Kobanê iddianamesinde çelişkili ve kopyala yapıştır ifadeler

Kobanê iddianamesinde gizli ve açık tanıkların çelişkili ifadeleri dikkat çekti. Bir tanık Emine Ayna ve Gültan Kışanak’ın 2015 yılında kurulan KJA’ya 2009 yılında üye olduklarını öne sürdü. Tutuklu Meryem Adıbelli’nin 2012 yılında kurulan HDP’ye 2011 yılında gidip geldiği iddiası da iddianamede yer aldı. Bejan Matur ve Hasan Cemal'in kitapları deliller arasında sayıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 3 bin 530 sayfadan oluşan Kobanê iddianamesinde, 108 siyasetçi için “devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma” ve 37 kez “adam öldürme” suçlarından ağırlaştırılmış müebbet ve yüzlerce yıl hapis cezası talep edildi. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edilen iddianamede yer alan çelişkili tanık beyanları dikkat çekti. 
 
İddianamede, açık tanık olarak ifade veren Kerem Gökalp’in Kobanê eylemleri ve o süreçte yaşananlara dair 5 sayfalık değerlendirmesine yer verildi. Siyasetçiler üzerine verildiği ifadelerin benzer olması dikkat çeken ULAŞ isimli gizli tanık, aralarında Ayhan Bilgen, Ayla Akat Ata, Demir Çelik, Aysel Tuğluk, Gültan Kışanak, Bircan Yorulmaz, Pervin Oduncu, Kamuran Yüksek, Zeynep Karaman, Mesut Bağcık, Ayşe Yağcı, Meryem Adıbelli, Nezir Çakan ve birçok kişi hakkında iddialarda bulundu. 

AÇIK TANIK İLE GİZLİ TANIK ÇELİŞTİ

Gizli tanık ULAŞ ile açık tanık Sami Baran, eski HDP Muş Milletvekili Demir Çelik hakkında farklı ifadeler verdi. ULAŞ, “KCK Türkiye yapılanması İdeolojik Alan merkezine bağlı olarak örgütsel çalışmalarda yer aldı. Bu kapsamda, Diyarbakır ilinde DTP, BDP ve HDP il binalarının içerisinde düzenlenen KADRO ve Gençlik kadroları eğitimleri sürecinde PKK Tarihi konularında ideolojik eğitimler verdi” iddiasında bulundu. Sami Baran ise şunları ileri sürdü: “KCK/TM (Koma Ciwaken Kürdistan-Kürdistan Halklar Topluluğu/Türkiye Meclisi) bünyesinde Yerel Yönetimler Komisyonunda Belediyelerden sorumlu Kadro olarak tabir edilen ve Tüm yaşamını terör örgütü faaliyetlerine adayan örgüt mensuplarındandır.”

2015'TE KURULAN KJA İÇİN 2009 TARİHİNİ VERDİ

Açık tanık Sami Baran, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Emine Ayna hakkında ifade verirken, 2015 yılında kurulan Kongreya Jinên Azad’ın (KJA) 2009 yılında kurulduğunu söyledi ve Ayna’nın da üye olduğunu iddia etti.

Tanıklardan Neşe Boran Aslankılıç ise Ayna'yı 2009 yılında BDP genel merkezinde eş başkanlık yaparken tanıdığını, PKK adına partide toplantılar yaptığını iddia etti ancak "Ancak yapmış olduğu toplantılara saymış olduğum isimler haricinde bizleri dâhil etmediğinden dolayı toplantıların içeriği hakkında bilgi sahibi değilim" dedi.

KIŞANAK’LA İLGİLİ DE 2015'TE KURULAN KJA'YA 2009'DA ÜYELİK İDDİASI

Tanık Sami Baran, Emine Ayna ile ilgili KJA üyeliği iddiasını benzer şekilde Gültan Kışanak içinde sürdürerek, 2009 yılında BDP Eş Genel Başkanlığı görevini yürüten Gültan Kışanak’ın, KJA üyesi olduğunu öne sürdü.
 
Gizli tanık ULAŞ, Kışanak’ın Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı adayı gösterilmesinin PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından istendiğini öne sürerek, İmralı Adası’nda yapılan görüşmelere dair notları hatırlattı.

KOPYALA-YAPIŞTIR İFADELER

DBP eski Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek hakkında gizli tanık ULAŞ’ın beyanıyla açık tanık Muhammet Zengin’in beyanı birebir aynı olması dikkat çekti. 
 
ULAŞ beyanları: “Ben bu örgüt mensubunu KAMURAN YÜKSEK olarak tanırım. KADRO örgüt mensubudur. 2009 yılında KCK Ana davasından cezaevine girdi, 2014 yılında KCK Ana davasından tahliye oldu, tahliye olduktan sonra illegal yollardan Kandil alanına giderek burada düzenlenen Zindan Konferansına katıldı…”
 
Açık tanık Muhammet Zengin: “Ben bu örgüt mensubunu KAMURAN YÜKSEK olarak tanırım. KADRO örgüt mensubudur. 2009 yılında KCK Ana davasından cezaevine girdi, 2014 yılında KCK Ana davasından tahliye olduğunu biliyorum. Tahliye olduktan sonra Kandil alanına giderek örgüt üst yönetimi ile görüşmeler yaptı…”

HDP İÇİN DE YANLIŞ TARİH

Tanık Sami Baran, tutuklu Meryem Adıbelli’yi 2012 yılında kurulan HDP’ye 2011 yılında gidip geldiğini, 2015 yılında kurulan KJA’da da 2011 yılında aktif çalışma yürüttüğünü iddia etti.

RETWEET DELİLİ

Siyasetçilerin açıklamalarının yanı sıra paylaşımları, evde yapılan aramalarda el koyulan kitaplar ve telefonlarında yer alan fotoğraf, videolarda suç delilleri arasında yerini aldı. HDP’li siyasetçilerin sosyal medya paylaşımları ve yapılan aramalarda el konulan kitaplar, dergiler, fotoğraflar için ayrı oluşturulan klasörde, HDP RTÜK üyesi Ali Ürküt’ün 1 Kasım 2014 tarihinde HDP Genel Merkezine ait olan resmi Twitter hesabı üzerinden 31 Ekim 2014 günü “1 Kasım Dünya Kobane ile Dayanışma Günüdür” şeklinde yapılan paylaşımını retweetlemesi delil sayıldı. 

BEJAN MATUR VE HASAN CEMAL KİTAPLARI DELİL

Eski vekil Ayla Akat Ata’ya yönelik suçlamalarda, Bejan Matur’un “Dağın Ardına Bakmak”, Hasan Cemal’in “Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri”, DTK’nin “Kürt Sorunu’nun Çözümü için Demokratik Özerklik” kitabı deliller arasında yer aldı. İddia makamı, DTK’yi “KCK/TM yapılanması içinde sözde-meclis ayağını oluşturduğu değerlendirilmektedir” yorumunda bulundu. Ata’nın sarı, kırmızı, yeşil boncuklardan yapılan ve üzerinde “Leyla” yazan anahtarlığı da suç delili olarak gösterildi. 
 
HDP eski MYK üyesi Gülfer Akkaya’nın, 15 Aralık 2014 tarihli Adana’da yapılan polis müdahalesi haberi, 10 Ekim 2014 tarihinde CHP Gençlik Kolları’nın Bahçelievler’de yaptığı Kobanê eylemine ilişkin fotoğraf kareleri, Suruç sınırında polis tarafından darp edilen Mersin HDP İl Eşbaşkanı Müslüm Tank’ın fotoğrafları ve bununla ilgili haberleri sosyal medya hesabından paylaşması da suç delili oldu. (MA)