Komet’e veda: Gülerek, ağlayarak, kendi sesiyle

Sanatçı Komet adına düzenlenen törende kültür ve sanat camiasını buluşturdu. Sanatçının iz bıraktığı Akademi’de yapılan anmada, kendi sesinden şiirleri de gözyaşları ve alkışlarla dinlendi...

Fotoğraf: AA
Google Haberlere Abone ol

Oğulcan Yiğit Özdemir - Evrim Altuğ

DUVAR- Ressam, şair, video ve performans sanatçısı Komet, 25 Eylül Pazar günü 81 yaşında kansere yenik düşerek hayata veda edişinin ardından, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde öğleden sonra özel bir törenle son yolculuğuna uğurlandı. Komet için yapılan törende 1960’lı yıllarda Akademi çatısı altında bir araya geldiği ve yetiştirdiği meslektaşları ile kültür-sanat dünyasından birçok isim de hazır bulundu.

Akademideki törende ilk konuşmayı MGSÜ Rektörü Handan İnci yaparken, sanatçının İstanbul ve Paris kariyerini anlattı; eserlerindeki mizahî ve insanî özellikler gibi başlıca unsurları, resmindeki şiirsellik ve şiirindeki felsefi kapasite üzerinden anımsattı. Akademideki törende, Prof. Cevat Çapan, Tan Oral, Rabia Çapa, İnci Furni, Ece Eldek, Fatih Özgüven, Koray Ariş, Kemal İskender, Seyhun Topuz, Ekin Kano, Ekin Saçlıoğlu, Hazer Özil, İpek Aksuğür Duben, Nâzım Hikmet Richard Dikbaş ve Osman Erden ile, Kerimcan Güleryüz, Burcu Pelvanoğlu, Kemal Seyhan, Ahmet Ergenç, Yusuf Taktak ve Yahşi Baraz, Erim Bayrı gibi, birçok galerici, sanat tarihçisi ve edebiyatçı ile eleştirmen hazır bulundu..

BEDRİ BAYKAM: BÜYÜK BİR ENTELLEKTÜELDİ

Akademide güneşli bir öğle sonrası, Fenerbahçe bayrağına sarılı naaşı önünde bir konuşma yapan Bedri Baykam, Komet’in büyük bir entelektüel olduğunu, Paris’in onun kültür yaşamının büyük bir parçası olduğunu vurgulayarak, sanatçının doğurgan, avangart, muzip ve deneysel bir yaşam ve üretim anlayışı olduğuna dikkati çekti.

Komet’in kendi dünyasında, resimlerinde daima bir serüven olduğundan söz eden Bedri Baykam, sanatçının Türkiye’nin modern ve çağdaş sanatında büyük bir yere sahip olduğunu vurguladı.

MÜJDAT GEZEN: SEVİNÇLE YOLCU EDİYORUZ

Törene katılan tiyatro ve sinema sanatçısı Müjdat Gezen de 1961’de akademide aldığı konservatuar eğitimi esnasında tanıdığı Komet ile Mehmet Güleryüz ve diğer arkadaşları eşliğinde, Beyoğlu’nda merdiven altındaki bir şarap evinde beraber vakit geçirdiklerini ve birbirlerine şiirler okuduklarını anlattı.

Gezen daha sonra, resim hocalığı yapacak bir arkadaşlarının şiir kitabının çıktığını ve Komet’in de şiire ilgisinin esasında bu zamana dek indiğini belirtti. Müjdat Gezen’in bir portresini, evladının suluboyaları ile yapacak kadar zor günlerden geçtiklerine değinen Gezen, konuşmasını noktalarken Komet’in alçak gönüllülüğünden söz ederek, tıpkı tiyatro sanatının sembolü ‘gülen ve ağlayan maske’de olduğu gibi, kendisini bir gözü ağlarken, diğerinin de sevinçle yolcu ettiğini belirtince, akademinin Osman Hamdi Bey salonunda alkışlar yükseldi.

BİTMEYEN ŞİİR

Törenin belki de en dramatik noktasında ise, Komet’in şairliği, tekrar kendisini gösterdi. Etkinlikte bilhassa, sanatçının vedalaştığı eski dostları adına onları anmak suretiyle yazdığı, 2013 tarihli Komet Momet kitabındaki ‘Bitmeyen Şiir’ adlı eserine atıfta bulunuldu. Ardından törende, Komet’in dizeleri salonda son bir kez daha kendi sesi ile yankılandı. Burada yapılan törenin ardından Komet, Bebek Camii’nde ikindi namazının ardından, alkışlarla Aşiyan Mezarlığı’na uğurlandı. Komet’in cenaze töreni, kültür sanat dünyasını da bir şekilde yeniden bir araya getirdi. Komet’in isim babalığı yaptığı ve sergilerini açtığı Dirimart Sanat Galerisi’nin Direktörü Hazer Özil’in yanı sıra, aralarında, Erdağ Aksel, Mehmet Aksoy, Tankut Aykut, Doğa Öktem, Haldun Dostoğlu, Hasan Bülent Kahraman, Hasan Cemal, Nazan Kuşçu, Ayça Telgeren, Selim Birsel, Yusuf Taktak, Merve Akar Akgün, Koray Ariş, Raffi Portakal, Dağhan Özil, Serkan Özkaya, Ertuğrul Özkök, Ömer Faruk Şerifoğlu, Nevzat Sayın, Oya Delahaye ile CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu gibi isimlerin de bulunduğu bir çok kişi törene katıldı. Burada, Komet’i uğurlamak üzere bir araya gelmiş pek çok isim ve kuruluşun da cenazeye çelenk göndermek yerine, ÇYDD ve TEV gibi kurumlara bağışlarda bulundukları dikkat çekti.