Kolombiya'nın Cali kentindeki eylemlerde ölenlerin sayısı 13'e yükseldi

Kolombiya'da yeni vergi düzenlemelerine karşı başlayıp iktidar karşıtı bir halk hareketine dönüşen eylemler sürüyor. Cali kentinde ölenlerin sayısı 13'e yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kolombiya'da hükümetin vergi reformu adı altında sunduğu ancak yüksek zamları içeren düzenlemelere karşı başlayıp iktidar karşıtı bir halk hareketine dönüşen protestolar birinci ayını doldururken şiddet tırmanıyor. Gösterilerin merkez üssü olan Cali kentinde cuma günü polis saldırısında ölenlerin sayısının 13'e yükseldiği açıklandı.

Kolombiya Devlet Başkanı Ivan Duque cuma günü asayişi sağlamak için orduyu görevlendirirken, eylemcilerin kurduğu komite ile hükümet arasında iki haftadır süren müzakereler kilitlenmiş durumda. Aralarında sendika liderlerinin de bulunduğu protestocuların oluşturduğu ulusal grev komitesi ile hükümet arasındaki müzakerelerin sonucunda, hükümet vergi ve sağlık reformlarını rafa kaldırmış, Alberto Carrasquilla maliye bakanlığından istifa etmişti. Eylemcilerin talepleri arasında aynı zamanda temel gelir ve gençler için daha fırsatla ilgili maddelerin yanı sıra polis şiddetinin son bulması da yer alıyor.

Tarafların geçtiğimiz hafta bir ön anlaşmaya vardığının açıklanmasına rağmen, grev liderleri hükümetin metne imza atmadığını açıkladı. Kolombiya Merkezi İşçi Sendikası'nın (CUT) Başkanı Francisco Maltes, "Bir anlaşmaya çoktan vardık ama tek eksik olan şey, devlet başkanının müzakerelerin başlaması için imzası" dedi.

Hükümet ise anlaşmayı imzalamamasına gerekçe olarak bazı protesto liderlerinin yollardaki barikatları kınamamasını gösterip, görüşmelerin bugün yeniden başlayacağını savundu.

Cali'deki eylemlerin ardınsan sokağa çıkma yasağı ilan edilirken, İnsan Hakları İzleme Örgütü sosyal medyada sivil giyimli silahlı kişilerin polisin önünde eylemcilere ateş açarken görüldüğü görüntülerin gerçekliğini teyit ettiklerini açıkladı. Örgüt, Kolombiya Savunma Bakanı Diego Molano'dan açıklama yapmasını istedi. (DIŞ HABERLER)

Etiketler Kolombiya Cali