Köylüyü dinlemediler: Bir ay önce döşenen borular sökülüyor

Denizli’de DSİ tarafından yönetilen Bereket Sulama Birliği’nin yaklaşık bir ay önce Pamukkale ilçesi Kocadere köyüne döşediği basınçlı su hattı boruları sökülmeye başlandı. Türkiye'nin gündeminde yer alan Denizli-Aydın Otoyolu Projesi'nin inşaa edildiği bilinmesine rağmen yapılan çalışma nedeniyle konu binlerce TL zarara uğradı.

Google Haberlere Abone ol

Ayhan Çimendağ

DENİZLİ - Denizli’de Devlet Su İşleri tarafından yönetilen Bereket Sulama Birliği, Pamukkale'nin Kocadere köyüne tarımsal alanda kullanılmak üzere basınçlı su hattı boruları döşedi. Fakat kısa süre önce temeli atılan Aydın-Denizli otoyolu çalışmaları başlayınca Kocadere köyündeki sulama suyu hattı yerinden kaldırılmaya başlandı. Bölgede yaşayan köylüler şimdi, “Biz bile yolun buradan geçeceğini biliyorduk. Basında yol güzergahı her gün yazılıp çizildi. DSİ yetkililerine de yolun buradan geçeceğini, yanlış yaptıklarını anlattık ama anlamadılar. Şimdi de apar topar boruları kaldırıyorlar. Milli servet boşa harcanıyor" diyor.

KÖYLÜYÜ DİNLEYEN OLMADI

Toplam maliyeti 100 milyon TL olan yatırımın bir etabı olan basınçlı su hattı projesi kapsamında, Devlet Su İşleri tarafından yönetilen Bereket Sulama Birliği tarafından 37 bin dekarlık tarım alanına su ulaştıracak proje başlatıldı. Projede, kurak geçen yaz döneminde ovadaki arazilerin susuz kalmaması için Gökpınar Barajı'ndan bölgeye su verilmesini sağlayacak 3 kilometre uzunluğundaki basınçlı su hattı da yer aldı. Toplam maliyeti 5 milyon lira olarak hesaplanan basınçlı su hattı projesinin 300 metrelik bölümü Aydın-Denizli otoyolu inşaat alanında kaldı. Ancak Kocadere'deki çalışmalar tamamlanıp, plastik basınçlı su boruları döşendikten sonra planın otoyol ile kesiştiği fark edildi. Boruların otoyol ağırlığını taşıyamayacağı hesaplanarak bir bölümü yerinden sökülmeye, metal borularla değiştirilmeye başlandı.

'DSİ YETKİLİLERİNİ İNANDIRAMADIK'

Sarıçay bölgesinden Kocadere’ye uzanan sulama hattının kendileri için önemini anlatan üretici ve Pamukkale Belediye Meclisi üyesi Serkan Tüğdür konuyla ilgili şunları söyledi: “Basınçlı su hattı, bölgenin tamamı için hayati önem taşıyor. Yapılması planlanan proje Gökpınar Gölü'nden gelen suyu ovaya indirecek. Bereket Sulama Birliği'nin başlattığı bir proje ama şimdi DSİ yönetiyor. DSİ yetkilileri köye geldi. Kocadere’de toplantı yaptı. Buradan otoban geçeceğini, su hattının otobanın altında kalacağını söyledik. Ama gelen adamlar bize ‘öyle bir proje yok’ dediler. Ne yaptıysak inandıramadık. Otobanın temeli atılınca da apar topar boruları kaldırmaya başladılar. Şimdi 300 metrelik alanda boruları 40 metre yer değiştiriyorlar. Değişiklikler de keyfe keder yapılıyor. Şahsi tapulu alanlar için kamulaştırma da yapılmadı. Proje bazı şahıs arazilerinden geçecek. Ama kimsenin rızası alınmadı, kamulaştırma yapılmadı” dedi.

.

'ZARAR EN AZ 1 MİLYON TL'

Yetkililerin uyarılara rağmen yanlıştan dönmediklerini söyleyen Tüğdür, “Bütün mahalle biliyordu yolun buradan geçeceğini. Basında yol güzergahı hemen her gün paylaşıldı. Belediye başkanları, karayolları yöneticileri, milletvekilleri yol güzergahı ile ilgili açıklamalar yaptı. Ama her ne hikmetse DSİ yetkilileri bilmiyorlardı ve bizi de dinlemediler. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma Bakanı'nın katılımı ile Salihağa Mahallesi'nde şantiye kurulup resmi açılış töreni yapılınca anladılar. Şimdi var olan boruları söküp metal borular döşeyecekler. Buradaki basınçlı su projesi 20 gün önce tamamlanmıştı. Şimdi oluşan zararın 1 milyon lira olduğu söyleniyor. Bu sulama birliğinin yani vatandaşın parası" dedi.

'KAMULAŞTIRMA KONUSUNDA DA AÇIKLAMA YOK'

Yapılan çalışmalara kimsenin anlam veremediğini belirten Tüğdür, "Şimdi otobanı kazmaktansa projeyi onlardan önce bitirmeye çalışıyorlar. Bu alanda meyvecilik, pamuk ve yemlik bitki ekimi yaygındır. Bölgenin en verimli toprakları diyebiliriz. Ancak yapılan çalışmalar toprak bütünlüğü ve üretimin sürekliliği konusunda da ciddi sorunlar barındırıyor. Hem otoyol projesinde hem de sulama projesinde kamulaştırma konusunda vatandaşların ve üreticilerin bilgisi yok. Yetkililerce hiçbir açıklama yapılmıyor. Bölge halkı bu bilinmezlikten ve yapılan yanlışlardan dolayı oldukça rahatsız” ifadelerini kullandı.