Kostas Varnalis: Krizdeki Yunanistan komünist şairini anıyor

Komşu Yunanistan'da korona virüsü kısıtlamalarının Noel nedeniyle hafifletilmesi ve kitabevlerinin yeniden açılması, ülkenin ve komünist düşüncenin en önemli şairlerinden Kostas Varnalis’in ölüm yıldönümüne denk geldi. Pandemi ve sosyoekonomik çalkantının ortasında, Atina'daki kitapçılarda Varanlis'in eserlerine büyük ilgi olduğu belirtiliyor...

Google Haberlere Abone ol

 

DUVAR - “Korona ve ekonomik kriz döneminde insanlarımız, toplumun tamamı olmasa bile en azından okumayı, düşünmeyi, tartışmayı seven insanlarımız kitaba, edebiyata, tarihe, şiire sarılıyor. Kepenkleri tekrardan açmaya başladığımız andan itibaren kitaba olan ilgi büyük. Uzun zamandan sonra ilk defa Varanlis’in şiirlerini okuyucularla buluşturuyorum. Talep var. Ölüm yıldönümüymüş ulusal şairimizin. Ama mesele o değil. İnsanlar şiire, etkileşime ve aşka uzak kaldı."

Yukarıdaki sözler, Atina'nın merkezindeki tarihi ve köklü bir kitabevinde çalışan emekçi Maria’ya ait. Yıllarını, enerjisini, hayatını kitaba adayan, ekonomik kriz döneminde çok sevdiği edebiyat öğretmenliği mesleğinden kopan Maria korona döneminde birçok engeli bırakıp Atinalıları kitapla yeniden buluşturmak için kolları sıvıyor...

Muhafazakâr Kiryakos Miçotakis hükümeti, yaklaşan Noel Bayramı nedeniyle koronayla mücadele kapsamında alınan bazı önlemleri kısmen gevşetecek. Bu kapsamda, belirli kıstaslar ve önlemler temelinde, Yunanistan’da kitabevleri de kapılarını yeniden okuyuculara açtı. Okuyuculara yeniden hizmet verilmeye başlanması, komşu ülkenin ve komünist düşüncenin en önemli şairlerinden birinin ölüm yıldönümüne de denk düştü.

KOMÜNİST PARTİ ETKİNLİKLER DÜZENLEYECEK

16 Aralık, Kostas Varnalis’in ölümünün 46'ıncı yıldönümü. Maria’nın işaret ettiği üzere bu yıl, pandemi ve sosyoekonomik çalkantı ortasında, Yunanistan toplumu ölümsüz şairi eserlerini okuyarak anıyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise bir dizi etkinlik ve yayınla Varnalis’in edebi ve siyasi mirasına sahip çıkıyor.

“Hayatımın iki büyük hatasının bedelini 70 yıl boyunca ödedim. Birinci hata, her öğrendiğim şeyde gerçeği arıyordum. İkinci hata, (gerçeği) kitlelere iletiyordum” dizeleri ve birçok eşsiz eseriyle belleklere kazınan Varnalis, 1883 yılında Bulgaristan’ın Burgaz kentinde dünyaya geldi. Üniversite öğrenimini Atina’da tamamlayan Varnalis 1904 yılından başlayarak birçok edebi başyapıta hayatının sonuna dek imza attı. Şair kimliğinin yanı sıra öğretmen ve gazeteci olarak önemli eserler üretti.

MARKSİST DAVANIN EDEBİYATÇISI

Ekim Devrimi sonrasındaysa Marksist-Leninist çizgide gerek Yunanistan gerekse evrensel düşün dünyasına damgasını vurdu. Varnalis, 1934 yılında Birinci Sovyet Yazarlar Kongresi’nde yer aldı. 1935 yılından sonraysa, komünist ilkelere bağlılığını, Yunanistan’da gözaltına alınmalar ve sürgüne gönderilmelerle ödemeye başladı. Yunanistan’ın faşistlerce işgaline ramak kala, büyük şair faşizme kafa tuttuğu için devletin tacizine maruz kaldı.

1942-1949 döneminde Varnalis ilkin Yunanistan’ın faşizmden kurtuluş mücadelesine katıldı; sonrasındaysa farklı bir memleket, farklı bir dünya tahayyülüyle, İç Savaş ortamında komünistlerinden yanında yer aldı. 1955-1956 arasında komünist hareketin yasal düzlemde tekrardan örgütlenmesi sürecine de katılan ölümsüz şair, 1959'da Moskova’da Lenin Barış Ödülü’ne layık görüldü.

'HAKSIZ OLANA KARŞI ESERLERLE SAVAŞ'

Varnalis ölümüne dek Varnalis Marksizm'in evrensel ilkelerine ve edebiyata, şiir yazımına sadık kaldı. Eserleri birçok yabancı dile çevrildi. Dizeleriyse insanlığın ortak kültür mirasının bir parçasına dönüştü.

Varnalis ölümsüzlüğe kanat çırpmadan evvel bir şiiriyle kriz, toplumsal bunalım ve adaletsizlik anlarında çıkış arayan insanlığa yol göstermeyi de ihmal etmedi: “Haksız olanla lafla değil, eserlerle savaş, ve yalnız olma, kitlelerle ortaklaş, haksız olan kandan beslenir, onu kana boğ, ve kardeşinin zincirleri koptuğunda, onun özgürlüğü senin özgürlüğün olacak, ve bir daha hiçbir Tanrı’ya ihtiyaç duymayacaksın”…