Kobanê davası: Torba yasalardan, torba yargılamalara geldik

Kobanê davasında reddi hakim talepleri reddedildi. Tutukluluk hali ve adli kontrol kararlarının devamına karar veren mahkeme duruşmayı 14 Haziran 2021 tarihine erteledi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê davasının 2'nci duruşmasının 3’üncü oturumu Sincan Cezaevi kampüsünde, 22. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.

HDP eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve DBP eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, mazeret bildirerek duruşmaya katılmadı.

'ADİL YARGILAMA YAPMANIZ YÖNÜNDE BİR BEKLENTİMİZ YOK'

Duruşmada avukatlar reddi hâkim talebinde bulundu, müvekkillerinin tahliyesine karar verilmesini istedi.

26 Nisan’da başlayan davanın önceki duruşmalarında müvekkillerinin reddi hakim taleplerini gerekçeleri ile sunduklarını belirten Alp Altınörs ile Sebahat Tuncel'in avukatı Cemile Turhallı Balsak, mahkeme heyetine “çekilmenizi istiyoruz” dedi.

Reddi hâkim kararını reddetmeleri halinde bu talebin bir üst mahkemeye iletilmesi gerektiğini söyleyen Balsak, “Zaten adil karar bir verme yönünde talebimiz yok ama sizin adil yargılanma hakkı için dürüst yargılamanın bütün koşullarını oluşturmanız gerekiyor. Bu mahkemeden olsa olsa tek talebimiz olur, karar verecek merci olun. Eğer karar vermeyecekseniz çekilin. Mahkemenin çekilmesini ve her bir tutuklu için tahliye talep ediyorum” diye konuştu.

'BURADA SİYASETİ YARGILIYORSUNUZ'

Figen Yüksekdağ ve Zeynep Ölbeci’nin avukatı Ruken Gülağacı ise heyetin tensipte “beni AİHM kararı bağlamaz” tavrı sergilediğini belirterek, “Adil bir yargılama olmayacağını bize daha duruşma başlamadan ocak ayında göstermiş oldunuz” ifadelerini kullandı.

Kürtçe konuşan müvekkiller için tercüman temin edilmemesi nedeniyle taleplerini dile getiremediklerini belirten Gülağacı, “Bir panik haliniz var bunu anlıyoruz. Çünkü burada siyaseti yargılıyorsunuz, müvekkillerimizin tutuk halini sürdürmek için kopyala yapıştır kararlar veriyorsunuz” dedi.

'TORBA YASALARDAN, TORBA YARGILAMALARA GELDİK'

Beyza Üstün ve Berfin Özgül Köse'nin avukatı Nuray Özdoğan ise dilekçelerinin okunmadığına, avukatların olmadığı ortamlarda tanık ifadelerinin alındığına dikkat çekti, mahkeme heyetine, “Acelenizden usulü yara yara gidiyorsunuz. Torba yasalardan, torba yargılamalara geldik. Müvekkillerimizle ilgili sunduğumuz öznel durumları değerlendirmek zorundasınız. Her yargılanan için iddialarınızı ayrı ayrı sunmak zorundasınız” dedi.

'TALİMATLA HAREKET ETTİĞİNİZDEN EMİNİM AMA İSPAT EDEMEM'

İddianamede polisin gaz fişeğinden zarar gören müştekilerin ifadesini okuyan avukat Atila Bahçıvan, “Bu olaylarda kitleler değil belli ki polisler gaza gelmiş, gaza gelmekle kalmamış, her tarafı gaza boğmuş. Bu gazları atanları görelim bu salonda sanık olarak” ifadelerini kullandı.

Bahçıvan ayrıca, “Gençlerin dediği gibi 'Sizin talimatla hareket ettiğinizden eminim ama ispat edemem'. Ama dahası iddianamede bunu söylüyor. İddia ortaya koyuyor ama ispat edemiyor” şeklinde konuştu.

MAHKEME BAŞKANI: ÖZÜR DİLEYEREK SÖYLEYEYİM, ÇOK TELEVİZYON İZLEYEN BİRİ DEĞİLİM

Selahattin Demirtaş’ın avukatı Hadi Cin ise mahkemenin talimat alındığına ilişkin yazılı kanıt istediğini hatırlatarak, “Memur Fahrettin (Altun) ile Süleyman Soylu, Anayasa'yı ihlal ederek bütün kamuoyunun gözleri önünde size açık, aleni bir şekilde talimat verdiler. Bu suç öncelikle size karşıdır, adil yargılamayı etkilemeye yöneliktir. Siz dediniz ki, biz kimseden korkmuyoruz; eğer korkmuyorsanız adliyeye, yargıya karşı bu açık suçu işleyenlere ilişkin suç duyurusunda bulunursunuz” dedi.

Bunun üzerine mahkeme başkanı önce “CMK 205”, ardından da “Çok özür dileyerek söyleyeyim, çok televizyon izleyen biri değilim, kimin ne söylediğini bilmiyorum” diyerek yanıt verdi.

'İDDİANAME YA HİÇ OKUNMADAN KABUL EDİLDİ YA DA MAHKEME HAZIRLIK SÜRECİNE DÂHİLDİ'

Verilen aranın ardından konuşan avukat Mustafa Kemal Baran ise mahkeme heyetinin ‘talimat’ aldığı iddialarına ilişkin, “Kimse yargıya talimatını peçeteye yazıp vermez. Sizin talimat aldığınız AİHM kararlarının gereğini yapmamanızdan anlıyoruz” dedi.

Avukat Mehmet Emin Aktar ise “3 bin 530 sayfalık iddianamenin hemen kabul edilmesinden iki şey anlıyoruz: Ya bu iddianame hiç okunmadan kabul edildi ya da mahkeme bu iddianamenin hazırlık sürecine dâhildi. Bunların ikisi reddi hâkim talebinin gerekçesi olarak yeterlidir” değerlendirmesinde bulundu.

DURUŞMA 14 HAZİRAN’A ERTELENDİ

Avukat savunmalarının ardından mahkeme heyeti, reddi hakim taleplerinin reddine, tutukluluk hali ve adli kontrol kararlarının devamına karar vererek duruşmayı 14 Haziran 2021 tarihine erteledi. (DUVAR)