Kobanê Davası'nda 43'üncü duruşma: İddialar, iftiraya dönüştü

18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı Kobanê Davası’nın 43’üncü duruşması görülüyor. Nazmi Gür savunmasında, "Yargıçlık herkesin güvenmesi gereken bir makam ancak bundan bahsedemiyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kobanê Davası’nın 43’üncü duruşması, 4’üncü oturumla Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. 18'i tutuklu 108 siyasetçinin yargılandığı davada dosyaya eklenen evraklar okundu. Kürt siyasetçi Nazmi Gür, bugün savunmasına devam etti.

'YARGI YETKİSİ YARGIÇLARA AİT ANCAK BUNU GÖREMİYORUZ2

Nazmi Gür, mahkemede yaptığı savunmada, “Türkiye’de hukuksuzluğun hukuku egemendir. Kararlar siyaseten verildikten sonra bizlerin yapacağı binlerce sayfalık savunmanın da hiçbir kıymeti yoktur. Yargı yetkisinin yargıçlara ait olduğunu bilerek, siyasetçilere kullandırtmamanız lazım. Yargıçlık herkesin güvenmesi gereken bir makam ancak gelinen aşamada bundan bahsedemiyoruz" dedi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, HDP’nin Kobanê’deki IŞİD saldırılarına karşı insani bir rol üstlendiğini belirten Gür, şöyle dedi: "İsrail’in Gazze’ye yaptıklarının çok daha ağırı orada yapıldı. Kobanê’de ayakta kalan tek bir bina kalmamıştı. Ancak uluslararası destek ile birlikte DAİŞ püskürtüldü. Bunun Türkiye’ye de faydası oldu. Ancak Türkiye, Rojava’daki Kürtleri düşman olarak kodladığı için şimdi tehdit olarak görüyor. Bu nedenle bağımsız bir devlet olan Suriye’nin kimi bölgelerine Türkiye girmiş durumda. Bu uluslararası hukuka aykırı. Çünkü hiçbiri Suriye’nin rızası alınarak yapılmış girişimler değil. Oradaki Kürtlerin hiçbiri Türkiye açısından ulusal güvenliği tehdit eden bir anlayışta değil. Sonu belli olmayan, sınırları belli olmayan, soyut yorumlara dayalı ve hukuken izahı mümkün olmayan bir hayali illiyet bağı kurgulanarak yargılanmaktayız. Oysa biliyoruz ki sadece illiyet bağının varlığı cezalandırmaya yetmez."

'DELİL MEVCUT DEĞİL'

"Bu dosya kapsamında tutuklu olarak yargılanan hepimiz 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen 4 bin 743 olayın doğrudan faili olduğu iddiası ile değil, olaylara sebep olma ve azmettirme iddiası ile yargılanıyor ve halen tutuklu bulunuyoruz" diyen Gür, "Mevcut dosyada ve tüm eklerinde Kobanê olayları olarak bilinen ve bu olaylar sırasında işlendiği iddia olunan 4 bin 743 suçun bir tekinin bile faili olduğuma yönelik bir delil mevcut değil. Savcı, HDP hakkında ‘legal görünümlü illegal örgüt’ ifadesini kullanıyor. HDP Genel Merkezi’nin önünde polis nizamiyesi var, sokağında karakol var. Nasıl izin vermişler illegal faaliyet yürütmemize? Tek başına bu cümle bile bu iddianameyi çöpe götürür. Türkiye’de bizi denetlemekle görevli kolluk kuvveti o zaman suç işlemiş savcıya göre. Bir politik-ideolojik bir saptama yapmış, o zaman ben bu suçlamayı bütün partilere yönlendirebilirim değil mi?” ifadelerini kullandı.

‘İDDİALAR İFTİRAYA DÖNÜŞTÜ’

İddia makamının iddialarını “iftiraya" dönüştürdüğünü belirten Gür, Parti Meclisi üyelerinin periyodik olarak 45 günde bir gündemdeki konuları görüşmek üzere toplandığını ifade etti. 6 Ekim 2014’teki toplantında sadece Kobanê eylemlerinin görüşülmediğine dikkati çeken Gür, "Bölgedeki tüm siyasi gelişmeler elbette ki Meclis'te grubu bulunan HDP’yi de ilgilendirmektedir. İç ve uluslararası sorunlara karşı elbette ki duyarlıdır. Kendi düşünceleri ve politikaları doğrultusunda bu sorunlara çözüm önerileri geliştirmekte kamuoyuyla paylaşmaktadır. 6 Ekim 2014 tarihinde olan da budur. HDP’nin demokratik siyasi faaliyetlerinden illegal yapılar çıkarmak mümkün değildir. HDP’nin iddia makamının iddia ettiği gibi hiçbir zaman şiddete dayalı olayların çıkmasını destekleyen bir politikası yoktur”dedi. (HABER MERKEZİ)