Kocaeli’de Ensar Vakfı Sayıştay’a takıldı

Sayıştay’ın belediyeler için yaptığı denetim raporlarında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin dernek ve vakıflara bedelsiz tahsis yaptığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

Cansu Albayrak

KOCAELİ - Türkiye’nin en borçlu belediyesi olarak bilinen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Sayıştay raporunda, mülkiyetindeki kafelerin ve taşınmazların bir kısmını mevzuata aykırı olarak bazı dernek ve vakıflara bedelsiz tahsis ettiği belirtildi.

İLÇELERE VERDİĞİ BORÇLARI GERİ ALMIYOR

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Pembe Köşk’ün Ensar Vakfı’na verilmesi kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olmuştu. Büyükşehir Belediyesi’nin bu ve benzer tahsisleri Sayıştay raporunda yer aldı. Sayıştay denetçileri, Büyükşehir’in mülkiyetinde olan kafeteryalardan bir kısmının mevzuata aykırı olarak ilçe belediyelerine tahsis ettiğini tespit etti. Sayıştay raporuna Büyükşehir Belediyesi’nin geçmiş yıllarda verdiği borçların 2020 yılında geri ödemesinin yapılmadığı anlaşıldı. Sayıştay denetçileri Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin 2020 yılı sonu itibari ile toplam 94 milyon 754 bin 554 TL alacağı olduğu ifade etti.

İHALEDE PAZARLIK USULÜ KULLANDI

Raporda dikkat çeken bir diğer konu ise ihaleler oldu. Raporda, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin, 2020 yılında 76 mal ve hizmet alımını ihaleyle değil pazarlıkla yaptığı Sayıştay raporlarına yansıdı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ihale yapılması gereken konularda pazarlık usulünü uygulayarak, şeffaflık, eşitlik ve rekabet ilkesini ihlal ettiği belirlendi.

Raporda, araç temini işinin yapım işleri kapsamına dahil edilirken araçların amacı dışında kullanıldığı görüldü. Ayrıca belediyenin, 62 işçinin yıllık iznini kullandırmadığını, bunun yerine usule aykırı olarak ücret ödemesi yaptığı belirlendi.