Kongre'nin görevden aldığı Peru Cumhurbaşkanı Castillo için 7 günlük gözaltı kararı

Peru Kongresi'nin görevden alınmasına karar verdiği sosyalist Peru Cumhurbaşkanı hakkında 7 günlük gözaltı kararı çıkarıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Peru'da, dün cezaevine gönderilen eski Cumhurbaşkanı Pedro Castillo hakkında 7 günlük geçici gözaltı kararı verildi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, açıklama yapan Peru Yüksek Yargıcı Juan Carlos Checkley, Castillo'nun "Anayasal düzeni ihlal ettiğini" belirterek, 7 günlük geçici gözaltı kararı alındığını söyledi.

Duruşma sırasında Başsavcı Yardımcısı Marco Huaman, Castillo'nun Meksika Büyükelçiliğine sığınma talebinde bulunduğunu belirterek, "yüksek kaçma olasılığı" olduğunu savundu.

Duruşmaya çevrim içi olarak katılan Castillo'nun avukatı Victor Perez ve eski Başbakan Anibal Torres, Castillo'ya karşı zorlayıcı bir yol kullanılmadığını ancak yasaların açıkça ihlal edildiğini belirti.

Perez, Castillo'nun ulusal sesleniş konuşmasında isyan suçu gerektirecek silahlı ayaklanma çağrısı yapmadığını dile getirerek, "Müvekkilimin mesajındaki ifadeleri isyan suçu teşkil etmez. Bir insan, itham edildiği suçları işlememişken nasıl kaçmak ister" dedi.

Ne olmuştu?

Peru'nun ilk yerli cumhurbaşkanı Pedro Castillo, 6 Haziran 2021'de yapılan seçimde yüzde 50.12 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Sosyalist cumhurbaşkanı Castillo, görevi boyunca çok sayıda suçlamayla soruşturmalar açıldı. 5 kez soruşturma açan Peru Başsavcılığı son olarak Ekim 2022'de Castillo'yu yolsuzlukla suçladı. 

Suçlamaları reddeden Castillo ise soruşturmalarda ifade vermeyi reddetmişti. Kongre'de yapılan oylamalarda Castillo'nun görevden azli talebi reddedilmişti.

7 Aralık 2022 günü, Kongre'de yolsuzluk iddialarını gerekçesiyle, Castillo'nun "kalıcı ahlaki yetersizlik"ten görevden azledilmesi için oylama yapılmasına karar verildi.

Pedro Castillo, oylama öncesinde darbecilikle suçladığı Kongre'yi feshettiğini açıkladı. Castillo, acil durum hükümeti kurulduğunu ve yeni Kongre için seçime gidilerek 9 ay içerisinde yeni anayasanın hazırlanacağını söyledi.

Castillo, "Kongre hukukun üstünlüğünü, demokrasiyi yerle bir etti. Bir 'Kongre diktatörlüğü' kurmak için Anayasa Mahkemesi'nin onayıyla güçler dengesini bozdu" dedi.

Bu kararın ardından Peru Dışişleri Bakanı, Ekonomi ve Maliye Bakanı, Adalet ve İnsan Hakları Bakanı, Çalışma Bakanı, Eğitim Bakanı ile İletişim ve Ulaştırma Bakanı, Castillo'yu anayasayı ihlalle itham ederek hükümetten istifa etti.

Peru Anayasa Mahkemesi Başkanı Francisco Morales, "Bugün 20. yüzyılın en saf üslubuyla bir darbe oldu, ama başarısızlığa mahkum bir darbe, çünkü Peru demokrasi içinde yaşamak istiyor. Bu darbenin hiçbir hukuki dayanağı yoktur" dedi. Morales, anayasaya göre Castillo'nun kararını desteklemeyen Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dina Boluarte'nin Cumhurbaşkanlığı görevini devralması gerektiğini söyledi.

Castillo'nun fesih kararına karşın Kongre'de oylama yapıldı. 101'e karşı 6 oyla Castillo'nun görevden alınmasına karar verildi. Azil kararına gerekçe olarak "kamu fonksiyonlarını gasp etmeye, devlet yetkilerinin işleyişini engellemeye ve siyasi anayasa tarafından kurulan düzeni ihlal etmeye çalışmak" gösterildi.

Castillo'nun yardımcısı Dina Boluarte, azil kararının ardından Kongre'de yemin ederek göreve başladı. Pedro Castillo da Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan çıktıktan sonra gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ) 

Etiketler Peru Pedro Castillo