Koğuşlarda kapasite sorununa yanıt: Ön görülemeyen tutuklamalar

Cezaevlerinde yaşanan kapasite sorunu sürüyor. Mahpusların şikayeti üzerine Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazan HDP'li Gülistan Kılıç Koçyiğit'in sorusuna yanıt geldi: Ön görülemeyen tutuklamalar...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'nde 8 kişilik koğuşlarda 25 kişi kalan mahpuslar seslerini duyurulması için çağrı yaptı. Koğuşlarda hijyen sorunu olduğunu, korona virüsüne karşı yapılan önlemlerin yetersiz olduğunu aktaran mahpuslar durumun düzeltilmesini istedi. HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Adalet Bakanlığı'na 8 kişilik koğuşlarda neden 25 mahpusun kaldığını sordu. Adalet Bakanlığı'ndan ise bu soruya dikkat çeken bir yanıt geldi.

HİJYEN, KAPASİTE SORUNU...

Bandırma T Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki tutuklu ve hükümlü mahpuslar kendilerine hijyen malzemelerinin verilmediğini söylemelerinin yanı sıra kronik mahpuslara yapılması gereken sağlık kontrollerinin de yapılmadığını söyledi. Ayrıca koğuş şartlarının kötü olduğunu ve kapasite sorunu yaşadıklarını aktaran mahpuslar, sorunlarını HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'e iletti. Mahpusların yaşadıklarını Adalet Bakanlığı'na dilekçe yazarak gönderen Koçyiğit, koğuşlarda neden kalabalıklaşmanın önüne geçilmediğini de sordu.

Cezaevlerindeki hijyen sorunuyla ilgili de bakanlık açıklama yaptı. Kantinde gerekli hijyen malzemelerini kendi cebinden ödeyen mahpuslar çoğu kez paraları olmadığı için koğuş arkadaşlarının bu malzemeleri alamadığını da belirtti. Bu sorun için verilen yanıtta şu ifadelere yer verildi: “Tutuklu ve hükümlülerin bulundukları odaların temizliklerini kendilerinin yapmaları gerektiği, kişilerin hijyen ve kişisel temizliklerini yapabilmeleri amacıyla her türlü temizlik malzemelerinin kantinde bulundurulduğu, maddi durumları iyi olmayan, emanet para hesabına hiç para yatmayan tutuklu ve hükümlülerin temizlik malzemelerinin olanaklar ölçüsünde kurum genel bütçesi tarafında karşılanıyor.”

'BAZI İLLERDE ÖNGÖRÜLEMEYEN TUTUKLAMA...'

Adalet Bakanlığı, Türkiye'deki birçok cezaevindeki koğuşlarda yaşanan kapasite sorununun gerekçesini şöyle açıkladı: “Ceza infaz kurumlarımız planlanıp inşa edilirken ve sonrasında hükümlü, tutuklu barındırılırken Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin Ceza İnfaz Alanındaki Tavsiye Kararlarında belirtmiş olduğu minimum ceza infaz kurumu standartlarının göz önünde bulundurulduğu, bazı illerde ön görülemeyen çok sayıda tutuklama olduğunda geçici olarak kalabalıklaşma yaşanabiliyor.”

Bakanlık, bu kalabalıklaşmanın önüne de şöyle geçildiğini anlattı: “Bu sorunlar sevk ve nakillerle kısa zamanda gideriliyor.”

'ULUSLARARASI KRİTERLERE UYGUN' SAVUNMASI

Bakanlık ayrıca koğuşlarda kalan mahpus sayılarının ve koğuş standartlarının Birleşmiş Milletler Mandela kurallarına ve CPT (Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi) belirlediği kriterlere göre uygun olduğunu söyledi. Ancak son yıllarda cezaevlerinden gelen şikayetlerin başında koğuşlarda yer kalmadığı için yerlere yatak kurulduğu, tuvalet ve banyoların yetersiz olduğu gibi birçok şikayet Meclis tutanaklarına da geçti. Bakanlık bu durumu ise şöyle açıkladı: “Oda tipi kurumlarımıza tutuklu ve hükümlülerin yaşam koşullarının Uluslar arası koşullara uygun şekilde belirlendiği, oda tip kurumlarımızda tutuklu ve hükümlülerin tek kişilik ve üç kişilik odalarda barındırıldığı, kişi başı yaşam alanın asgari 11 metre kare olarak belirlendiği çok kişilik koğuşlarda ise 14-20 arasında tutuklu ve hükümlünün barındırılmakta olduğu ve kişi başı asgari 5 metrekare yaşam alanın düştüğü...”