve dost bir Suriye görmek istiyoruz" açıklamasında bulundu. Peskov, Suriye'deki durumla ilgili olarak diğer ülkelerle de temas halinde olduklarını söyledi.

'ABD, UKRAYNA'YLA MÜZAKERELER HAKKINDA BİZİ BİLGİLENDİRECEK'

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, konuşmasında Rusya-Ukrayna savaşını ve Romanya'daki cumhurbaşkanı seçimini de değerlendirdi. Ukrayna'nın Moskova bölgesine yönelik insansız hava araçlarıyla (İHA) bu gece saldırılar düzenlediğine dikkat çeken Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e olayla ilgili bilgi verildiğini kaydetti.

Peskov, "Askerlerimiz, (Ukrayna'da) askeri unsurları vurmaya devam ediyor. Kiev yönetimi ise sivil binalara saldırılar düzenliyor. Kiev yönetimi, Nazi özünden vazgeçmeyecek" dedi. 

Bugün ABD ve Ukrayna heyetleri arasında Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde müzakerelerin yapılacağını hatırlatan Peskov, ABD'nin söz konusu müzakereler hakkında Rusya'yı bir şekilde bilgilendireceğini söyledi. Peskov, ABD’nin NATO'da ayrılması ihtimaline ilişkin ise "Bu bizim işimiz değil. NATO'nun kendi tüzüğü var" şeklinde konuştu.

'ROMANYA DEMOKRASİYİ ÇİĞNİYOR'

Romanya'da Cumhurbaşkanı seçiminde Calin Georgescu'nun men edilmesini değerlendiren Peskov, "Bu, Avrupa'nın merkezinde tüm demokrasi normlarının çiğnenmesidir. Bu durumda Romanya, demokrasiyi çiğneme yolunu izliyor. Georgescu'suz yapılacak seçim gayrimeşru olacak" dedi.Peskov, Rusya'ya Georgescu ile bağlantılı olduğuna yönelik suçlamaların 'asılsız' olduğunu belirterek, "Bu tam bir saçmalık" ifadesini kullandı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)