KKTC’de yeni başbakan adayı belli ama kriz sürüyor

Dün akşam saatlerinde KKTC’nin en büyük partisi konumundaki Ulusal Birlik Partisi’nin yeni liderinin seçilmesine rağmen Kıbrıs Türk tarafı büyük bir siyasi ve ekonomik belirsizlikle karşı karşıya.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz haftalarda üçlü azınlık hükümetinin dağılması ve sonrasında gündeme gelen eski Başbakanın kişisel yaşantısını alakadar eden bir videonun gölgesinde büyüyen siyasi ve ekonomik kriz devam ediyor.

YENİ HÜKÜMET ARAYIŞI

Dün akşam saatlerinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) en büyük partisi konumundaki Ulusal Birlik Partisi (UBP)’nin yeni liderinin seçilmesine rağmen Kıbrıs Türk tarafı büyük bir siyasi ve ekonomik belirsizlikle karşı karşıya. UBP’nin yeni kurultayında büyük bir farkla ilk turda liderlik konumuna gelen Faiz Sucuoğlu geçtiğimiz saatlerde Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan yeni hükümeti kurma görevini teslim aldı.

Tatar ile Sucuoğlu’nun kabul ettiği üzere Kıbrıslı Türk siyasetçilerin yeni süreçteki görevi hiç kolay değil. Sucuoğlu kısa bir dönem zarfında çok önemli sorunlarla yüzleşmek durumunda. UBP’nin çiçeği burnundaki yeni lideri muhalefet partileriyle yeni bir geçiş hükümeti için anlaşmayı deneyecek. Yeni hükümetin kurulabilmesi durumunda yeni yılın bütçesi Cumhuriyet Meclisi’nin gündemine gelecek. KKTC meclisi uzun aylardan beri nisap sorunu nedeniyle toplanamıyor.

 

ERKEN SEÇİM BELİRSİZLİĞİ: MAAŞLAR TEHLİKEDE

Nisap sorununun atlatılması ve bütçenin oylanması durumundaysa, KKTC erken milletvekilliği seçimleri için sandığa gidecek. Muhalefet partileri erken seçimin bir an önce gerçekleştirilmesi fikrini desteklerken UBP içerisinden konuyla ilgili farklı sesler yükseliyor.

KKTC siyasetini sarsan gelişmelerin yaşandığı bir süreçte Kıbrıslı Türkler pandemiyle ve zor ekonomik şartlarla boğuşmaya devam ediyor. Kış aylarının başlamasıyla beraber Kıbrıs genelinde pandeminin tekrardan gündem maddesine dönüşmesi beklenirken Kıbrıs Türk tarafının ekonomisi birçok açıdan alarm veriyor. UBP kurultayının gündeminde Kıbrıslı Türkler önümüzdeki aylarda kamuda maaşların tehlikeye girebileceği olasılığı üzerinde duruyor.

SUCUOĞLU’NUN ANKARA İLE İLİŞKİLERİ

Bu arada dünkü kurultaydan galip çıkan Sucuoğlu’nun partisi içerisindeki bunalım ve Ankara ile ilişkilerdeki çalkantılar karşısında nasıl bir tavır alacağı merakla bekleniyor. UBP liderliğine seçilmesinden hemen sonra Sucuoğlu Ankara’ya dostluk ve işbirliği mesajları gönderdi. Sucuoğlu ayrıca, Ankara ile Cumhurbaşkanı Tatar’ın desteklediği iki devletli çözüm fikrine de sahip çıktı.

Bu önemli mesajlara rağmen Lefkoşa’nın kuzeyinde Pazartesi öğlen saatlerinde basın ve siyaset kulvarları Sucuoğlu’nun Türkiye’deki mevcut iktidar ile ilişkilerinin geleceğini sorgulamaktaydı. Zira Ankara geçtiğimiz bir yıl boyunca Sucuoğlu’nun liderliğini önlemek için perde arkasından efor sarf etti.

VİDEO SKANDALI İÇİN DAVA DEVAM EDİYOR

Beri yandan yeni Başbakan adayının başı Ersan Saner’i aktif siyasetten şimdilik uzaklaştıran video skandalıyla da dertte.

Eski Başbakan Saner geçtiğimiz saatlerde Sucuoğlu’na sert sözlerle yüklendi ve video skandalı için kendisinden yargı önünde hesap soracağı mesajını verdi. Kıbrıslı Türkler şimdi bu hesaplaşmanın sonucunu da merakla bekliyor.