Kobane Davası: ‘Sapkın’ ifadesini Diyanet’e iade ediyorum

Kobane Davası’nda konuşan Nazmi Gür, "Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dilekçesi hala mevcuttur. Bizi ‘sapkın’ olarak ilan etmiştir. Bir fetva niteliğinde olan ifadeleri kendilerine iade ediyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kobane'ye yönelik saldırıları karşısında 6-8 Ekim 2014’te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobane Davası’nın 43’üncü duruşması, ikinci oturumuyla Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam etti.

Mezopotamya Haber Ajansı'nda yer alan habere göre, duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Heval Bozdağ’ın yanı sıra HEDEP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu ile Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatların yanı sıra çok sayıda kişi izledi.

Sincan Kapalı Cezaevi’nde bulunan siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya getirilirken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

GÜR: HİÇ BARIŞ YÜZÜ GÖRMEDİK

Kimlik tespitinin ardından dosyaya eklenen evrakların okunmasıyla başlayan oturum, siyasetçi Nazmi Gür’ün esasa dair savunmasıyla sürdü. Savunmasını usul ve esasa dair olmak üzere iki bölümden hazırladığını ifade eden Gür, sözlerine Ortadoğu’da yaklaşık 200 yıldır ciddi çalkantılar yaşandığını söyledi. “200 yıllık süreçte hiç barış yüzü görmedik” diyen Gür, “Şu an savaşın yaşandığı Kudüs’te birkaç kez bulundum. Selahaddin Eyyübi’den bu yana orası ne İsrail’in ne Filistinlilerin. Kudüs bütün insanlığın mirasıdır ancak bütün savaşlar da Kudüs üzerine. Topraklar kan gölüne dönmüş ve nihayetinde İsrail’in Siyonist rejiminin Filistin halkına dönük soykırımı söz konusu. Filistin halkıyla dayanışma içinde olduğumu belirtmek istiyorum” şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE YARGISI İÇİN BİR UTANÇ’

Yargıtay 3’üncü Dairesi’nin Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkındaki suç duyurusuna değinen Gür, suç duyurusunu “hükümsüz” olarak değerlendirerek, “Bu ülkede halkların güvenini yok eden bu gelişmelerin mevcut iktidarla da yakın bir ilgisi var. Yargının durumu bu haldeyken biz de burada savunma yapmaya çalışıyoruz. Türkiye yargısının içinde bulunduğu karanlık durumdan kurtaracak olan da bizzat yargının kendisidir. Hukukun üstünlüğünü mesleklerini siyasal emelleri doğrultusunda kullanmayan bir avuç savcı ve hâkim yapacaktır. Ben hala yargıçların olduğuna inanıyorum. Yargıtay birçok daireden oluşur. Sadece bir daireden alınan karar hepsini ilgilendirmez ama bu karar Türkiye yargısı için bir utançtır” dedi.

‘DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜ YOKSA DEVLETTEN SÖZ EDİLEMEZ’

Türkiye’nin demokratik bir ülke olmadığını dile getiren Gür, şöyle devam etti: “Demokratik hukuk devleti İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi ve diğer ortak bildirgeler esas alındığında hukukun üstünlüğünün herkes için güvence oluşturması, her türlü ayrımcılığının ortadan kaldırılması, sosyal ve ekonomik tüm hakların tüm bireyler için harekete geçirilmesi, tüm yurttaşların insan haklarına sahip olması ve herkesin ülkenin yönetimi konusunda iradesini özgürce ortaya koyabilmesidir. Bunların tümünü kapsar. Düşünce ve ifade özgürlüğü bu düşüncenin açığa çıkmasında önemli rol oynar. Düşünce özgürlüğü yoksa orada devletten söz edilemez. Türkiye’nin taraf olduğu ilgili sözleşmelerdeki gerekliliklere uyması açıktır. Bir insan hakkı olarak tanımlanan düşünce ve ifade özgürlüğüne dönük faaliyetler uluslararası hukuka göre meşrudur.”

‘SAPKIN İFADESİNİ DİYANETE İADE EDİYORUM’

Esas hakkındaki mütalaaya karşı EGM’nin ve İçişleri Bakanlığı’nın mahkemeye gönderdiği dilekçenin bir “talimat” olduğunu aktaran Gür, “Orada ‘TCK-314’ten de ceza verin’ talimatı var. İddianamede TCK-302’ye dönük de bir suçlama yok. Dosyanın bu iki suçlama ile ilgisi yok. Talimatta yer alan suçlama ile ilgili tüm iddiaları reddettiğimi belirtmek isterim. Onların bu davaya dahil olmasının tek nedeni, kendi suçlarını örtbas etmektir. Bu kurumların verdikleri dilekçelere itiraz ediyorum. Onların bu aşamada dosyadan çıkarılmalarını talep ediyorum. Ayrıca Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dilekçesi hala mevcuttur. Bizi “sapkın” olarak ilan etmiştir. Bir fetva niteliğinde olan bu ifadeleri kendilerine iade ediyorum” diye belirtti.

‘KUMPAS DAVASI’

“Bu dava bir kumpas davasıdır” diyen Gür, kumpası hazırlayanların ise “gün gibi ortada” olduğunu söyledi. Kobanê Davası’nın eski hakimi Bahtiyar Çolak’ın Atadedeler Suç Örgütü’nün liderleri arasında olduğunu hatırlatan Gür, “Onun altında imzası olan kararlar hala duruyor. Bizim tutuklu kalmamızı sağlayan kararlarlardır.  Siz de  sanki Çolak bu mahkemeye hiç başkanlık yapmamış gibi davrandınız. Bu nedenle burada adil bir yargılamadan, Anayasa’nın 138’inci maddesinden söz etmemizin imkânı yoktur” şeklinde ifadeler kullandı.

‘HEDEP DEMOKRASİ VE BARIŞ MÜCADELESİNİ DEVRALDI’

HDP’nin, 6-8 Ekim 2014 sürecine gerekçe gösterilerek dava konusu yapılan söz konusu tweetin paylaşılmasından önce DAİŞ’in Kobanê’deki işgaline karşı protestoların zaten başladığına dikkat çeken Gür, “HDP’nin kapatılma davası ve bu davanın paralel yürütülmesi ender görülecek bir durumdur. Bu dosyadaki asıl mesele bizi ve siyasetimizi tasfiye etme amacıydı. Bizler TEM Şube Müdürlüğü’nün 2018’deki bilgi notu gereği gözaltına alındık. Bu operasyonun amacı bir taşla onlarca ‘kuş’ vurmaktı. Ancak tüm hukuksuzlukları Strazburg’dan döndü. Bu kumpası başlatanlar demokratik siyaset yapma isteğimizi kesintiye uğratamayacaklar. Demokratik siyasetteki ısrarımızın görülmesi ve saygı duyulması gerekiyor. Artık HEDEP var, onlar demokrasi ve barış mücadelesini devraldı” ifadelerini kullandı.

‘TÜRKİYE İNSAN HAKLARI İHLALLERİNDE İLK SIRADA’

Mahkeme heyetine, “Ya Anayasa’ya uyun ya da ‘biz Anayasa’ya uymayacağız’ diye bir ara karar kurun” diye seslenen Gür, Türkiye’nin 1990 yılında AİHM’in yargı yetkisini tanıdığını hatırlatarak, “AİHM kararlarına uymama veya kısmen uyma gibi konular söz konusu olamaz. İşte nihayet övüneceğiniz bir birincilik. Türkiye insan hakları ihlallerinde birinci. Türkiye’ye dair yapılan 78 başvurunun 76’sında AİHM ihlal kararı vermiştir. Neden bu kararlara uymadığınızı uzun uzun anlatıyorsunuz ancak bu kararlar yok hükmündedir. ‘Yok hükmündedir’ sözü de bu kararları tanımayan AKP’li Ömer Çelik’e aittir. Bu yargılama süreci, bu kararlar Türkiye’nin zararınadır. Savcı bizi Türkiye’nin bölünmezliği aleyhine çalışmakla itham ediyor ama Türkiye’nin aleyhine çalışanlar ortada. AİHS’e taraf olan hiçbir ülke iç işlerim iddiasıyla bu kararlara uymamazlık edemez. Avrupa Konseyi ve AİHM ile ilişkiler bir dönem Türkiye’nin prestij yükseltmesine neden olmuştu. Şimdi ise Türkiye hakkında 2017 yılında başlatılan denetim süreci devam ediyor” diye aktardı.

‘YA HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ YA DA HİÇ’

Kobanê Davası’nın uluslararası aladan da takip edildiğin söyleyen Gür, Kobanê Davası’nın Türkiye’yi hukuka uyma noktasında bir yol ayrımına getirdiğinin altını çizerek, “Ya hukukun üstünlüğü ya da hiç! Düşman ceza hukuku ilkeleriyle yargılama yapamazsınız” vurgusu yaptı. Savunmasına usul yönünden devam eden Gür, iddianame ve mütalaada ciddi bir “dil” sorunu mevcut olduğunu belirterek, “Suç isnadı olarak muğlak, yazarlarının ideolojik görüşlerini belirten, hukuk dilinden uzak bir dil söz konusu. Yasa anlatımının belirli ilkesi vardır. Bunun sadece bu dosyaya özgü olmadığını tüm yargı süreçlerinde böyle bir yapısal sorun var. Bu da ciddi iletişim problemlerinin yanı sıra hak ihlallerine yol açmaktadır. Türkiye’de yargının dili halktan kopmuştur” şeklinde konuştu.

‘AVUKATLARIN KATILIMI ENGELLENDİ’

Ankara Sulh Ceza Mahkemesi tarafından tutuklandığı duruşmaya avukatların katılmasının dahi engellendiğini ifade eden Gür, “Engellemenin hukuki gerekçesini soran avukatlara polisin cevabı, ‘ben devletim’ oluyor. Biz de polis devletinde olduğumuzu biliyoruz ama bu kadar değildi. Bir polis avukatın sorguya girmesine izin verdi. Hakim ise bize, ‘dünyanın en adil mahkemesindesiniz’ dedi. Allah kimseyi bu adil mahkemelere düşürmesin!” sözlerini kullandı.

'KUMPAS AHMET ALTUN’UN ATANMASIYLA BAŞLIYOR’

Gür, sözlerini şöyle sürdürdü: “Açıktır ki bu durum hukuki yardımdan faydalanma hakkının ihlalidir. Dosya üzerindeki gizlilik kararı benim ve avukatlarımızın ilgili soruşturma birimleri karşısında yeterli, elverişli ve etkili savunma yapmamızı engellemiştir. Soruşturma makamlarının bu tutumunu ne yazık ki sayın mahkemeniz de sürdürmektedir. Bu durum AİHM’in Ahmet Şık ve Nedim Şener Türkiye Davası’nda açıkça belirtilmektedir. 6-8 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen olaylara ilişkin olduğu belirtilen soruşturma dosyasında aleyhimize herhangi bir yeni durum delil, karartma ya da tehlikeye düşürebileceği gerekçesiyle gizlilik kararının verilebilmesinin hukuki hiçbir gerekçesi yoktur. Çünkü dosya 6 yıl açık kalmış. Sebebi ise Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ı tutuklu bırakmaktır. Kumpas oradan başlıyor, savcı Ahmet Altun'un atanmasıyla kumpas başlıyor. Gizli kararının arkasındaki gerçeğin ‘siyasi saikler’ olduğu bizce açıktır. Bu ‘siyasi saikler’ kavramı da bana ait değil, AİHM’in Demirtaş Kararı’nda kullandığı bir kavramdır” dedi. (HABER MERKEZİ)