Kocaeli Valisi: Eyleme katılan gençlerin hiçbirinin yurt talebi yok

Kocaeli Valisi Yavuz, fahiş fiyatlara karşı eylem başlatan üniversite öğrencilerine sosyal medyadan seslendi. Vali, eylem yapan öğrencilerin şehir dışından geldiğini ve yurt talebi olmadığını savundu.

Bir grup öğrenci İzmit’teki Cumhuriyet Parkı’nda ‘barınamıyoruz’ diyerek eylem başlattı.
Google Haberlere Abone ol

Ogün Akkaya

KOCAELİ - Üniversite öğrencilerinin ve eğitime yeni başlayacak olan öğrencilerin kiralık ev, apart ve yurt ücretlerindeki fahiş artışlara karşı yürüttükleri parklarda sabahlama eylemleri birçok ile yayıldı.

Bir grup öğrenci İzmit’teki Cumhuriyet Parkı’nda ‘barınamıyoruz’ diyerek eylem başlattı. Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, öğrencilere yönelik sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yavuz, yurtlara yerleştirmelerin devam ettiğini, yurtlarda yer olduğunu ve hiçbir gencin mağdur edilmeyeceğini belirtti.

‘EYLEM YAPAN GENÇLERİN BİR KISMI FARKLI ŞEHİRLERDEN GELDİ’

Vali Yavuz, öğrencilere destek açıklamasının ardından sosyal medya hesabından bir mesaj daha paylaşarak, barınma eylemine katılan öğrencilerin 'herhangi bir yurt talebi olmadığını' söyledi. Yavuz, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Değerli Kocaelili Kardeşlerim, İlimizde yurt kapasitesinin yetersiz olduğu gerekçesi ile eylem yapan gençlerin bir kısmının farklı şehirlerden geldiği ve İlimizle irtibatının olmadığı ayrıca eyleme katılan gençlerin hiç birinin yurt talebi olmadığı tespit edilmiştir. Saygılar.”

KOCAELİ’DE 79 BİN ÖĞRENCİ, 14 BİN YATAK VAR

Kocaeli Valiliği’nin internet sitesinde yer alan verilere göre, Kocaeli genelinde Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı 15 devlet yurdu bulunuyor. Bu yurtların toplam yatak kapasitesi ise 14 bin 489. Kocaeli’de, Gebze Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi olmak üzere iki devlet üniversitesi bulunurken, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi adıyla açılmış vakıf üniversitesi bulunuyor. Kocaeli Üniversitesi’nin istatiksel verilerine göre okulda toplam kayıtlı öğrenci sayısı 68 bin 285. Gebze Teknik Üniversitesi verilerine göre ise toplam öğrenci sayısı 8 bin 261. Yeni açılan Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi’nin öğrenci sayısı ise 2 bin 870

768 DEVLET YURDUNDA 720 BİN ÖĞRENCİ BARINIYOR

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu’nun bugün düzenlediği basın toplantısında paylaştığı verilere göre ise salgın sürecinde 216 bin 452 yeni yurt kapasitesi oluşturuldu. KYK’ya bağlı 768 yurtta barınan öğrenci sayısı ise 720 bin olarak açıklandı. Yıl bazlı verilere göre ise 2017-2018 döneminde başvuru yapan öğrencilerin yüzde 90'ı, 2018-2019'da yüzde 89'u, 2019-2020'de yüzde 88'i yurtlara yerleşirken, 2020-2021'de ise salgın nedeniyle öğrenci yerleştirilmesi yapılmadı. Yeni eğitim ve öğretim dönemi için ise ek yerleştirmeler devam ediyor.