Kocaeli'de öğrenciler bir günde üç sınava tepkili

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde sınav sisteminin değiştirilmesi öğrencileri zor durumda bıraktı. Fakülte yönetimi tarafından alınan kararla, normalde üç hafta süren yıllık vize sınavlarının süresi bir haftaya indirildi. Yeni sınav sisteminde, öğrencilerin sorular arası geçiş yapması yasak. Öğrenciler, değişikliğin sınavlara bir hafta kala duyurulmasından dolayı mağduriyet yaşayacakları görüşünde.

Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya
KOCAELİ - Üniversite öğrencileri pandemi nedeniyle aylardır eğitime uzaktan devam ediyor. Verilen eğitimlerin yeterliliği ve sınavlara uygunluğu tartışılırken, öğrencilerden kopya çekme ihtimallerine karşı kamera açmaları isteniyor. Sınav sürelerinin azaltılması ve tarihlerinin değiştirilmesi de öğrencilerin tepki gösterdiği konular arasında yer alıyor.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından hocaların inisiyatifine bırakılarak hazırlanan sınav takvimi ise eleştirilerin odağında. Öğrenciler, normalde üç haftaya yayılan sınavların bir haftaya sıkıştırılmasından dolayı endişeli. Cevabı işaretlenen sorulara kontrol amaçlı geri dönüş yapılamayacak olması da şikayetçi olunan konular arasında. Bazı derslerin hâlâ hangi gün ve saatte yapılacağı konusunda da herhangi bir açıklama yapılmış değil.

1 HAFTADA SINAV SAYISI 15'E KADAR ÇIKIYOR

Düzenlenen yeni sınav haftasında, sorular arasında geçiş yapılması yasak. Öğrenciler, sorularda yanlış yaparsa, yaptıkları yanlışlar doğru cevapları etkileyecek. Bu koşullar altında öğrencilerden en az 10 sınava girmeleri bekleniyor. Bu sayı, alttan alınan derslerin sınav listesine eklenmesiyle 15’e kadar çıkıyor.
.

'ÇALIŞMA PROGRAMI HAZIRLAYAMADIK'

Sınav takviminin sınavlara bir hafta kala açıklanmasının öğrenciler içerisinde mağduriyet yarattığını belirten Hukuk Fakültesi öğrencisi İpek Genç “Her sene sınav sistemi, yıllık öğrencilere göre düzenleniyordu. Üç hafta içerisinde olacağımız sınavlar, bir hafta gibi bir süre içerisine sıkıştırıldı. Bazı sınavlar arasında sadece 15 dakika var. Aynı gün içerisinde üç sınava girecek pek çok arkadaşımız var. Sosyal medya üzerinden sınav takvimini eleştiren bazı arkadaşlarımızın sınav sürelerinde değişiklik yapıldı. Bir dersin hocası tarafından yapılan bu tehditler kabul edilemez. Hangi sınav ne zaman bilmediğimiz için çalışma programı da hazırlayamadık. Sınavlar eski sisteme göre yeniden düzenlensin. Aynı gün içerisinde birden çok sınav olacaksa da aralarında süre uzatılsın” önerisinde bulundu.

SINAVLAR ARASINDAKİ SÜRE UZATILSIN TALEBİ

Öğrenciler tepkilerini, rektörlüğe yazdıkları dilekçeler ve sosyal medya hesaplarından paylaştıkları mesajlarla duyurmaya çalışıyor. Hukuk öğrencileri, paylaştıkları mesajlarda her ne kadar aylar önceden sınavlara çalışmaya başladıklarını belirtse de, sıkışan sınav takviminin moral ve motivasyonlarını engellediğini ifade ediyor. Öğrencilerin tek temennisi, bir an önce eski sınav sistemine dönülmesi ve sınavlar arasındaki sürenin uzatılması.

Bir gün içerisinde üç sınava birden gireceğini belirten Hukuk Fakültesi öğrencisi Adem Sevinç’e göre bu koşullar altında sınavlarda kopya çekilse bile başarı elde edilmesi imkânsız. Sevinç, öğrencilere yapılan ‘kopyacı’ muamelesinin yanlış olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Pandemi olmadan önceki süreçte gerçekleşen sınavlarda istediğimiz sorulardan başlamamıza izin verilirken, şimdi neden izin verilmiyor? Kopya bahanesiyle yıllardır sürdürülen sınav sistemi bir haftalık bir zaman dilimine sıkıştırıyorlar. Hocalar, derslerde adaletten bahsediyorlar ama öğrencilerine uygulamaktan kaçınıyorlar. Bütün öğrencilere ‘kopyacı’ muamelesi yapıyorlar. Sınavlara nasıl gireceğimiz, internetimizin veya odamızın olup olmadığı sorulmazken, akıllarına gelen ilk şey kopya. Madem zor bir dönemdeyiz, göstersinler öğrenci dostu sınav nasıl yapılır!.”