Korona tedbirlerini hiçe sayan Miçotakis eleştirilerin hedefinde

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İkaria Adası’na gerçekleştirdiği ziyarette korona virüsü tedbirlerini hiçe saydı. Yeni Demokrasi Milletvekili Hristodoulos Stefanidis'in evinde düzenlenen yemeğe katılan ve kişi sınırlaması yasağını delen Miçotakis, muhalefetin eleştirileriyle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Komşu Yunanistan’ın muhafazakâr Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in dün Ege’deki İkaria Adası’na gerçekleştirdiği günübirlik ziyaret, Atina’da eleştirileri beraberinde getirdi. Miçotakis ve yakın mesai arkadaşları, korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan sert önlemleri ve yasakları hiçe sayarak Yeni Demokrasi Milletvekili Hristodoulos Stefanidis'in evinin terasında öğle yemeğinin tadını çıkarırken görüntülendi. İkaria’daki öğle yemeğinde, salgına mücadelede hükümetin aldığı kararla belirlenen kişi sınırlaması yasağı ihlal edildi. 

Muhafazakâr Başbakan tedbirleri denetlemek, sağlık personeliyle tanışmak ve ülkenin aşı programına ilk elden tanıklık etmek için Ege Adalarına ziyaret gerçekleştirdi. Gezi, iktidardaki Yeni Demokrasi Milletvekili Stefanidis'in evinde gerçekleştirilen ve çok sayıdaki kişinin katıldığı yemeğin gölgesinde kaldı. Kısa sürede, olayın görüntüleri sosyal medyada yayıldı. 

Kardiyolog olan Stefanidis, kalabalığın başbakanı 'yakından görmek' için binanın dışında toplandığını kabul etti ancak evin içerisine akın eden insanların Covid-19 kurallarına sadık kaldığını iddia etti. Stefanidis, “Başbakanın yer aldığı ve insanların onu yakından görmek için kendiliğinden bir araya geldiği alandaki görüntülerin ve koşulların doğru olmamasından dolayı üzgünüm” dedi. 

MİÇOTAKİS'İN SORUNLU KORONA SİCİLİ

İkaria’daki görüntüler, Miçotakis'in kendi hükümetinin belirlediği kuralları çiğnediği ilk olay değil. Yunanistan Başbakanı yakın zamanda da benzer hatalı tavırlar ile komşu ülkenin gündemini meşgul etti.

Aralık ayı başında Miçotakis, Atina'nın kuzeyindeki Parnita Dağı’nda eşiyle birlikte gerçekleştirdiği bir dağ bisikleti gezisi sırasında hayranlarıyla poz verirken çekilen görüntülerin ortaya çıkması sonrasında eleştirilere maruz kalmıştı. Gezi sırasında Miçotakis’e eşlik edenler maske takmadı ve sosyal mesafe kurallarını dikkate almadı. Başbakan, olayın ardından Yunanistan halkından özür dilediğini söylemişti. 

'YUNANİSTAN'IN TRUMP'I'

Miçotakis’in korona sürecindeki sorunlu tavrı, Yunanistan’da vakaların arttığı ve sokağa çıkma yasağının çerçevesinin genişletildiği bir dönemde gündeme damgasını vurdu. Miçotakis, ana muhalefet partileri ile muhalif basının eleştirileriyle karşı karşıya geldi. 

Eski başbakan ve ana muhalefetteki Syriza’nın lideri Aleksis Çipras, ziyaretin görüntülerinin Instagram hesabından paylaşarak Miçotakis'in 'derin bir kibirle hareket ettiğini' söyledi. Çipras, İkaria’daki görüntüler 'kabul edilemez' diyerek niteledi. Syriza’nın sözcüsü Nasos İliopoulos da hükümeti eleştirerek, İkaria’daki görüntülerin hükümetin vatandaşları sokağa çıkma yasağına sadık kalmaları için uyardığı bir günde gündeme geldiğini hatırlattı. 

Syriza’ya yakınlığı ile bilinen Efimerida ton Syntakton gazetesi de, iktidara yakın basının Başbakan'ın hatalı duruşunu görmezden geldiği uyarısında bulundu. Gazete ayrıca, Miçotakis’in son tavırlarıyla 'Yunanistan ve Avrupa’nın Trump’ına' dönüştüğünü ve popülizmin arkasından sürüklendiğini savundu. 

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) ise, Mitçotakis ve kabinesinin temel korunma kurallarını halk ve emek karşıtı politikalara kurban verdiği açıklamasında bulundu. KKE’ye göre, hatalı politikaların yürürlükte olduğu bir dönemde Yunanistan, sahte gündemlerle meşgul olmaya devam edecek.