KKTC'den Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne tepki

BM Güvenlik Konseyi'ndeki Kıbrıs konulu toplantı sonrasında yazılı açıklama yapıldı ve federal çözüm çağrısı tekrarlandı. KKTC New York Temsilcisi Mehmet Dânâ ise açıklamaya tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Kıbrıs'ta taraflara resmi müzakerelere dönme çağrısı yaparak, "siyasi eşitlik temelinde iki toplumlu, iki kesimli federal" çözüm önerisini yineledi.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, BMGK'de düzenlenen kapalı Kıbrıs oturumunun ardından yazılı açıklama yapıldı.

Kıbrıs Ada'sında konuşlu BM Barış Gücü Misyonu'na tam destek verilen açıklamada, misyonun görevine ve uygulanmasına tam saygı gösterilmesi çağrısı yapıldı.

'İKİ TARAFTAKİ SEÇİMLER ÇÖZÜM İÇİN FIRSAT PENCERESİ SUNUYOR'

Ada'nın iki tarafında da gerçekleşen seçimlerin bir "fırsat penceresi" sunduğu belirtilen açıklamada, taraflara irtibatı tekrar artırma ve somut adım atarak uygun ortamı oluşturma çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, "Taraflar, BMGK kararları uyarınca, açıklık, esneklik ve tavize açık bir şekilde, siyasi eşitlik temelinde kapsamlı, adil, iki toplumlu ve iki kesimli federal çözüm için resmi müzakerelere dönmeyi hedeflemeli" ifadeleri kullanıldı.

'TEK TARAFLI ADIMLARDAN KAÇINILMALI'

Tek taraflı hareketlerden kaçınılması gerektiğini vurgulanan açıklamada, olası tek taraflı adımların Ada'da gerginliği artırabileceği ve barışçıl çözümü baltalayacağı değerlendirmesi yapıldı.

KKTC TEMSİLCİSİ: HAKLARIMIZIN TEYİDİ MÜZAKERELER İÇİN BİR GEREKLİLİK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) New York Temsilcisi Mehmet Dânâ ise BMGK'nin açıklamasına tepki gösterdi.

"Aynı egzersizin tekrarlanmasının farklı bir sonuç vermeyeceğinin bilincinde olduklarını belirten Dânâ, KKTC'nin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "bu kez farklı olmalı" çağrısı doğrultusunda Kıbrıs için "egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü" temelinde bir çözüm önerdiğini söyledi.

Dânâ, "Özden gelen haklarımız olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statümüzün teyidi, Ada'daki iki taraf arasında iş birliği zemininde bir anlaşmanın yolunu açacak resmi bir müzakere sürecinin başlayabilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için bir gerekliliktir" dedi.

'KONSEY'İN AÇIKLAMASI MEVCUT GERÇEKLERİ YANSITMAKTAN UZAK'

BMGK'nin KKTC'ye yönelik ambargoyu görmezden geldiğini ifade eden Dânâ, "Bu vahim adaletsizlik, Konsey tarafından tatmin edici bir şekilde ele alınmadığı sürece, Konsey'in Kıbrıs konusuna ilişkin iddia ettiği tarafsız yaklaşımının, ikna edici olması veya herhangi bir olumlu sonuç doğurması mümkün değildir" diye konuştu.

BMGK tarafından yapılan açıklamayı "Ada'daki mevcut gerçekleri yansıtmaktan uzak" olarak niteleyen Dânâ, "Açıklama Kıbrıs'ta tek çözüm çerçevesi olarak kapsamlı bir şekilde tüketilmiş ve kategorik olarak başarısızlığa uğramış olan federal formülü tekrarlamaktan öteye gitmemektedir. Konsey’in bu yaklaşımı, Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün önündeki en büyük engeldir" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)