Koca: Üst solunum yolu şikayetiyle müracaat eden 15 kişiden 1’i Covid

SMA Bilim Kurulu'yla ilgili açıklamalarda bulunan Bakan Koca, "Ana gündem maddesi tedavide kullanılan ilaçlara yönelik son gelişmeler olacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA – Her yıl aralık ayında yaşanan ilaçlara erişim sorunu bu yıl da kendini gösterdi. Eczanelerde antibiyotik, ateş düşürücü ve tansiyon gibi çok sayıda ilaca ulaşılamıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kabine toplantısının ardından ilaç sorununa dair açıklamalarda bulundu. İlaç konusunda “önemli” adımlar attıklarını, ilaçlar için kur güncellemesi yapılarak Resmi Gazete’de yayımlandığını belirten Bakan Koca, “Ayrıca piyasada yeterli miktarda İlaç bulunana kadar bir süreliğine ilaçların ihracatını durdurduk. Bunun dışında sektörün tüm paydaşlarını topladık ve sorunu ele aldık. Tedarik sorunlarını değerlendirdik. Attığımız bu adımların öncesinde 950’ye yakın ilacın piyasada olmadığını veya çok az olduğunu belirlemiştik. Piyasada bulunan 7 bin kalem ilaç içinde az bulunan 950 ilacın, şu an 154’e kadar düştüğünü söyleyebilirim” dedi.

‘ÜST SOLUNUM YOLU ŞİKAYETİYLE MÜRACAT EDEN 15 KİŞİDEN 1’İ COVİD’

Üç ya da dört hafta içerisine ilaç sorununun normale dönmesini beklediklerini belirten Bakan Koca, antibiyotiklerle ilgili genel bir talep artışı olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mevsim kaynaklı hastalıkların artışı öngörülerek geçen yıla göre bazı antibiyotik çeşitlerinin üretiminde yüzde 29’luk bir artış gerçekleşti. Antibiyotik talebi ise bu oranın üzerinde gerçekleşti. Ancak önümüzdeki 3-4 hafta içinde üretimde daha önemli oranda artış olacak ve sıkıntının azaldığını hep birlikte göreceğiz. Ayrıca üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyeti ile müracaat eden hastaların yüzde 6,2’si yani yaklaşık 15 hastadan biri Covid. Hastalıkların yaygınlığını sıralamak gerekirse, ağırlıklı olarak influenza yani grip; RSV, Rhinovirus ve son olarak COVİD şeklinde.”

SMA BİLİM KURULU NE ZAMAN TOPLANACAK?

Spinal Müsküler Atrofi hastaları için oluşturulan SMA Bilim Kurulu’nun ocak ayı içerisinde toplanmasını planladıklarını ifade eden Bakan Koca, “Ana gündem maddesi tedavide kullanılan ilaçlara yönelik son gelişmeler olacak. Ülkemizde henüz kullanılmayan ilaç ve tedaviler ve bunların hangi hasta guruplarında kullanılabileceğine karar verilebilir. Bilim Kurulumuzun bu konuda alacağı kararı da kamuoyu ile paylaşacağız” ifadelerini kullandı. (DUVAR)