'Köyün tamamı terör örgütü yanlısı' paylaşımı yapan öğretmen Meclis gündeminde

23 Nisan'da "Köyün tamamı terör örgütü yanlısı" paylaşımı yapan öğretmen hakkında Meclis'e önerge veren DEM Partili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Bakan'a "Soruşturma başlatıldığı doğru mu?" diye sordu.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - DEM Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Tatvan'da görev yapan ve 23 Nisan'da sosyal medya hesabından “Yeni atanmışım, köyün tamamı terör örgütü yanlısı. Velilerimin hepsi sosyal medyada Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafını paylaşıyor. Ben Atatürk baskılı tişörtlerle 23 Nisan'da zeybek oynadım. Bu benim zaferimdir. Kendimle ve çocuklarımla gurur duyuyorum” paylaşımı yapan öğretmen Ayşegül Avcı ile ilgili Meclis'e soru önergesi verdi.

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde şu ifadeleri kullandı.

“Kürtlerin yaşadığı kentlerde görev yapan bazı kamu personellerinin yurttaşlara yönelik ırkçı yaklaşımı sıklıkla basına yansımaktadır. Çünkü her vakanın ardından 'inceleme ve soruşturma' süreçleri uzatılarak konu kapatılmaktadır. Bu sebeple benzer ırkçı eylem ve söylemler, cezasızlık zırhından alınan cesaretle tekrar edegelmektedir. Bunun son örneği 23 Nisan 2024 tarihinde Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde yaşanmıştır. Kıyıdüzü köyünde öğretmenlik yapan Ayşegül Avcı sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda “Yeni atanmışım, köyün tamamı terör örgütü yanlısı. Velilerimin hepsi sosyal medyada Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafını paylaşıyor. Ben Atatürk baskılı tişörtlerle 23 Nisan'da zeybek oynadım. Bu benim zaferimdir. Kendimle ve çocuklarımla gurur duyuyorum” sözlerini kullanmıştır.

Öğretmen Ayşegül Avcı’nın ülkenin üçüncü büyük partisini 'illegal' gösterme işgüzarlığını yapıp yurttaşları da 'terör örgütü yanlısı' olarak fişlediği anlaşılmaktadır. Halkın kin ve düşmanlığa tahrik edildiği açıkça görülürken birçok yurttaş da yazılı ve sözlü olarak tepkilerini göstermişlerdir. Bunun üzerine her ne kadar resmi bir açıklama yapılmasa da söz konusu öğretmenin merkeze çekilerek hakkında soruşturma açıldığı iddia edilmiştir. Buna karşın sürecin uzatılarak söz konusu nefret suçunun cezasızlıkla geçiştirilebileceği kaygısı giderilmemiştir. Bazı öğretmenlerin cezasızlık politikasına da güvenerek böylesi olaylarla suni bir güvenlik tehdidi algısı oluşturarak farklı yerlere tayin olabildikleri iddiası da bulunmaktadır.

Geçmişe dönük bir araştırma yapıldığında benzer olayların sıklığı dikkat çekmektedir. Bu durum, Kürt öğrenci ve velilere yönelik kin ve nefret söylemlerine karşı yeterli ve caydırıcı hiçbir önlemin alınmadığını ortaya koymaktadır. Çünkü bir halka ırkçı duygu beslemekten yetinmeyen kimi kamu çalışanları, bunu alenen yaymaktan dahi korkmamaktadırlar. Kıyıdüzü köyünde öğretmenlik yapan Ayşegül Avcı’nın toplumda infiale neden olan sözlerine rağmen akıbetinin ne olacağı kamuoyunca yakından takip edilecektir.”

'NEDEN RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI'

Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Bakan Yusuf Tekin’e şu soruları yöneltti:

“1 – Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde 23 Nisan 2024 tarihinde Ayşegül Avcı’nın ırkçı beyanatı hakkında Bakanlığınızda hangi bilgiler bulunmaktadır?

2 - Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde öğrenci velilerine yönelik nefret söyleminde bulunulması hakkında neden resmi bir açıklama yapılmamıştır?

3 - Bitlis’in Tatvan ilçesine bağlı Kıyıdüzü köyünde öğretmenlik yapan Ayşegül Avcı’nın merkeze çekilerek hakkında soruşturma başlatıldığı doğru mudur? Öğretmen Avcı, görevine devam etmekte midir?

4 – Ayşegül Avcı adlı öğretmen hakkındaki inceleme ve soruşturmanın akıbeti önerge tarihine kadar nedir? Öğrenci velilerini hedef gösterip ırkçı sözler kullanılmasına karşı nasıl bir adli ve idari süreç işletilmiştir?

5 – Ekseriyeti Kürt olan illerde görev yapan bazı öğretmenlerin tayin olmak amacıyla suni güvenlik tehdidi algısı oluşturduğu iddiası hakkında bilgisiniz var mıdır? Benzer sorunların tekrarlanması ve tayin amacıyla bunun kullanılmasının sebebi herhangi bir cezai işlem yapılmaması mıdır?

6 – 2018 yılından önerge tarihine kadar öğrenci velilerinin şikayetiyle ve ırkçı söylemlerde bulunduğu gerekçesiyle hakkında inceleme ve soruşturma başlatılan öğretmen sayısı kaçtır?

7 – Irkçılık ve nefret söylemi nedeniyle hakkında inceleme / soruşturma başlatılan öğretmenlerin illere göre dağılımı nedir? Bunlardan kaçı ceza almıştır? Aldığı cezalar nelerdir?”