Konut kredisindeki bir puanlık düşüş, ev fiyatlarını yüzde iki artırdı

Merkez Bankası ekonomistlerinin araştırmasına göre kamu bankalarının yaz aylarında konut kredisi faizini 1 puan düşürmesi sonucu ev fiyatları yüzde iki zamlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümetin, inşaat sektörünü canlandırmak amacıyla yaz aylarında düşük faizli konut kredisi kampanyası, konut fiyatlarının artmasını da beraberinde getirdi. Merkez Bankası ekonomistleri son Çalışma Tebliği’nde konut fiyatları ile finansman koşulları arasındaki ilişkiyi inceledi.

Yusuf Emre Akgündüz, Özlem Dursun-de Neef, Yavuz Selim Hacıhasanoğlu ve Fatih Yılmaz tarafından hazırlanan tebliğe göre yıllık faiz oranlarındaki 1 puanlık düşüş, konut fiyatlarını yüzde 2,1 artırıyor. Bloomberght'de yer alan habere göre kamu bankalarının düşük faizli kredileri ile satın alınan evlerin metrekare fiyatı, özel bankaların fonladığı evlere göre yüzde 3,22 daha yukarıda oluştu.

YILLIK FAİZDEKİ 1 PUANLIK DÜŞÜŞ KREDİ TALEBİNİ YÜZDE 6,6 ARTIRDI

Düşük faizli kredilerin bir başka sonucu da talep artırıcı etkide bulunması. Aynı çalışmaya göre yıllık faizlerdeki 1 puanlık düşüş, konut kredisi talebini yüzde 6,6 artırıyor. Bu da ortalama konut fiyatlarının yükselmesine yol açıyor. Bu etki büyük oranda kampanyanın başladığı ilk ayda ortaya çıkıyor. Devam eden aylarda etki kademeli olarak azalıyor.

Kamu bankaları 2020 Haziran'ında aylık konut kredisi faizlerini yüzde 0,64’e kadar düşürmüştü. Faiz kampanyasının ardından konut satışları rekor seviyeye gelmişti.

Etiketler konut kredisi faiz