Konya'da kuraklık: Pek çok üründe rekolte düşüşü bekleniyor
Son yılların en sıcak kışını geçiren Türkiye'de bu durumdan tarımsal üretimin merkezlerinden Konya'da etkilendi. Konya'da çiftçiler, pek çok üründe rekolte düşüşü beklendiğini söyledi.
KONYA - Türkiye’nin tarım ambarı olarak bilinen Konya’da, yıllara oranla yağış oranları düşerken, kış mevsimi de bahar havasında geçiyor. Her geçen gün yeraltı su seviyesinde düşüş gözlemlenen kentte, kuraklık baş göstermeye başladı.
Özellikle 2024 yılı içinde ilde bulunan barajlarda su oranı kritik seviyeye düştü. 2024 yılında belirgin hale gelen kurak iklim, 2025 yılında da etkili olurken, üreticiler için ise tehlike çanları çalmaya başladı. Kuraklık tehlikesi çiftçileri düşündürürken, yetkilileri de alarma geçirdi.
DSİ UYARIDA BULUNDU
Sulu üretimin en çok yapıldığı ilçelerden biri olan Çumra’da Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve DSİ 4. Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ilçedeki tüm çiftçilere gönderdiği yazıda kritik bir uyarıda bulundu.
2024 yılı içerisinde rezervuarlardaki suyun ölü hacim kotunun altına düştüğü belirtilen yazıda, 2025 yılı sulama mevsiminde, Çumra Sulama Birliğince işletilen tesislere yeterli sulama suyunun verilmeme ihtimalinin olduğu aktarıldı. Çiftçilere gönderilen uyarıda, “Bu ihtimale göre yerüstü ve yeraltı suyu ile yapılan sulamalarda kısıtlı sulamaya gidilebileceği göz önüne alınarak, çiftçilerimizin fazla su tüketen bitkilerin ekiminin yapılmaması konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir" ifadelerine yer verildi.

'SUYUMUZLA DİĞER İLLERE ŞEKER ÜRETİMİNE KARŞIYIZ'
Konya’daki kuraklıktan dolayı barajlardaki su seviyesinin düştüğüne vurgu yapan Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil de yeraltı sularının tükenmesi durumunda şeker pancarındaki rekoltenin düşeceğini söyledi. Konya’da su kıtlığı olduğunu söyleyen Bestil, Türk Şeker Fabrikası'nın Konya’daki şeker pancarı tarlalarında Amasya, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Niğde, Kırklareli, Sakarya ve Çorum illeri için şeker pancarı üretimine kısıtlama getirilmesini istedi.
Bestil, “Yeraltı suları tükenirse şeker pancarı üretimi de zorlaşır. Türk Şeker, Konya’nın suyuyla, havası ve toprağıyla 8 şehre pancar üretiyor. Buna kısıtlama ve yasaklama getirilmeli. Konya’da zaten su yok. Bize ne diğer illerdeki şeker fabrikalarından? Konya Pancar ve Tarım Üreticileri Derneği olarak suyumuzla diğer illere şeker üretimine karşıyız” şeklinde konuştu.

'BU YIL ÇOK KURAK GEÇİYOR'
Konya’daki kuraklığın bol su isteyen; şeker pancarı, mısır, yeşil fasulye, karpuz, kavun ve kabak gibi ürünlerde rekolte düşüşüne neden olabileceğini söyleyen çiftçiler, kuraklığın devam etmesi halinde tarım arazilerinin boş kalma ihtimalinin olduğunu söyledi.
Konya’nın Akşehir ilçesinde çiftçilik yapan Kadir Bars, sulama için açılan kuyularda su kalmadığını ve birçok bölgede obruk oluşumlarının görüldüğünü belirtti. Su sıkıntısından dolayı yeşil bitki üretiminin yerini buğday ya da arpaya bıraktığına dikkat çeken Bars, “Yeraltı sularımızda azalma oldu. Su olmazsa yeşil bitkilerde rekolte kaybı yaşanır. Bu yıl çok kurak geçiyor, arazilerin durumu hiç iç açıcı değil. Bölgede su sıkıntısı olduğu için yeşil bitki üretimi yerini buğday ya da arpaya bırakıyor. Bu yıl yağmur yağmazsa işimiz çok zor. Birçok üründe rekolte kaybımız olacak” diye konuştu.
'BOŞ BIRAKILAN ARAZİLER VAR'
Konya’nın Çumra ilçesinde çiftçilik yapan Mevlüt Demirci ise eskiden ilçenin genelinde ekim yapıldığını ancak şu an sadece su olan arazilerde tarımın yapıldığını aktardı. Kuraklığın devam etmesi halinde çoğu arazinin boş kalacağının altını çizen Demirci, ilerleyen yıllarda ilçede sulu tarım yapılmama riskine dikkat çekti.
Demirci, şöyle devam etti: “Bizim memlekete su diye bir şey kalmadı. Çoğu kuyumuz kurudu. Su kuraklığından dolayı çiftçimiz tarlasını dahi ekemez oldu. Böyle giderse çoğu arazi susuzluktan dolayı ekilmeyecek. Mısır, ekimine bu yıl kota gelecek ve ekimi kısıtlanacak. Su isteyen birçok ürünün ekimine aynı şekilde kısıtlama getirilecek.”
BARAJLAR ALARM VERİYOR
Konya’daki iki önemli baraj olarak bilinen Altınapa ve Bağbaşı barajlarında da su seviyesindeki düşüş göze çarpıyor.
Altınapa Barajı 2023 yılında yüzde 59 oranında doluyken, şu an yüzde 10 oranına kadar düştü. Aynı durum Bağbaşı Barajı için de geçerli. Bağbaşı Barajı 2023 yılında yüzde 30 doluluk oranına sahipken şimdilerde bu oran yüzde 16 oldu.