Kocaeli’de üç farklı 1 Mayıs kutlaması

Kocaeli’de İzmit’te iki, Gebze’de bir olmak üzere üç farklı yerde 1 Mayıs kutlandı. Binlerce emekçinin katıldığı etkinliklerde ekonomik kriz ve geçim zorluğu ön plana çıktı.

Anıtpark’ta yapılan 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katıldı.
Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Kocaeli’de işçiler üç farklı alanda bir araya geldi. Devrimci İş Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Kocaeli Tabip Odası ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) öncülüğünde Anıtpark’ta yapılan 1 Mayıs kutlamasına yaklaşık 5 bin kişi katıldı.

Buradaki kutlamada HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet de yer aldı.

‘İŞÇİLER 1 MAYIS’A DAHA ÇOK SAHİP ÇIKMALI’

1 Mayıs alanında bulunan Kocaeli EYT Dernek Başkanı Hakan Çağlayan, her türlü sendikal desteği verdiklerini belirterek, “Grevlere sürekli gidiyoruz. Çünkü hepimiz aynı taraftayız. Biz mağdur edilmiş bir kesimiz. İşçinin emekçinin hakkını alamadığını da biliyoruz” dedi. Emekliler olarak büyük mağduriyet yaşadıklarını söyleyen Çağlayan, “Aylık bağlanma oranlarımız çok düşük, birlikte mücadele ediyoruz. Çünkü bugün emekli olan insanlar haklarını alamıyorlar” diye konuştu. Çağlayan, işçileri 1 Mayıs’a daha çok sahip çıkmaya davet etti.

‘BU YIL 1 MAYIS DAHA ÖNEMLİ’

Alanda yerini alan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, bu yılki 1 Mayıs’ın daha anlamlı olduğunun altını çizdi. Türkiye’de ekonomik kriz yaşandığını ifade eden Gergerlioğlu, “Zengin ile fakir arasında büyük bir uçurum var. İktidarın anti demokratik ve hukuksuz uygulamaları ile halkı mutsuz ettiği, huzursuz ettiği bir dönem” dedi. İktidarın kötü politikalarının sadece insan hakları, ekonomi ve hukuk alanında olmadığını dile getirerek, “İktidarın politikalarının halkları birbirine kırdırıyor” ifadelerini kullandı. Kocaeli Tabip Odası Başkanı Ayşe Engin Arısoy da kutlamaya katılımın beklediğinden iyi olduğunu vurguladı.

‘BİNLERCE EMEKÇİ ARAMIZDAN AYRILDI’

Alanda işçilere destek vermeye gelen İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ekonomik krizin gölgesinde 1 Mayıs’a girdiklerini söyledi. Hürriyet, “Çarşı, pazar yanıyor. Alınan zamlı maaşlar eridi gitti. Zor koşullarda insanlar hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.

1 Mayıs mitinginde DİSK, KESK, TMMOB ve TTB temsilcileri ortak basın açıklaması okudu. Açıklamanın birinci bölümünü okuyan TMMOB İKK Sekreteri Murat ‘bu düzen böyle gitmez’ diye konuştu. Kürekçi, halkın adalete ve hukuka aç olduğunu dile getirerek “Başta elektrik, doğalgaz ve akaryakıt olmak üzere her ürüne zamlar gelmektedir. İlimize en yakını Hendek iş katliamı olmak üzere, İş cinayetleri bu yıl da hız kesmedi ve binlerce emekçiyi aramızdan aldı” dedi.  

‘HUKUKSUZ İHRAÇ EDİLİYORLAR’

Açıklamanın ikinci bölümünü ise Tüm-Bel-Sen Adına Erdal Karakuş okudu. “Sömürünün çarkları milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürülmeye çalışılıyor” diyen Karakuş şöyle devam etti: “Güvenceli kadrolu çalışma hakkımız yok sayılıyor, güvencesiz istihdama mahkûm olmamız bekleniyor. Anayasa ile güvence altına alınan çalışma hakkımız ortadan kaldırılıyor, KHK'lar ve geçici 35. Madde eliyle on binlerce kamu emekçisi hukuksuzca ihraç ediliyor. Sendikalı oldukları için binlerce işçi işten çıkarılıyor. Bu düzen yaşamı ve gezegeni tehdit eden büyük bir felakete dönüşmüştür. Bu düzen yurttaşların hakkını, hukukunu kayyumlar çiğniyor, adaletsizliği büyütüyor.”

Açıklamanın son bölümünü okuyan DİSK Bölge Temsilcisi Vedat Küçük ise “Herkesin güvenceli ve insanca çalıştığı bir işinin olduğu, ekonomik krizlerin, salgınların faturasının emekçilere yıkılmadığı, mültecilik statüsünün tanındığı bir gelecek istiyoruz. Birleşerek gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

İzmit’te ikinci eylem ise Sabri Yalım Pakı’nda Türk-İş ve Hak- İş tarafından yapıldı.
HAK-İŞ VE SENDİKALAR BİRLİĞİ AYRI ETKİNLİK YAPTI

İzmit’te ikinci eylem ise Sabri Yalım Pakı’nda Türk-İş ve Hak- İş tarafından yapıldı. Hak-İş’in alana girmemesi dikkat çekti.

Gebze’de ise Gebze Sendikalar Birliği’nin öncülüğünde Trafo Meydanı’nda sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleri saat 15.00’de bir araya geldi ve Gebze Kent Meydanı’na yürüdü.