Koca: Korona virüsü vakaları İstanbul'da yüzde 50 arttı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da son bir ayda korona virüsü vakalarında yüzde 50 artış olduğunu açıkladı. Koca, kentte bir kısıtlama düşünmediklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da son bir ayda korona virüsü vakalarında yüzde 50 artış, Ankara'da ise son bir ayda yüzde 60 azalma görüldüğünü söyledi.

Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Koca, "İzmir'de yüzde elli azalış görüyoruz. Balıkesir'de ve Bilecik'te yüzde 50, Bursa ve Denizli'de yüzde 35 artış görüyoruz. Şu an hastanelerde doluluk oranlarında bir sorun olmadığını görüyoruz" diye konuştu

Herhangi bir kısıtlamayı, sokağa çıkma yasağını düşünmediklerini söyleyen Koca, "İstanbul'da şu an kısıtlama anlamında herhangi bir tedbiri düşünmüyoruz. Avrupa'da son haftalar giderek arttığını biliyoruz, önümüzdeki haftalarda daha da artacağı kanaatini taşıyoruz. Bizim dışımızdaki ülkeler bu anlamda tedbir almama noktasında bir çaba içindeler" ifadelerini kullandı.

4 FARKLI AŞI ÜZERİNDE ÇALIŞILIYOR

Aşıyla ilgili gelişmeleri aktaran Koca, şunları kaydetti:

"Çalışmalarını kamuoyu önünde sürdürmeyen ve aşıya odaklanan bir grubumuz var. Yerli aşı hakkında biraz daha yol alınmasını bekleyerek size detaylı bilgi vermedim, bugün bu noktaya geldiğimize inanıyorum. Aşı çalışmalarını doğrudan yürüten uzmanlar da bulunmaktadır. 600 kişilik bir ekip tarafından aşı çalışmaları sürdürülmektedir. Ortak aşı grubumuz 4 farklı aşı üzerinden çalışmaktadır. Aşı çalışmalarını yürüten ekiplerimiz sonuca en kısa sürede ulaşmak için rekabet içinde, birbirlerinin başarısı için destek içindedir."

"Muhtemelen yılbaşından önce de olabilir, yani uygulama anlamında söylüyorum yurt dışı aşının. Bizim yerli aşı için de önümüzdeki insan deneylerinden sonra zaten gelişmeleri aktarmış oluruz."

'GRİP AŞISI SAYISINI ARTIRMA GAYRETİNDEYİZ'

Türk Eczacılar Birliği'nin (TEB) grip aşısına ilişkin gelecek dozların yeterli olmadığı ve ek aşı başvurusuna ilgili açıklamaları hatırlatılan Koca, şunları söyledi:

"Özellikle grip aşısı ile ilgili yanlış bir algı oluşturuluyor. Yani bu dönemde herkesin neredeyse grip aşısı yaptırması gerektiği ile ilgili yanlış bir kanaat var. Dünyada grip aşısının arzında, üretiminde toplamda yüzde 20 oranında artış oldu. Grip aşısını özellikle riskli kişilere, öncelikli kişilere, korona virüsü bulaştığında daha riskli olabilecek risk grubunu tespit ederek öncelikle başlıyoruz. Grip aşısı Türkiye'ye geldi ve bu riskli grubu tespit ediyoruz, zannediyorum önümüzdeki günler uygulamasına da geçilmiş olacak. Bizim şu an denildiği şekliyle sadece 1,5 milyon aşı gelmeyecek. Geçen yıl 1 milyon 350 bin aşı gelmişti, bu yıl daha fazla aşımız olacak. 1,5 milyondan da fazla oluyor, olacak ama biz bu aşıyı daha da artırma gayreti içindeyiz.

Aşı, Türkiye'de ruhsatlı ise bunu herkesin getirip verebileceğini, ruhsatlı değil ise o durumda Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü'nün alabileceğini belirten Koca, "Halk sağlığının alımını da DMO üzerinden gerçekleştiriyoruz. Dolayısıyla TEB'le de DMO bu anlamda da zaten görüşme yapıyorlar. Dolayısıyla eğer TEB'in yurt dışında ruhsatlı bulduğu bir aşı varsa bunu getirebilir. Ruhsatı olmayan bir aşı ise o durumda bunu bize söylemeli, bu durumda Halk Sağlığı rahatlıkla alır. Ülkeye katkı sağlamak isteniyorsa bulunan aşıyı bize söylesinler. Ruhsatlı değilse, Türkiye'de ruhsatı yoksa bu aşıyı biz Halk Sağlığı olarak DMO üzerinden almaya hazırız." 

'YÜZ YÜZE EĞİTİMİ DEĞERLENDİRECEĞİZ'

Sağlık Bakanı okullarda yüz yüze eğitime geçilmesiyle ilgili "Yüz yüze eğitimin başladığı öğrenciler arasında salgının seyrini biz bilmek istiyoruz. İki hafta geçtikten sonra başlayan yaş grubuyla ilgili biz vaka seyrini, sayılarını tekrar değerlendirip gerektiğinde kademeli olarak bir geçiş yapılacağı zaten söylenmişti, kademeli geçişe de geçmiş olacağız" diye konuştu.

'VERDİĞİMİZ BÜTÜN RAKAMLAR DOĞRU'

Başından beri pozitif görülen herkesin, tarama ve saha alışması dahil, HES'te yer aldığını aktaran Koca, şunları kaydetti:

"Bunu gizleyebilir durumda olursanız, pandemiyle mücadele edemezsiniz, bu salgınla mücadele edemezsiniz. Sahada sonuç olarak, sizin yaptığınız bu anlamda pandemiyle mücadelenin ötesine geçmiş oluyorsunuz. Vatandaşımız bu noktada müsterih olsun yani gizleyerek sadece testi pozitif olup, bulaştırmaz diye o kişiyi izole etmeden pandemide başarıyı sağlayabilir misiniz? Bütün bu sahadaki çalışmalarla, filyasyon ekibiyle yoğun bir izolasyon ve takiple, biz ayrıca o kişileri oluşturduğumuz çağrı sistemiyle yani semptomu olmayan taşıyıcı kişilerle temaslılarını her gün çağrı sistemiyle ayrıca semptom takibi yaparak arıyoruz. Yani pandemide sahada asla taviz vermiyoruz. O nedenle zaten sonuç alıyoruz. Değilse sonuç alma şansımız olmaz. Vatandaşımıza ilk günden beri verdiğimiz bütün rakamların tamamının doğru olduğundan vatandaşımız emin olsun." 

107 SAĞLIK ÇALIŞANI VEFAT ETTİ

Fahrettin Koca, bir soru üzerine sağlık çalışanları içinde testi pozitif olanların sayısının 40 bini geçtiğini belirterek "Hayatını kaybedenlerin sayısının 107 olduğunu söyleyebilirim" dedi.

CAN KAYBI 9 BİNİ GEÇTİ

Fahrettin Koca, salgına ilişkin günlük resmi verileri de açıkladı. Buna göre Türkiye'de son 24 saatte 115 bin 328 Covid-19 testi yapıldı, 1671 kişiye hastalık tanısı konuldu, 57 kişi vefat etti, ağır hasta sayısı 1418 oldu. Toplam hasta sayısı 340.450'ye, can kaybı 9014'e çıktı.

1396 kişinin tedavisinin tamamlanmasıyla iyileşenlerin sayısı ise 298 bin 368'e yükseldi.