Koca: BioNTech Türkiye'ye ayırdığı aşı miktarını artıracak

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Pfizer-BioNTech firmasının geliştirdiği aşıyla ilgili bir duyuru yaptı. Koca, BioNTech'in kurucu Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüştüğünü belirterek "Yeni üretim imkanlarının devreye girmesiyle birlikte Türkiye'ye ayrılan aşı miktarı artırılacak" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ABD'li Pfizer ve Alman BioNTech firmasının geliştirdiği aşıyla ilgili bir açıklama yaptı.
Sosyal medya hesabından BioNTech'in kurucu Prof. Dr. Uğur Şahin ile görüştüğünü duyuran Koca, yeni üretim imkanlarının devreye girmesiyle birlikte Türkiye'ye ayrılan aşı miktarının artırılacağını belirtti.
Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

"Prof. Dr. Uğur Şahin ve ekibiyle BioNTech aşısının ülkemize gelişi ile ilgili son planlamaları ele aldık. Toplantımızda ayrıca bize ayrılan aşı dozlarının sayısını nasıl artırabileceğimizi de görüştük. Yeni üretim imkânları devreye girdikçe Türkiye’ye ayrılan kapasite de artacak." 

 ‘13 yerli aşı DSÖ’nün listesinde yer alıyor’

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge ile video konferans üzerinden bir görüşme yaptı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre DSÖ’nün tavsiyelerini izlediği için Türkiye’ye teşekkür eden Avrupa Direktörü Kluge, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faaliyetleri ve liderliği tüm ülkeler tarafından takdir görüyor. Güçlü veri ve bilgi sağlama sisteminiz nedeniyle sizi tebrik etmek istiyorum. Aynı zamanda Türkiye’de yürütülen aşı çalışmaları, hızlı tanı kiti çalışmaları ve virüsün genom dizilimi konusunda yaptığınız çalışmaların kapsamını artırdığınız için de tebrik ediyorum” dedi.

Türkiye’deki son verileri paylaşan ve vaka sayılarındaki düşüşe dikkate çeken Bakan Koca, şunları söyledi: “Avrupa’da giderek vaka sayısının artışı, bizde tersine giderek azaldığı bir döneme girdik. Özellikle hızlı test, izolasyon ve temaslı takibinden taviz vermiyoruz. Filyasyon ekip sayımız her biri 3 kişiden oluşan toplam 16 bin ekipten oluşuyor. Şu an bizim günlük 16 bin vakamız yok. Yani 1 ekibe 1 hasta bile düşmüyor. Bu sayıyı da azaltmak istemiyoruz çünkü önümüzdeki 2-3 ayın önemli olduğunu düşünüyoruz. Yaygın aşılama yapmadıkça filyasyon ekip sayımızı azaltmak istemiyoruz. Yatak kapasitemiz önemli bir düzeyde. Her geçen gün boş yatak sayımız giderek artıyor.”

‘OLDUKÇA YOL ALDIK’

Aşı dağıtım planlarını belirlediklerini vurgulayan ve yerli aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Bakan Koca, “Kendi aşımızı geliştirme noktasında da oldukça yol almış durumdayız. Ülkemde yürütülen 13 aşı çalışması DSÖ’nün yayınladığı listelerde de yer almaktadır. Bakanlığıma bağlı bir araştırma-geliştirme birimi olan Türkiye Sağlık Enstitüleri tarafından desteklenen ve klinik aşamada olan ilk yerli aşının geliştirilmesini çok kısa zamanda tamamlayacağımızı düşünüyorum.” dedi. (HABER MERKEZİ)