Kongre saldırısının yeni görüntüleri: 'Mike Pence'i asın'

ABD'de eski başkan Donald Trump'ın 6 Ocak Kongre baskınını kışkırtmakla suçlandığı azil duruşmasında yeni görüntüler paylaşıldı. Savcıların gösterdiği görüntülerde, Kongre binasının içine giren eylemcilerin "Mike Pence’ı asın" gibi sloganlar attığı, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin odasına giren kişinin 950 bin voltluk şok tabancası taşıdığı görüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin eski başkanı Donald Trump'a karşı Demokratların girişimiyle Senato'da görülen azil davasında dün, 6 Ocak'taki Kongre baskınının yeni görüntüleri paylaşıldı. Demokratlar, 'başkomutan (commander-in-chief)' sıfatına atıfla 'baş kışkıtıcı (inciter-in-chief)' ifadelerini kullanarak, Trump'ın seçimleri kaybettiği Kongre oturumunu engelleme amacıyla düzenlenen baskının asıl sorumlusu olduğunu savundu.

Savcıların Kongre baskınında yaşananların zaman ve mekan üzerinden bir takvimini çıkardığı duruşmada, Trump'ın önceki günlerde seçim sonuçlarını sorgulayan paylaşımları ve baskın öncesi yaptığı konuşma hatırlatıldı; Kongre'nin içinde yaşananların yeni  güvenlik kamerası görüntüleri, polisin elde ettiği ses ve video kayıtları, sosyal medya paylaşımları ve görüntüleri kanıt olarak sunuldu.

Bazıları kamuoyuyla ilk kez paylaşılan yeni görüntülerde, eski başkan yardımcısı Mike Pence'in Kongre'ye giren saldırganlarla arasında bir noktada sadece birkaç metre kaldığı ve binanın dışındakilerin de "Mike Pence’ı asın!’’, ‘‘Onu dışarı çıkarın’’ ve ‘‘O hain bir domuz’’ gibi sloganlar attığı gösterildi. Trump, kendisinin talebine karşı çıkarak seçim sonuçlarının tersine çevrilmesi için Kongre'de girişimde bulunmayacağını söyleyen Pence'i hedef göstermişti.

Duruşmada gösterilen bir diğer görüntüdeyse, Temsilciler Meclisi Başkanı ve Trump'ın 'belalısı' olan Demokrat siyasetçi Nancy Pelosi'nin odasına girip masasına oturan kişinin 950 bin voltluk şok tabancası taşıdığı görüldü. Saldırganların bu sırada ‘‘Nancy, neredesin Nancy, seni arıyoruz’’ diye slogan attıkları duyuldu.

Yeni paylaşılan görüntülerde siyah polis memuru Eugene Goodman’ın, koridorlarda panik içinde saldırganları Pence, ailesi ve Kongre üyelerinden uzak tutma girişimleri, Trump'ı eleştiren bir diğer isim olan Cumhuriyetçi Senatör Mitt Romney’nin kaçmasına yardım etmesi de görüldü. İçeride görev yapan bazı polislerin saldırganları uzaklaştırmaya çalıştıkları sırasında vücut kameralarından çekilen görüntüler de paylaşıldı.

Savcılar, saldırganların Kongre'ye örgütlü ve şiddet kullanmaya hazır bir şekilde geldiğini, bu planın arka planında Donald Trump'ın kışkırtıcı açıklamalarının bulunduğunu, ABD'de demokrasinin en temel özelliği olarak iktidarın barışçıl şekilde devredilmesi ilkesinin tehdit edildiğini ve Kongre'nin Trump'tan bu konuda hesap sorup onu sorumlu tutma yükümlülüğü olduğunu vurguladı. Trump'ın, seçimlerde hile ve hırsızlık iddiasını sürekli tekrarlayarak destekçilerini 6 Ocak gününden çok önce kışkırtmaya başladığı tezi de işlendi.

İlerleyen günlerde, Trump'ın avukatlarının savunma yapması planlanıyor. Trump'ın savunma ekibi, söz konusu davanın siyasi olduğunu ve anayasayı ihlal ettiğini savunuyor.

Trump'ın suçlu bulunması için 100 koltuklu Senato'nun üçte ikisinin bu yönde oy kullanması gerekiyor. Böyle bir sonuç, Senato çoğunluğunun Cumhuriyetçilerde olması nedeniyle muhtemel görünmüyor. Suçlu bulunması halindeyse, Trump bir daha kamu görevi yapamayacak. (DIŞ HABERLER)