Kobanê Davası'nda 'itirafçılar' dinlenecek

Kobanê Davası'nda mahkeme heyeti, 4 ve 5 Nisan’da görülecek duruşma oturumlarında "itirafçılar" Sami Baran ve Kerem Gökalp’in dinlenmesine karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kobanê Davası'nda mahkeme heyeti, önümüzdeki hafta "itirafçılar" Sami Baran ve Kerem Gökalp’ın dinlenmesine karar verdi.

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek HDP'nin eski eş genel başkanları ve MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê Davası'nın 11’inci duruşması dördüncü gününde Sincan Cezaevi Kampüsü Duruşma Salonu’nda görülüyor.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen davanın duruşmasına, tutuklu siyasetçilerin yakınları, HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm ile Abdullah Koç, HDP Ankara il ve ilçe örgütü yöneticilerinin yanı sıra çok sayıda avukat katıldı.

Sincan Cezaevinde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunanlar duruşmaya SEGBİS aracılığıyla bağlandı. Bazı siyasetçiler ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.

REDDİ HÂKİM TALEBİ 'DURUŞMAYI UZATMAYA YÖNELİK' DENİLEREK REDDEDİLDİ

Mahkemeye sunulan mazeretlerin okunmasıyla başlayan duruşmada mahkeme başkanı, HDP'nin eski sözcüsü Günay Kubilay’ın reddi hâkim talebini, duruşmayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddetti.

'SİZ NİYE KENDİNİZİ TEMİZE ÇIKARMIYORSUNUZ?'

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre, tutuksuz yargılanan Ahmet Türk’ün avukatlarından Veysi Eski, söz alarak önceki mahkeme başkanının bir suç örgütünün ikinci ismi olduğu iddiasıyla hakkında soruşturma başlatıldığını ve ev hapsi aldığını hatırlattı.

Eski, "Mahkeme başkanı ise davanın durdurulması talebini ‘Salondaki herkes hakkında soruşturma başlatılabilir, herkes suç işleyebilir’ diyerek reddetti. Bahtiyar Bey’in tavrını KCK yargılamalarındaki Ali Alçık’ın tavırlarına benzettim. Çünkü ondaki özgüven farklı olduğunu ortaya seriyordu. Müvekkillerimizi, bizi konuşturmayan kişi bir örgütün ikinci kişisi olmakla itham ediliyor. Yapılan tüm hukuksuzlukların nedeni böyle bir suç yapılanmasının içinde olduğu iddia edilen kişiden kaynaklı olamaz mı? Siz niye kendinizi temize çıkarmıyorsunuz? Yargılamanın yenilenmesine neden olabilecek bir durum açığa çıkmış. Hükme katılan birinin ceza alması, cezanın bozulma nedeni. Bunlar olabilecek şeyler" ifadelerini kullandı.

'EMNİYET İFADESİNİ TANIK BEYANI GİBİ ELE ALDINIZ'

Mahkeme heyetinin ikisine ulaşılamayan, biri vefat eden tanıkların ifadelerinin alınmasından vazgeçtiğini anımsatan Veysi Eski, "3 kişinin emniyet ifadesini burada tanık ifadesi olarak okudunuz. Sonra dönüp ‘Ben yaptım oldu’ dediniz. Tanık nasıl dinlenir biz mi öğretelim size? Gizli tanık ABC123. Savcı müneccim mi? Siz gizli tanığı dinlerken, isim isim fotoğraflarla müvekkillerimizin teşhisini yapmışsınız ama aynı zamanda ifadelerini okuyorum, güncel süreci değerlendiriyor. Tam da Recep Tayyip Erdoğan’ın sözlerini söylüyorlar" diye konuştu.

'KÜRTLER AÇISINDAN FETÖ’NÜN HÜKMÜ DEVAM EDİYOR'

'Mevzu Kürtler olunca işin her zaman başka yerlere geldiğini' kaydeden Eski, "FETÖ soruşturmalarından sonra orada oturan yüzlerce hâkim savcı yargılandı, hüküm aldı. Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılananlar daha sonra hâkim savcıların FETÖ’cü çıkmasıyla yeniden yargılandı ve beraat etti. KCK davalarını yürütenler de örgüt üyesi çıktı, hükümler verdi. Ama FETÖ’nün hükmü Kürtler açısından devam etti. Mesele Kürt meselesi. Birbirimizi kandırmayalım" dedi. 

'KÜRTLER MECLİS'İ, ÇÖZÜMÜ ZORLADI'

12 Eylül askeri darbesinde yapılan işkenceleri hatırlatan Eski, “Binlerce insan yargılandı. Müvekkilim Ahmet Türk ve birçok siyasetçi nasıl işkencelerden geçti, ne kadar insan katledildi? Ama insanlar zulme karşı durdular. Kürtler idamdan kurtulduysa Diyarbakır Cezaevi'ndeki direniş sayesinde kurtuldu. Siyaset alanını Kürtler hep zorladı. Meclis'i, çözümü zorladı. Daha önce de Kürt milletvekillerinin dokunulmazlığı kaldırıldı, Meclis'ten atıldılar ama her seferinde daha güçlü döndüler. Çünkü haklı bir mücadeledeydiler, bastıramadılar” diye konuştu.

'SİYASETİ TIKARSANIZ BARIŞ NASIL GETİREBİLİRİZ?'

Müvekkili Ahmet Türk’ün barışa yönelik girişimlerine dikkat çeken Eski, "Müvekkilimin IŞİD barbarlığına karşı çıkması ve dayanışması suç mu? Siz bunu yargılıyorsunuz. Siyasetin tüm enstrümanlarını elinden alır ve siyaseti bu salonlara tıkarsanız barışı nasıl getirebiliriz” diye sordu.

"Bugünün aklıyla o dönemi yargılamayın" diyen Eski, “Bu akıl daha önceki MGK anlayışıdır. Salonlara hapsedebilirsiniz, günlerce aylarca gelip, gidebiliriz. Sorun burada çözülmeyecek. Mahkeme, yargı bu kadar araçsallaştırılmamalıydı. Yargı, onuruyla buna karşı durabilmeliydi ama durmuyor" şeklinde konuştu.

Eski, Türk’e yönelik iddialarda yer alan basın açıklamaları ve çözüm sürecine dair fotoğraflara dair savunmasını sürdürdü.

'BARIŞ İÇİN KANDİL’E GİTTİLER'

Tutuklu yargılanan siyasetçilerin çözüm sürecine dair dava dosyasında yer alan ifadelerini inkâr etmediğini ve Kandil’e barış için gittiklerini belirten Eski, "6551 sayılı kanun bu soruşturmaya engeldir. Ama siz kendinizce basın açıklamalarını, konuşmaları doldurmuş, kendinizce bir bomboş bir iddianame hazırlamışsınız. Siyaset hukuk üzerinde bir vesayet enstrümanı olarak kullanılıyor, siz bunun aracı oluyorsunuz" dedi.

‘OLMAYAN FİGÜRE İNANANIN MUHAKEME YETENEĞİ OLABİLİR Mİ?’

Eski, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Muhakeme yeteneği olmayan biri hâkim olabilir mi? Saçma sapan bir şeye inanan bir kişi onlarca siyasetçiyi yargıladı. Bahtiyar Bey, herhangi biri değildi. O kararları veren, iddianameyi kabul eden, istediğine söz veren Bahtiyar Bey’di. Siz bunda sorun görmüyorsunuz. Siz bunda sorun görmüyorsanız o zaman biz sizde sorun görürüz. Derdimiz itibar suikastı yapmak değil ama ortaya saçılan şeyleri görmüyor musunuz? Bu durum yeniden yargılama nedeni. Yargılıyormuş gibi yapmayın. ‘Tanık hazır mı’ diyorsunuz ama başkan yok. Siz muhakeme yapmıyorsunuz.”

HAFTAYA TANIKLAR DİNLENECEK

Ara karar kuran veren mahkeme heyeti, "itirafçılar" Sami Baran'ın 4 Nisan’da Kerem Gökalp'in de 5 Nisan’da dinlenmesine karar verdi.

Duruşmaya ara verildi. (MA)