Koç Üniversitesi işçileri gözaltına alındı

Koç Üniversitesi önünde haklarını talep eden işçilere jandarma müdahale etti. İşçiler ve işçilere destek olan öğrencilerin de olduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Koç Üniversitesi'nde faaliyet gösteren Eurest Servise isimli taşeron şirkette çalışan işçiler, bayram ikramiyesi ve sosyal hakları için imza kampanyası başlattı. Baskı, mobbing ve iş yükünün arttığını belirten işçiler, bayram ikramiyesi, sosyal haklarının verilmesi ve gıda desteği için 103 imza topladı. Şirket ise 6 işçiyi uzaklaştırıp farklı yerlere gönderdi.

İşçiler 8 Temmuz’da yaptıkları açıklamada, işçilerin üzerindeki baskı, mobbing ve iş yükünün arttığını, kazanılmış haklarına yönelik müdahalelerde bulunulduğunu aktardı.

2021-2022 dönemi boyunca bu sorunlara karşı defalarca dilekçe verdiklerini ancak yanıt alamadıklarını belirten işçiler, şu açıklamayı yapmıştı:

“19 Nisan günü ekonomik krizin de derinleşmesiyle geçinmekte zorlandığımızı ve sosyal haklarımızı almak istediğimizi söyleyerek bayram ikramiyesi ve gıda desteği için 103 imza topladık ve dilekçelerimizi teslim ettik. Bu dilekçelere geri dönüş verilmedi ve haklarımızı alamadık. Yasal hakkını kullanıp dilekçeye imza atan ve haklarını arayan biz isçiler; tehditlerle, rotasyonla, mobbingle yıldırılmaya çalışıldı. Eurest Müdürlüğü 1 Temmuz Cuma günü mesai bitiminde hak mücadelesi yürüten 6 isçiyi yanına çağırarak farklı yerlere gönderildiklerini söyledi. Bizler bu rotasyonun yıldırma ve mobbing amaçlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu sürgünü kabul etmediğimizi açıklayarak eski çalışma yerlerimize dönmek için mücadele edeceğimizi bildirdik.”

Bugün bir araya gelen işçiler, üniversitenin tutumunu protesto etti. Ancak jandarma işçilerin eylemine izin vermedi. Burada işçiler ve işçilere destek vermek isteyen çok sayıda öğrenci gözaltına alındı.

‘BİZE HAKKIMIZI VERİN’

Haklarını talep eden işçiler bugün Koç Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı. Levent İşler'in yaptığı açıklamada, haklarını alana kadar direneceklerini söyledi. İşler açıklamada şunları söyledi:

“Bizler dilekçelerimizi Koç Üniversitesi Genel Sekreterliği'ne verdik. Bize dediler ki bu suçtur, taşeron firmaya vermeniz gerekiyor. Hayır biz neyin suç neyin hakkımız olduğunu biliyoruz. Üst işveren olarak Koç Üniversitesi de bize haklarımızı vermeye ve bizimle görüşmeye yükümlüdür. Fakat Koç Üniversitesi işçilere hakkını vermek yerine haklarını arayan işçiyi okuldan göndermeyi seçiyor. Bir kere daha haykırıyoruz bize hakkımızı verin. Yasal hakkını kullanıp dilekçeye imza atan ve haklarını arayan biz işçiler; tehditlerle, rotasyonla, mobbingle yıldırılmaya çalışıldık. Eurest Müdürlüğü 1 Temmuz Cuma günü mesai bitiminde hak mücadelesi yürüten 6 işçiyi yanına çağırarak farklı farklı yerlere gönderildiklerini söyledi. İş çıkış saatinde hiçbir yetkiliye görüşmeden, nakil kağıtlarımız elimize verildi. Bizi resmen sürüyorlar. Bizler bu rotasyonun yıldırma ve mobbing amaçlı olduğunu biliyoruz. Bu sebeple bu sürgünü kabul etmiyoruz. Haklı taleplerimizin arkasındayız. Mücadele ederek kazanacağız. Bizler yıllarca emek verdik buraya. Emeğimizin karşılığını almadan hiçbir yere gitmiyoruz, bize reva görülen bu muameleyi kabul etmiyoruz.” (HABER MERKEZİ)