Koca: Haziran sonuna kadar 30 milyon doz Biontech aşısı teslim edilecek

Sağlık Bakanı Koca, Biontech firmasının korona virüsü aşısından, 30 milyon dozun haziran sonuna kadar Türkiye'ye teslim edileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Antalya'da korona virüsü (Covid-19) salgını değerlendirme toplantısının ardından açıklama yaptı. 

Salgın tedbirleri kapsamında 17 gün sürecek kapanmanın ilk günü olduğunu hatırlatan Koca, "Bu dönem öncesinde tatil beldelerimize olağandan daha fazla hareketlilik gerçekleşti ve başka illerden kısıtlama süresini turizm bölgelerinde geçirmeye karar veren vatandaşlarımızın hareketliliğine sebep oldu. Bu durumun virüsün yayılması için yeni bir fırsat olmaması amacıyla tedbir ve uygulamaları yerinde görmek üzere Antalya'da bir durum değerlendirmesi yaptık" dedi. 

"Kısıtlamaların ilk gününde vatandaşlarımızın çok iyi uyum gösterdiklerini gözledik ve bundan son derece memnun olduk" diyen Koca, "Aşı programımızda planlanan sevkiyat takvimiyle uyumlu olarak ve birinci doz aşısını olmuş vatandaşlarımızın ikinci dozu aşılarını uygulayacağı güne kadar saklı tutarak aşılamaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşısına onay verildiğini belirten Koca, "Bugün itibariyle ülkemizde üçüncü bir aşının da kullanımına onay verildi. Sputnik aşısının acil kullanım onayı bugün verildi. En kısa sürede ülkemizde kullanılmaya başlayacaktır. 6 ay içinde 50 milyon doz aşı teslim edilmesi ve ilk sevkiyatın bu ay içinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Biontech aşısı haziran sonuna kadar 30 milyon doz olarak ülkemize teslim edilmiş olacak. Benzer şekilde Sinovac aşısı da tedarikte yaşanan olumlu gelişmelerle yakında sevk edilmeye devam edecek" diye konuştu.

Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle: 

İKİ DOZ ARASI SÜRENİN ARTMASI BİLİMSEL BİR KARAR: Biontech aşısıyla ilgili olarak, Bilim Kurulumuzun aldığı iki doz arası uygulama süresinin 6-8 haftaya çıkarılması kararının yanlış anlaşıldığı görülmektedir. Öncelikle bu karar bilimsel gerekçelerle, somut kanıta dayalı verilerin incelenmesiyle alınmış bilimsel bir karardır. Bu durumun ilk doz aşısını olup ikinci dozları için randevu alan vatandaşlarımızı etkilemediğini daha önce de açıklamıştım. Alternatif bir uygulama yöntemi olarak iki doz arası sürenin uzatılmasının uygun olduğuna Bilim Kurulumuz karar vermiştir. Yeni uygulamalarda bu süreler dikkate alınacaktır.

KISITLAMALARLA VAKA SAYILARI DÜŞTÜ: Kısıtlamalarla birlikte vaka sayılarında zirveyi gördüğünden bugüne önemli düşüş yaşanmıştır. Sıkılaştırılmış kısıtlamalar ile vaka sayısındaki düşüş hızının daha da artacağı öngörülmektedir. Kısıtlamalara uyum iyi seviyede başladı. Böyle devam etmesi halinde bayram sonrasında çok daha öngörülebilir planlar yapabileceğiz.

SPUTNİK AŞISI 6 AYDA 50 MİLYON DOZ GELECEK: Sputnik aşısıyla ilgili sözleşme iki gün önce imzalanmıştı. Bugün de acil kullanım onayı kurumumuz tarafından verilmiş oldu. Sözleşme gereği 6 aylık zaman diliminde 50 milyon doz aşının Türkiye'ye gelmesi planlandı. Özellikle mayıs ayından itibaren bu aşıların ilk etabının geleceğini söylemek istiyorum. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içerisinde mayıs ve haziran ayında ne kadar aşının gelebileceği konusu netleşmiş olacak.

HİNDİSTAN VARYANTINDA ARTIL YOK: Mutasyonla ilgili ağırlıklı İngiliz varyantı görülmekte. Bunun dışında Güney Afrika ve Brezilya varyantının da zaten gördüğümüzü de ifade etmiştim. En son Hindistan varyantı olarak biline bir varyantın 5 vakada görüldüğünü ifade etmiştim. Bu sayıda bir artış söz konusu değil. Ama gördüğümüz şöyle bir durum var, özellikle mutasyonla birlikte bulaşıcılığın arttığını biliyoruz. Genel anlamda bulaşıcılığın artmasıyla birlikte virülansın azalmadığını da biliyoruz hatta yer yer daha da arttığını belirten çalışmalar var.

SINOVAC AŞISINDA SEVKİYAT BAŞLAYACAK: Sinovac aşısını, yapılan sözleşmeyle erken dönemde nisan ayı sonu itibariyle sözleşme gereği 100 milyon aşının gelmesi gerekiyordu. Ama özellikle üretilen ülke kendi vatandaşları için öncelikle kullanmak istediğinden bu aşı miktarı gelmemiş oldu. Özellikle tedarikte yaşanan son günlerde olumlu gelişmelerle sevkiyatın da önümüzdeki günler tekrar başlayabileceğini söylemek istiyorum. Yani nisan ayında bu anlamda bir sevkiyatın olmadığını ama mayıs ayında tedarikle ilgili olumlu gelişmelerle birlikte sevk durumunun başlayacağını önümüzdeki günlerde bunu da netleştirip kamuoyuna zaten bu bilgiyi vermiş oluruz.

BIONTECH'LE ANLAŞMAYI 90 MİLYON DOZA ÇIKARDIK: Şu an toplam Biontech ve Sinovac aşısı olarak 6 milyon doz aşımız kullanılmak üzere hazırda. 23 milyona yakın doz aşısı yapıldı. İlave olarak 6 milyon doz aşımız da hazırda var. Ayrıca dün Uğur hocayla tekrar görüştüğümde mayıs ayı için 1 milyon doz aşının geleceğini, haziran ayı içinde 30 milyon aşı için sorun olmadığını ve Uğur hoca bu miktarı daha da arttırma noktasında bir gayret içinde. Biontech'le yeni dönemde 30 milyon doz olan anlaşmayı 90 milyon doza çıkarmış oluyoruz. Yaz dönemi itibariyle bu 90 milyon dozun erken dönemde gelmesi için yoğun gayret içindeyiz. (HABER MERKEZİ)