Konya’da izinsiz toplanan yılkı atları operasyonla kurtarıldı

Konya Karapınar'daki yılkı atlarının, Kırgız olduğu öğrenilen bazı kişiler tarafından izinsiz şekilde toplandığını öğrenen jandarma ekipleri atları yaşam alanlarına bıraktı, 3 kişi gözaltında.

Google Haberlere Abone ol

KONYA - Konya’nın Karapınar ilçesi Oymalı Mahallesi Karacadağ mevkiinde bulunan yılkı atlarının, Kırgız olduğu öğrenilen bazı kişiler tarafından izinsiz şekilde toplandığını öğrenen jandarma ekipleri harekete geçti. 2 saat süren çalışmanın ardından jandarma ekipleri dağlık arazide tellerle çevrilmiş alanda yaklaşık 40’a yakın yılkı atının olduğunu belirledi. Yılkı atları yeniden yaşam alanlarına bırakırken, atları toplayan 3 Kırgız gözaltına aldı.

Yılkı atlarının toplatıldığına ilişkin duyum üzerine valiliğe ihbarda bulunduklarını, valiliğin talimatıyla da jandarma ekiplerinin harekete geçtiğini söyleyen Konya Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği Başkanı Ümit Sürmeli, izinsiz ve kuralsız olarak toplatılan yıkı atlarının yaban hayatının korunması ve hayvan refahı yönünden önemli problemlere yol açtığını söyledi.



'YILKI ATLARI BÖLGELERİNDEN KOPARTILMAK İSTENİYOR'

Yılkı atlarının teknolojinin gelişmesiyle birlikte doğaya terkedildiğini söyleyen Ümit Sürmeli, “Terkedilen atlar yıllar içerisinde bulundukları bölgelere uyum sağlamış ve bir yaşam ortamı oluşturmuştur. Şimdi tekrar bölgelerinden koparılmak istenmektedir. Konu kapsamında bilimsel çalışmalar yapılmadan ve bir rehabilitasyon programına alınmadan yapılacak yakalama, evcilleştirme vb. çalışmaların atların sağlığı ve refahını olumsuz etkileyeceği açıktır. Yılkı atlarının bulundukları bölgede korunması ve rehabilitasyonu için bilimsel değerlendirmeler yapılması, yaşam ortamlarının desteklenmesi ve bu güzelliğin korunmasının doğal hayatı koruma ve vicdani bakımdan daha yararlı olacağını düşünmekteyiz. Bir örnek olması bakımından 2010 yılında Karaman Valiliği, Karaman İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ve Selçuk Üniversitesi’nden uzmanların işbirliği ile yapılan ve MEVKA tarafından desteklenen “Karadağ Mevkiindeki Yılkı Atlarının Durum Tespiti, Genel Sağlık Durumları, Üremelerinin Kontrolü ve Çevre Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi Projesi” raporu dikkate alınmalıdır” dedi. (DUVAR)