KPSS ücretleri adayların belini büküyor

Kamu kuruluşlarında görev almak isteyen memur adaylarının girdiği KPSS için işlemler 28 Mayıs tarihinde başladı. Ancak sınav ücretleri adaylar için büyük yük.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ÖSYM'nin her yıl gerçekleştirdiği Kamu Personel Seçme Sınavı'na (KPSS) binlerce aday katılıyor. KPSS sınav ücretleri, KPSS tercih kılavuzunun yayınlanması ve başvuru işlemlerinin başlamasıyla birlikte belli oldu. ÖSYM'nin resmi internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 2021 KPSS sınav ücreti her bir oturum için 90 lira olarak belirlendi. KPSS Alan Bilgisi sınav ücreti ise 65 lira.

Öğretmen olmak için hazırlanan ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (ÖABT), GY-GK ve Eğitim Bilimleri sınavlarına girecek olan adaylar 3 oturum için 270 lira ödeyecek. 28 Mayıs’ta başlayan başvurular 14 Haziran'a kadar devam edecek. ÖSYM'den başvuru ücretiyle ilgili yapılan açıklama şöyle:

KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Oturumu/Eğitim Bilimleri Oturumu (Her Bir Oturum İçin): 90,00 TL

KPSS Alan Bilgisi Sınavları (Her Bir Oturum İçin): 65,00 TL

ÖABT (Her Bir ÖABT Alanı İçin): 90,00 TL.

‘AİLEDEN DESTEK GELMEZSE ZOR’

KPSS sınavına girecek binlerce aday arasında yer alan Muhammed Aydoğmuş, gireceği iki oturumun her biri için 90 lira ödeyecek. Aydoğmuş, sınav ücretlerinin yüksek olmasını artan enflasyona bağlı olduğunu düşünüyor. Sınavların maliyetinin adayların ödediği ücretten karşılandığını, sınava giren adayların ailesinin gelirine göre değiştiğini ancak adayların ailesinden destek almaması durumunda, sınav ücretlerinin adayların belini bükeceğini söylüyor.

'MAKUL SINAV ÜCRETLERİ BELİRLENMELİ’

Tüm oturumlara katılacak olan Laçin Yılmaz, KPSS zorunlu tutulan bir sınav olmasına rağmen bu kadar yüksek fiyatlarla adayların karşısına çıkılmasının oldukça üzücü olduğunu söylüyor. “Her bölgeden yani maddi açıdan çok farklı insanlara hitap etmesine rağmen bunu göz önünde bulundurmamaları ve çoğu kişiyi zor duruma sokmaları göz ardı edilemeyecek bir sorun” diyen Yılmaz şunları söylüyor: “KPSS sınavlarının ücretsiz olmasını benim gibi herkes ister fakat bunu yapamıyorlarsa bile sınava dahil olan kimseyi zorlamayacak şekilde makul bir sınav ücreti belirlemeleri gerekiyor.” 

'İNSANLARI ZORLUYOR’

Birçok aday, devletin KPSS sınav masraflarını, sınava girecek adayların ödediği ücretlerden karşıladığını dile getiriyor. Laçin Yılmaz da KPSS sınavına defalarca giren adaylara dikkat çekiyor: “Birçok atanamayan ve işsiz adaylar her KPSS sınavı gerçekleştiğinde bu ücreti vermek zorunda kalıyor. KPSS genel kapsamlı ve her bölgeden insana hitap ettiği için herkesin maddi durumu aynı olmayabiliyor ama insanlar bir yerlere atanabilmek için bu ücreti vermeye zorlanıyor.” 

Etiketler kpss sınav aday