Korkut Boratav: Dövizde sert sıçrama kaçınılmaz

İktisatçı Korkut Boratav, iktidarın enflasyonist politikalarının, bedelini halkın ödediği bir tuzağa dönüştüğünü belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktisatçı Korkut Boratav, olası bir iktidar değişikliğinde dövizde sert bir çıkışın kaçınılmaz olduğunu belirtti.

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre iktidarın Kur Korumalı Mevduat konusunda tuzağa düştüğünü ifade eden Boratav, buradaki yükün de halkın omuzuna yüklendiğine dikkat çekti.

Olası bir iktidar değişikliğinde tuzağa dönüşen bu sistemden nasıl kurtulacağının şimdiden tartışılması gerektiğine işaret eden Boratav, ilk aşamada döviz fiyatlarında sert sıçramanın kaçınılmaz olacağını vurguladı. Türkiye’nin orta sınıfının kendisini güvenceye alacak yatırım araçlarını döviz, gayrimenkul olarak gördüğünü de dile getiren Boratav, bunun olası bir iktidar değişikliğindeki geçiş sürecinde enflasyonla mücadeleyi çok daha keskin hale getireceğini vurguladı.

'KEMER SIKMANIN YARATACAĞI KÜÇÜLMENİN YANSIMALARI ORTAYA ÇIKACAK'

İktidarın 'mağdur olan çalışan sınıflara enflasyonu hafifletici yöntemlerden uzak durduğunu' da ekleyen Boratav, Almanya’dan İngiltere’ye kadar tüketicinin kritik fiyat artışlarından korunması için önlemler alındığını hatırlatarak, "Enflasyonla mücadelede bu tür önlemler alınmadıkça emekçilerin reel gelirlerindeki dramatik erimeye ilaveten bir de kemer sıkmanın yaratacağı küçülmenin yansımaları ortaya çıkacak" dedi.

'BÜYÜME TAHMİNİ YARI YARIYA İNDİRİLDİ'

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de bunu özetlediğini, 7Biz enflasyonu değil çarkların dönmesini, üretimi, ihracatı, yatırımı tercih ettik, dar gelirliler hariç' yönünde ifadeleri olduğunu anımsatan Boratav, şöyle devam etti:

'Kendilerine göre bir model oluşturmuşlar. Emekçiler sonuna kadar yükü sırtlanacak ancak istihdam belli ölçülerde sürüklenecek. İşte bu yılın büyüme tahmini yarı yarıya indirildi. Yüzde 3.5, 4. ‘Bununla idare ederim ben’ diyorlar' diye konuştu.