Kongo 'Gazze' iddiasını reddetti: 'İsrail ile mülteci müzakeresi yapılmadı'

Kongo Hükümet Sözcüsü Muyaya, İsrail'in Gazzeli mülteciler konusunda ülke ile müzakerelere başladığı haberlerini yalanlayarak "Hiçbir zaman herhangi bir müzakere, tartışma veya girişim olmadı" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVARKongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC), İsrail basınında çıkan "İsrail, Filistinli mülteciler konusunda KDC ile müzakerelere başladı" iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Kongo Hükümet Sözcüsü Patrick Muyaya, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Bazı basın kuruluşlarında çıkanların aksine, hükümetimiz ile İsrail hükümeti arasında, Filistinli göçmenlerin Kongo topraklarına kabulüne ilişkin hiçbir zaman herhangi bir müzakere, tartışma veya girişim olmadı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İbranice haber sitesi Zman Yisrael'e konuşan İsrailli kaynaklar, Tel Aviv yönetiminin Gazze'deki Filistinlilerin kabulü için Kongo ve diğer birkaç Afrika ülkesiyle gizli görüşmelerde bulunduğunu ileri sürmüştü. İsrail kabinesinden üst düzey bir kaynak, “Kongo göçmen almaya istekli ve biz başka ülkelerle de görüşmelerde bulunuyoruz” demiş ancak İsrail’in bu konuda görüşmelerde bulunduğu diğer ülkelerden bahsetmemişti.

Zman Yisrael'den Şalom Yerushalmi'nin aktardığına göre, İsrail İstihbarat Bakanı Gila Gamliel ise Knesset’te (İsrail Meclisi) yaptığı konuşmada, Tel Aviv'in olası 'Gazze planına' ilişkin açıklamalarda bulunmuş, "Savaşın sonunda Hamas yönetimi çökecek, belediye yetkilileri kalmayacak, sivil nüfus tamamen insani yardıma bağımlı olacak. İş olmayacak ve Gazze’deki tarım arazilerinin yüzde 60’ı güvenlik tampon bölgesi haline gelecek" demişti.

“Gazze sorunu sadece bizim sorunumuz değil" diyen Gamliel, "Dünyanın insani göçü desteklemesi gerekiyor çünkü bildiğim tek çözüm bu" sözleriyle devam etmişti. (DIŞ HABERLER)