Koronaya yakalanan Esvatini Başbakanı Dlamini öldü

Afrika'nın güneyindeki Esvatini Krallığı'nın (eski adıyla Svaziland) Başbakanı Ambrose Dlamini, Covid-19'a yakalanmasından bir ay sonra öldü. Dlamini'nin tedavi gördüğü Güney Afrika'da vefat ettiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afrika ülkesi Esvatini'nin (eski adıyla Svaziland) Başbakanı Ambrose Dlamini, korona virüsüne yakalanmasından bir ay sonra vefat etti. Dört hafta önce Covid-19 teşhisi konulan 52 yaşındaki Dlamini'nin, tedavi gördüğü komşu Güney Afrika'da öldüğü açıklandı. Hükümet açıklamasında, resmi ölüm sebebine dair ayrıntı verilmedi.

Dlamini, korona virüsüne yakalandığını 16 Kasım'da açıklamış, asemptomatik olduğunu ve iyi hissettiğini söylemişti. 1 Aralık günündeyse, tedavisini hızlandırmak amacıyla başbakanın komşu Güney Afrika'ya götürüleceği açıklanmıştı. Bu tarihte başbakanın durumunun istikrarlı olduğu ve tedaviye yanıt verdiği belirtilmişti.

GÖREV BAŞINDA KORONA KAYNAKLI SEBEPLERDEN ÖLEN İLK LİDER

Eski bir bankacı olan Dlamini, başbakanlık görevine 2018 yılında atanmıştı. Dlamini, görev başındayken korona virüsü kaynaklı sebeplerden ölen ilk lider olarak kayıtlara geçti. Daha önce, Fransa'nın eski cumhurbaşkanlarından Valéry Giscard d'Estaing 94 yaşında, Hindistan'ın eski başbakanlarından Pranab Mukherjee 84 yaşında, Kongo Cumhuriyeti'nin eski devlet başkanlarından Jacques Joaquim Yhombi-Opango 81 yaşında Covid-19'dan ölmüştü.

SON MUTLAK MONARŞİLERDEN BİRİ

Denize kıyısı olmayan Esvatini Krallığı, dünyada hâlâ mutlak monarşiyle yönetilen az sayıda ülkeden biri. 18 yaşında olduğu 1986 yılında babasının ölümü sonrası tahta çıkan Kral Mswati III, ülkeyi kararnamelerle yönetiliyor. Kralın tüm bakanları belirlemesi ve parlamentoyu kontrol etmesi nedeniyle, ülkede hükümetin rolü epey sınırlı. 

Kral Mswati III, bir yandan da, muhalifler üzerinde kurduğu baskı, kamu kaynaklarının yeni saray ve lüks arabalara harcanması gibi icraatları nedeniyle eleştiriliyor. Dünya Bankası verilerine göre, Esvatini Krallığı'nda nüfusun yüzde 39'undan fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor.

Kral Mswati III, 2018 yılında ülkenin adını Svaziland'dan 'Esvatini Krallığı'na değiştirme kararı almıştı. 

1.2 milyon nüfuslu ülkede şu ana dek 7 bin 768 korona virüsü vakası tespit edildiği, 127 kişinin Covid-19'dan öldüğü açıklanmıştı. (DIŞ HABERLER)