Kongre endişesi: Salgının pik yaptığı aralık ayını arayacağız

Sağlık meslek örgütü temsilcilerine göre Ankara’da Covid-19 vaka sayısı normalleşme adımlarının ardından arttı. AK Parti’nin Ankara’da gerçekleştirdiği, binlerce kişinin katıldığı kongrenin vaka sayılarını daha da arttıracağı endişesi taşıyan sağlık çalışanları, “Covid-19 siyasi partiye göre mi insan seçiyor?” diye sordu.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye’nin genelinde yaşanan korona virüsü vaka sayılarındaki artışa paralel Ankara’da da günlük vaka ve hastaneye başvuru sayıları artmış durumda. Sahada doğrudan korona virüsüyle mücadele eden sağlık meslek örgütü temsilcilerine göre hükümetin aldığı yeniden normalleşme kararlarının uygulanmaya başlanmasının ardından Ankara’da pozitif vaka sayıları beş kat arttı.

Bu süreçte sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmadan seyircili gerçekleştirilen AK Parti’nin 7’nci Olağan Büyük Kongresi uzmanların da endişelerini arttırdı. AK Parti kongresinin Ankara’daki vaka sayısını arttıracağını belirten meslek örgütü temsilcileri nisan ayının ilk haftasına işaret etti.

‘ÖNLEM ALMIYORSANIZ CİNAYET İŞLİYORSUNUZ DEMEKTİR’

Yeniden açılma kararının alındığı mart ayı başında Ankara’da çalıştığı hastaneye 100 Covid pozitif hasta başvururken bugün bu sayının 550 hastaya çıktığını belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç’a göre son süreçte vaka sayısı beş kat arttı. Yoğun bakım doluluk oranlarında artış yaşandığını, Türkiye genelinde olduğu gibi Ankara’daki vakaların da yükseliş eğiliminde olduğunu belirten Karakoç, “Pandemi hastanelerinin hepsi normal sağlık hizmeti üreten hastanelere çevrildiler. Bir yandan Covid hastası bakılırken bir yandan da normal sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Aynı kapıdan giriliyor, aynı kapıdan çıkılıyor. Zemin katta Covid hastasına, birinci katta yaşlı hastaya bakıyorsunuz. Yani akla, mantığa ve bilime aykırı şeyler yapılıyor” dedi.

Yeniden açılma kararlarıyla birlikte salgın sürecinin yerelden yönetileceğinin ifade edildiğini, fakat yerel yöneticiler bazında kaç test yapıldığı, kaç kişinin hasta olduğu gibi bilgilere erişemediklerini belirten Karakoç, “Yine tek ağızdan turkuaz tablo üzerinden süreç yürütülüyor. Her gün binlerce yurttaş ölüyor. Bunlar önlenebilir ölümler. Önlenebilir ölümler için önlem almıyorsanız cinayet işliyorsunuz demektir. Bunun sorumlusu, kabahati Sağlık Bakanlığı’nın, iktidarın üzerinde” diye konuştu.

Ankara Tabip Odası Başkanı Ali Karakoç

‘COVİD-19 SİYASİ PARTİYE GÖRE Mİ İNSAN SEÇİYOR?’

Türkiye’nin 81 ilinden gelen binlerce kişiyle sosyal mesafe ve maske kurallarına uyulmadan yapılan AK Parti kongresinin kaygılarını arttırdığını belirten Ankara Tabip Odası Başkanı Karakoç, şunları söyledi: “AK Parti kongresi Ankara’daki vaka sayısını çok fazla arttıracak. Ülkenin dört bir yanından insanlar buraya geldi. Damlacık yoluyla bulaşan hastalık için en riskli ortam kapalı alandır. Kendi söyledikleri maske kuralına uyulmaması, fiziksel mesafe kuralına uyulmaması Ankara’daki vaka sayılarını arttıracak. Kaygı duyuyoruz ve endişeliyiz."

Pandeminin artış eğilimi gösterdiği dönemde kapalı alanda kurallara uymadan kongre yapılmasının bilimsel hiçbir veri ya da kuralla açıklanamayacağını ifade eden Karakoç, “Çok merak ediyoruz. Bu Covid-19 virüsü siyasi partiye göre mi insan seçiyor?” dedi ve sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Binlerce insan Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya geliyor. Maskesiz ve sosyal mesafe kurallarına uyulmuyor. Çıkıp açıklama yapsınlar. Desinler ki, “Arkadaşlar bizim kongrelere katılan yurttaşların hepsine aşı yaptık. Bu nedenle maskeli olmalarına gerek yok’. Ya da ‘Bu kongreye katılanların farklı bir direnç sistemi var’ desinler. Ankara’daki bu tablo tamamen topluma karşı sorumsuzluk. İktidarın, Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluk duymadığını gösteren bir tablo.  Karadeniz de parti kongreleri yapıldıktan sonra en yoğun vaka sayısının yaşandığı bölge oldu. Bu Ankara’da da olacak. Siz sokakta yapılan bir eylemi ya da hak arama mücadelesini ‘Covid var’ diyerek engelliyorsunuz ama binlerce insanı kapalı bir alanda maskesiz topluyorsunuz.  Bu halka karşı sorumsuzluk. Hastalanan, hayatını kaybeden insanların günahı ve vebali bu iktidar ve Sağlık Bakanlığı’nda.”

‘NİSANIN İLK HAFTASI VAKA SAYILARI ARTACAK’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi’nin son açıklamasına göre ise Ankara’da haftalık 2 binlerde olan vaka sayısı 7 binlere çıktı. Son bir aylık süredeki vaka artış oranını yüzde 171 olarak duyuran sendika açıklamasında, “Bir aylık süreçte haftalık vaka artışı oranı yüzde 20’lerden yüzde 60’lara çıkmıştır. İlimizde bakanlık verilerine göre 10 bine yakın aktif hastamız bulunmaktadır” dedi.

SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya

SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya’ya göre de Ankara’daki vaka artışını hastanelere gidildiğinde gözlemlemek mümkün. Ankara’da şu an 50 binin üzerinde kişinin filyasyon kapsamında olduğunu belirten Yalçınkaya, AK Parti’nin Ankara’da gerçekleştirdiği kongrenin vaka sayılarında artışa neden olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Her ilde kongreler oldu fakat bunlar sadece o il lokalinde gerçekleşti. Ankara’ya tüm Türkiye’nin genelinden, özellikle riskli illerden partililer geldi. Bu kongreden önce Ankara’da geniş katılımla gençlik kongreleri, kadın kongreleri de yapıldı. Bunlardan kaynaklı nisan ayının ilk haftasında vaka sayılarının artacağını düşünüyoruz. Mevcut durumunda gitmesi halinde Türkiye’de hastalığın pik yaptığı aralık ayını arayacağız gibi duruyor. Mutant virüs nedeniyle hastaneye yatış oranı düşük ama vaka sayısı oranı gördüğümüz en yüksek seviyeyi de geçecek. Aralık ayında günde 25 bini gördüğümüz Türkiye geneli toplam vaka sayısı 30 binin üzerine çıkacak. 30 binin üzerine çıktığında da günlük ölüm 200’ü geçecek.”