Partisinden Başbakan Johnson'a yönelik istifa baskısı artıyor

Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği başbakanlıktaki partilerden dolayı İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın kendi partisinden istifasını talep eden milletvekillerinin sayısı 28’e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Covid-19 nedeniyle ilan edilen karantina sırasında Başbakanlıkta düzenlenen partilerle ilgili soruşturmanın ardından İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın kendi partisinden istifasını talep eden milletvekillerinin sayısı 28’e yükseldi.

AA'nın haberine göre, Johnson'ın liderliğindeki iktidardaki Muhafazakâr Parti Milletvekili John Stevenson, Başbakan'dan memnuniyetsizliğini dile getiren ve istifasını isteyen son milletvekili oldu.

Stevenson, Twitter'dan yaptığı açıklamada, başbakanlıktaki Covid-19 kurallarının çiğnendiği partiler ve Johnson'ın parlamentoya verdiği yanıt nedeniyle "derin hayal kırıklığına uğradığını" dile getirdi.

Johnson ile ilgili güvensizlik mektubu yazan ve istifa çağrısında bulunan Stevenson, "Devam eden eleştiriler, ifşalar ve sorular, ele alınması gereken çok sayıda başka önemli ve kritik meselenin olduğu bir zamanda hükümeti zayıflatıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eski Kabine Bakanı Dame Andrea Leadsom da bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, "Sue Gray raporundan çıkardığım sonuç, tolere edilemeyecek ve Başbakanın sorumluluğunda olan kabul edilemez liderlik başarısızlıklarının olduğudur" açıklamasında bulundu.

Muhafazakâr Parti içerisinde yeni liderlik oylamasının yapılabilmesi için parti milletvekillerinin yüzde 15'ine denk gelen halihazırda 54 milletvekilinin güvensizlik mektubu yazması gerekiyor.

JOHNSON'IN İSTİFA NİYETİ YOK

İngiltere'de polis, 2020 ve 2021'de Covid-19 kısıtlamalarının ihlal edildiği öne sürülen 12 olayla ilgili haberlerin ardından sene başında soruşturma başlatmıştı. Soruşturma kapsamında Başbakan Johnson'a kendi doğum günü partisine katılmaktan para cezası verilmişti. Johnson, Covid-19 kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle aldığı para cezasının ardından 12 Mayıs'ta özür dilemiş ancak istifa etmeyeceğini açıklamıştı. O dönem Başbakanlıkta yapılan birçok etkinliğin düzenlenmesine izin verilmemesi gerektiğine işaret edilerek, endişelerini dile getiren personele de saygı gösterilmediği kaydedilmişti. (DIŞ HABERLER)