Koruma altındaki orfoz balığını avlayıp poz verdi

Serbest dalış eğitmeni Hüseyin Günel, Tunus'ta gerçekleşen Zıpkınla Balık Avı Avrupa Şampiyonası'nda avladığı orfoz balığı ile poz verdi. Sosyal medyadan fotoğrafı paylaşan Günel, tepki çekti.

Serbest dalış eğitmeni Hüseyin Günel, avladığı orfoz balığı ile poz verdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orfoz balığı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde bulunuyor. Nesli 'tehlike altında' bulunan türler arasında yer alan orfoz balığının Türkiye'de avlanması, 2016 yılından beri yasak.

Serbest dalış eğitmeni Hüseyin Günel, Tunus'ta gerçekleşen Zıpkınla Balık Avı Avrupa Şampiyonası'na katıldı ve burada avladığı orfoz balığı ile çekildiği kareyi sosyal medya hesabından paylaştı. Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, Günel'in paylaşımına yorum yaparak orfoz balığının avlanmasına tepki gösterdi. 

'BRAVO MİLLETİN GÖZÜ GİBİ KORUDUĞU RESİFİN EFESİNİ AVLAMIŞSINIZ'

Yeniçağ'daki habere göre, Günel yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: "Muhteşem bir ekip çalışması ile, muhteşem bir av oldu... Her ne kadar yaklaşık 1 saatten fazla dalış yapıp almış olsak da, bu tür Dev balıkları Kaya'nın altından kolay kolay alamazsınız. Çünkü orfoz, lagos, grida ve züber gibi taş altı balıkları kendini taşın altına, kafasını şişirerek (solungaç tarafını) kendini oraya sıkıştırır. Her ne kadar tecrübeli olmuş olsanız da oradan almak için, yanınızda gerekli teçhizatlar yok ise bu durumu daha da zor hale getirecektir... Umarım dilediğiniz Trofeyi vurmanız dileğiyle... Yer Tunus Bizlerte. Zıpkınla Balık Avı Avrupa Şampiyonası." 

Deniz biyoloğu Dr. Mert Gökalp, Günel'in paylaşımın altına, "Bravo milletin gözü gibi koruduğu resifin efesini avlamışsınız. Ne büyük avcısınız. En büyük sensin kardeşim senden usta avcı yok bu Akdeniz'de. Orfozu korumak için onlarca senedir mücadele veren kampanyalar yapanlara nispet bakanlıkça yasaklanmasına rağmen başarmışsın helal..." diye yazdı. 

Dr. Gökalp'ın tepkisi sonrasında bir başka sosyal medya kullanıcısı, avın Tunus'ta olduğu hatırlatmasını yaptı. Dr. Gökalp, bunun üzerine şunları ifade etti: "Bana fotoğraf paylasan bilgi veren arkadaş bunun yeni bir paylaşım olduğunu vurguladı. Ancak Akdeniz'de olması yeterli kanımca Tunus'ta serbest diye orada vurmak bu balığı bilemiyorum. Orfoz kolay avdır öyle çok ta zorlu bir tarafı yok bunun. Uluslararası bir şampiyona olması da çok büyük saçmalık."