Koma Amed yeniden bir araya geldi

Kürtçe müziği modern bir şekilde yorumlamasıyla tanınan Koma Amed grubu, müziğe kaldığı yerden devam edeceklerini duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kürt folk müzik grubu Koma Amed yeniden bir araya geldiğini duyurdu. Haberi sosyal medya hesabından duyuran müzisyen Memo Gül, "Koma Amed olarak tekrar bir araya gelmemiz, dinleyicilerimizde olduğu gibi bizde de büyük bir heyecan yarattı" ifadelerini kullandı. 

Serhat Çarnewa, Süleyman Çarnewa, Memo Gül ve Mazlum Rewşen'le müzik hayatına devam edecek olan grup, dün Youtube kanalında "Êvare" isimli şarkılarının akustik versiyonunu yayınladı.

"Kulîlka Azadî", "Agir û Mirov" ve "Dergûş" albümleriyle 90'lı yıllara damga vuran Koma Amed'in temelleri Hacettepe Tıp Fakültesi'nde okuyan Suriyeli Melek lakaplı Evdılmelik Şexbekir'in Ankara Tıp Fakültesi'nde öğrencileri olan Gülşen Çetin, Savaş Çakmak, Rohat Kutlay, Fikri Kutlay, Mustafa Kart ve Ahmet Kaya ile tanışmasıyla atıldı. İlk albümleri olan "Kulîlka Azadî"de Evdılmelik Şexbekir (Melek), Gülşen Çetin, Savaş Çakmak, Rohat Kutlay, Fikri Kutlay, Mustafa Kart ve Ahmet Kaya yer aldı.

Grubun çıkardığı ilk albüm olan Kulîlka Azadî bir anda özellikle üniversite öğrencileri tarafından en çok dinlenen albüm oldu. Grup üyelerinden ve kurucularından Şexbekir 1992'de hayatını kaybetmesi üzerine grup Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ile çalışmalarına devam etti. Yine albümde Çav Bella ilk kez Kürtçe olarak seslendirildi.

Gruba Serhat Karakaş, Merdan Zırav, Memo Gül, Mehmet Kaya, Birkan Çelik ve daha sonra Serap Sönmez, Süleyman Gültekin ve Leyla da katıldı. Grup kısa sonra Agir û Mirov albümü ile tekrar sahnelerde yer almaya başladı. Albümde marşlarla birlikte geleneksel halk şarkıları ve Kürtçenin üç lehçesinden de şarkılar yer aldı.

Grubun son albümü ise içerisinde sadece Kürt halk ezgilerinin yer aldığı Dergûş oldu. Albüm çıktığında Türkiye'de 200 binden fazla satarak en çok satanların içerisinde yer aldı. Hatta 1999 yılında dönemin Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Dergûş albümünü Avrupa Birliği bakanlarına hediye ederek, "Bakın bizde Kürtçe müzik de yapılıyor" demişti.

Üç albümün ardından yaşanan baskılar sonucu grubun bir bölümü Avrupa ülkelerine iltica etmek zorunda kalması nedeniyle Koma Amed dağılmıştı.