Kolombiya’da 3 ayda 52 insan hakları savunucusu öldürüldü

Kolombiya’da 2022'nin ilk üç ayında 52 insan hakları savunucusu öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Güney Amerika ülkesi Kolombiya’da bu yılın ilk üç ayında 52 insan hakları savunucusunun öldürüldüğü aktarıldı. Geçtiğimiz yıl 145 benzer cinayetin işlendiği ülkede, bu sene sayıların daha hızlı yükseldiği gözlemlendi. Kolombiya’nın insan hakları ombudsmanı, aktivistlerin çoğunun uyuşturucu kaçakçıları dahil yasa dışı faaliyet sürdüren silahlı örgütlerle anlaşamadıkları için öldürüldüklerini aktardı.

Kolombiya merkezli El Tiempo gazetesi, öldürülenlerin arasında 28 toprak ve toplum hakları savunucusu, dokuz yerli halkaların hak savunucusu ve dört çiftçilik savunucusu olduğunu aktardı. Öldürülenlerin 48’i erkek, dördü kadın. Öldürülenlerden biri ise 14 yaşındaki yerli halkların hak savunucusu Breiner David Cucuname. Cucuname'nin, yerli halkların topraklarını savunan bir silahsız grupla ocak ayında devriyeye çıktığında vurulduğu belirtildi.

Kolombiya, 2016’da Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) ile barış anlaşması imzalamıştı. O günden beri Kolombiya’da resmi olarak barış mevcut ancak dünyanın en büyük kokain üreticisi olan ülkede silahlı örgütler faaliyet gösteriyor. (DIŞ HABERLER)