Köyceğiz'de gönüllülerin çalışmasına izin verilmedi

Köyceğiz'de gönüllülerin kurduğu koordinasyon merkezleri kaldırıldı. Gönüllülerin elindeki envanter de Kızılay'a devredildi. Gönüllüler dayanışmanın kırılmak istendiğini düşünüyor.

Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Köyceğiz'de devam eden yangına müdahale çalışmaları sürüyor. Çeşitli şehirlerden ihtiyaç listelerine göre gelen yardım paketleri, üç ayrı noktada toplanıyordu.

Sazak, Beyobası ve Sazak cami yanında bulunan koordinasyon merkezleri tahliye edilmeye başlandı. Hükümet yetkilileri de sivillerin çalışmalardan uzaklaştırılacağını duyurmuştu ancak bölgede AFAD, Kızılay ekiplerinin yanı sıra İHH de alanda bulunmaya devam ediyor.

'GÖNÜLLÜLERLE KÖYLÜLERİN DAYANIŞMASINI KIRMAK İSTİYORLAR'

Kadıköy Dayanışma Ağı üyesi Serkan Kabak, gönüllü koordinasyonlarının yerel halkla kurduğu bağın koparılmak istendiğini dile getirdi. İHH'nin birçok merkezde etkin kılınmasıyla ilgili konuşan Kabak, "Burada yapılmak istenen gönüllülerle köylülerin dayanışmasını kırmak. Çünkü buradaki insanların devlete çok ciddi eleştirileri var. Farklı şehirlerden gelenler de hükümet karşıtı söylem geliştirince bu durum biraz daha fazla karşımıza çıkıyor. Halkın öz gücünün ön plana çıkması istenmiyor" dedi.

'İHH ÇALIŞMALARA HAKİM OLMAYA ÇALIŞIYOR'

Köyceğiz'deki yangına müdahale kapsamında Sazak koordinasyon merkezine giden gönüllüler, alana sabotaj gerekçesiyle alınmıyor. Ancak İHH bölgede hem söndürme hem yemek dağıtımı gibi faaliyetlerini sürdürüyor. Alandaki gönüllüler, Kızılay ve İHH'nın her şeye hakim olmaya çalıştığını ifade etti. İHH yardım çalışmalarına katılmadan önce bölgede kurulan üç lojistik noktası İHH, Kızılay gibi yapıların gelmesiyle dağıtıldı. Adını vermek istemeyen bir gönüllü, Beyobası ve Çayhisar sapağındaki lojistik destek alanlarının kaldırıldığını belirterek, "Sazak'taki noktayı ise AFAD ve Kızılay ekibine tahsis ettiler. Sahadaki gönüllülerin ellerindeki teknik malzeme, içecek ve yiyecekler de 'Kızılay'a teslim edilecek' dendi. Kaldı ki, Kızılay bölgede sadece sıcak yemek dağıttı. Ona da Çayhisar'da bir kere denk geldik" diye konuştu.

'GÖNÜLLÜLERİN ALANDAN ÇIKARILMASI ERDOĞAN'IN YAKLAŞIMI'

Alanda bulunan bir başka isim Neşe Yüzak, gönüllülerin başlangıçtan bugüne kadar koordine olmayı başardıklarını dile getirdi. Yangının çok boyutlu olması ile uzman ekipler dağılmak zorunda kalınca, gönüllü ekiplerin yangına müdahalesine izin verildi.  Yüzak bunu "idare zayıf kalınca gönüllülere boyun eğmek zorunda kaldı" olarak değerlendirdi ve ekledi: "Hükümet yangında kontrol sağlamaya başlayıp, organizeyi sağlayınca gönüllülerin alana girmesine engel oldu. Yetkililer gerekçe olarak, uzman olmayan kişilerin sorumluluğunu üstlenemeyeceklerini gösterdi." Kızılay'a aktarılan yardımlar için bağış toplamanın yasak olması nedeniyle el koyulduğunu düşünen Yüzak, gönüllü çalışanların  alandan çıkarılmasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "sivilleri alana almayacağız" sözleriyle ilişkili olarak yorumladığını ifade etti.

'KAYMAKAMLIĞA ARAÇ PLAKALARINI KAYDETTİRİP GEÇEBİLDİK'

Çövenli Köyü'ndeki yangın çalışmalarına katılan Murat Demirci de az da olsa gönüllülerin araç plakalarını kaydettirerek alana alındığını söyledi. Demirci, "Pınarköy tarafında içeri alınmadık kaymakamlığa araç plakalarını kaydettirince geçebildik" dedi. Çöven Köyü'nde kayıt tutularak sınırlı sayıda gönüllü geçişleri sağlansa da uygulama sonrası sahada gönüllü sayısı azaldı. Gönüllüler yerine yangına müdahalede AKUD, İHH gibi grupların olduğunu sözlerine ekleyen Demirci, bunun kasıtlı olup olmadığı kısmıyla ilgilenmediğini, herkesin yangına odaklanmak istediğini vurguladı.