Köpeğe cinsel istismar davası: Sanığın adli kontrol şartı kaldırıldı

Bartın'da tarlada köpeğe cinsel saldırıda bulunurken cep telefonu kamerasıyla görüntülenen 66 yaşındaki M.D.’nin yargılandığı davanın ikinci duruşmasında sanığın adli kontrol şartı kaldırıldı.

Duruşma sonrası yapılan basın açıklamasında hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası gelmesi gerektiği belirtildi.
Google Haberlere Abone ol

Kübra Ay

BARTIN - M.D., temmuz ayında tarlada köpeğe cinsel saldırıda bulunurken cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntüleri çeken kişi, köpeğin sahibine haber verdi. Köpeğin sahibinin şikayetçi olması üzerine başlayan hayvana yönelik cinsel istismar sürecinin ikinci duruşması bugün Bartın 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmada M.D’nin adli kontrol şartı kaldırıldı.

SANIK KAMERA KAYDININ MAHREMİYETİ İHLAL ETTİĞİNİ SÖYLEDİ

Duruşmaya, Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği, Bartın Çevre ve Kültür Doğa Varlıkları Koruma Derneği, Cinsel Şiddetle Mücadele Derneği, Hayvan Hakları Etiği Derneği, Hayvanlara Adalet Derneği temsilcileri ve Ankara, İstanbul, Gaziantep baroları avukatları katıldı. Sanık M.D. duruşmada daha önceki “zaten iktidarsızım” beyanını yineledi. M.D.’nin bu durumu doğrulayacak bir raporun verilmesine yönelik talebi 4. Asliye Ceza Mahkemesince reddedildi. M.D. tanık Soner Küskün ve Bahriye Küskün ile arasındaki husumetten dolayı kendisini suçladıklarını ve tüm suçlamaları reddettiğini söyledi.

Mahkemenin olayı yeniden sorması üzerine tanık Soner Küskün, tarlaya annesiyle beraber giderken araba çarptığını düşündüren bir köpek sesi duyduğunu aktardı. Köpeğin sesine doğru gidenlerken M.D.’ye ait tarlada M.D.’yi köpeğin üstünde görerek cep telefonu kamerasıyla kayda almaya başladığını belirtti. Bahriye Küskün’ün “Napıyorsun sen?” diye bağırması üzerine M.D.’nin toparlanıp annesine hakaret ettiğini söyledi. Küskün, M.D.’nin tarlasının çitlerle çevrili olduğunu ve M.D.’nin ifadesinde bahsettiği gibi köpeğin kendiliğinden oraya gelemeyeceğini ancak getirilmiş olabileceğini aktardı. Bu suçlamaları reddeden M.D., arazinin çitlerle çevrili olması ve özel mülkiyet alanı olması sebebiyle bu kamera kaydının hukuk dışı olduğunu ve mahkemenin mahremiyeti ihlal eden bu kamera kaydının itibarsız ve usulsüz olduğunu göz önünde bulundurmasını talep etti. Bir sonraki duruşma 24 Mayıs 2022’ye ertelendi

‘CİNSEL İSTİSMARIN İKTİDAR YA DA İKTİDARSIZLIK EKSENİNDE TANIMLANMASI KABUL EDİLEMEZ’

Avukat Diren Cevahir Şen, Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği ile Bartın Çevre Kültür ve Doğal Varlıkları Koruma Derneği’nin davayı takip taleplerinin kabul edildiğini ancak diğer sivil toplum örgütleri ve baroların bu davayı takip etme taleplerinin suçtan doğrudan zarar görmediği gerekçesiyle reddedildiğini söyledi. Şen, sanığın iktidarsızım gerekçesini hatırlatarak cinsel istismarın iktidar ya da iktidarsızlık ekseninde tanımlanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Sanığın en yüksek hadden ceza alması için çabaladıklarını ve emsal bir karar olması için bu mücadele ettiklerini belirti.

‘TÜRKİYE’DE HAYVANA TECAVÜZ ÜSTÜ ÖRTÜLEN ÇOK YAYGIN BİR ŞİDDET BİÇİMİDİR’

Bartın Hayvanları Koruma ve Yaşatma Derneği Başkan Yardımcısı Gökten Sakarya basın açıklamasında, fail M.D. hakkında yürütülen soruşturma kapsamında olaya şahit olan, kanıt olarak sunulan videoyu çeken ve bağırma seslerini duyan kişilerin, M.D.’nin cinsel organını dışarıda ve hayvanın üzerinde gördüklerine dair ifadelerine dayanılarak bir iddianame hazırlandığını ve savcının failin cezalandırılmasını istediğini dile getirdi. Sakarya, geçtiğimiz duruşmada fail kendisini, "uyurken bir anda yuvarlanarak hayvanın üzerine düştüğünü, iktidarsız olduğunu” söyleyerek savunmaya çalışırken ilk ifadesinde de "zaten köpek erkekti", üzerime iftira atıldı diyerek akıl almaz savunmalar yaptığını söyledi.

Basın açıklamasında, Türkiye’de cinsel şiddet hükümet politikaları ile güçlenirken tecavüzcüler “iyi hal indirimi” ile mükâfatlandırılıyor diyen hak savunucuları, Türkiye’de hayvana tecavüzün üstü örtülen çok yaygın bir şiddet biçimi olduğunu vurgulandı. Ayrıca, hayvana yönelik şiddetin son bulması için koruyucu ve önleyici çalışmalara ve caydırıcı cezalara ihtiyaç olduğu; yıllardır talep edildiği gibi hayvana yönelik cinsel istismar ve şiddet fiillerine hapis cezası gelmesi, bunun için de ceza alt sınırının üç yıl olarak belirlenmesi gerektiği ifade edildi.