KKTC’de siyaset kilitlendi, Tatar süreci ağırdan alıyor

Üçlü azınlık hükümetinin istifa ettiği KKTC'de yeni hükümet ve erken seçim için gözler Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'a çevrildi. Ancak Tatar hâlâ yeni hükümet için bir ismi görevlendirmiş değil.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde üçlü azınlık hükümetinin geçtiğimiz hafta istifa etmesinden sonra Kıbrıs Türk siyasetinde belirsizlik hakim. KKTC'nin, Meclis’teki aritmetiğin yanı sıra mevcut ekonomi ve pandemi koşulları altında bir an evvel erken genel seçime gitmesi gerekse de, gerekli adımların hızla atılıp atılmayacağı belirsizliğini koruyor. 

Başbakan Ersan Saner’in istifasını açıklamasının üzerinden neredeyse bir hafta geçmiş olmasına rağmen, Lefkoşa’nın kuzeyinde geçiş hükümetiyle ilgili istişareler başlamış değil. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın bu yöndeki adımlarını yarın itibarıyla başlatması bekleniyor. 

TATAR’IN KRİTİK GÖREVİ

Kıbrıs Türk medyasına yansıyan son bilgilere göre Tatar, anayasal yetkileri çerçevesinde yeni hükümetin oluşumuna yönelik görüşmelere yarın başlayacak. Tatar, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi partilerin genel başkanları ve bağımsız milletvekilleri ile görüşmelerde ve değerlendirmelerde bulunacak.

LEFKOŞA’DAKİ SON KULİS BİLGİLERİ

Lefkoşa’nın kuzeyinde yeni geçiş hükümetinin kuruluşunun Cumhurbaşkanlığı'nca ağırdan alınıyor olması, siyasi tartışmaları ve yorumları da beraberinde getirdi. Kıbrıs Türk muhalefetindeki yaygın kanı, Tatar’ın istifasını sunan Başbakan Saner’e zaman kazandırmaya çalıştığı yönünde.

Kıbrıs Türk medyasına göre, Cumhurbaşkanı eğer anayasada erken seçim kararı öncesi yeni hükümet kurma çalışmalarına olanak tanımak için verilen 60 günlük süreyi kullanırsa, seçim tarihinin ilanı ve seçim yasalarının yürürlüğe girmesi de 12 Aralık tarihine kadar sarkabilecek. Bu olasılık muhalefet partilerinde Cumhurbaşkanlığı'yla ilgili olumsuz yorumlara neden oluyor. Cumhurbaşkanlığı'ysa yeni hükümet arayışlarının gecikmesini hafta sonu tatili ve Mevlit Kandili'ne bağlıyor.

Duvar’ın Lefkoşa’nın kuzeyinde ulaştığı kaynaklar son gelişmeleri, 'üçlü azınlık hükümetinin istifasının Cumhurbaşkanlığı'nın onayıyla gündeme gelmiş olabileceği' ihtimali temelinde yorumluyor. Muhalefete yakın kaynaklar konuyla ilgili olarak, 30-31 Ekim tarihinde yapılması planlanan Ulusal Birlik Partisi (UBP) kurultayına işaret ediyor. Bu görüşe göre Ankara ile KKTC Cumhurbaşkanlığı, Kıbrıs Türk siyasetinin en büyük partisinin liderinin seçileceği kurultayda aday olacak olan Saner’e zaman kazandırmak istemiş olabilir. Söz konusu kaynaklar, Saner'in kurultaydan zaferle çıkması halinde, geçiş döneminde hükümetin başında kalarak seçimlere kendinden emin bir şekilde girmeyi deneyebileceğini belirtiyor. 

UBP liderliğine bir yıl önce gelen Saner’in Kıbrıs Türk siyasetindeki ilerleyişi, Ankara’nın Kıbrıs’ın kuzeyinde perde arkasından gerçekleştirdiği hamlelerle ilişkilendirilmişti. 

BÜTÇE ÇALIŞMALARI SEKTEYE UĞRADI

Cumhurbaşkanlığı süreci ağırdan alırken, Kıbrıs'ın kuzeyinde siyaset ve ekonomi tam anlamıyla kilitlenmiş durumda. Cumhuriyet Meclisi'nin haftalardır nisap sorunu nedeniyle toplanamaması, Kıbrıs Türk toplumunu birçok açıdan olumsuz etkiliyor. Üçlü azınlık hükümetinin istifası ve Meclis çalışmalarının nisap sorununa takılması yeni yılın mali bütçesi ve ekonomik dengeleri ilgili çalışmaları sekteye uğrattı. 

Tüm gelişmelerin ve kulis bilgilerinin gölgesinde, KKTC’de son yedi yılda altı hükümetin iş başına geldiği hatırlatılıyor. Bu hükümetlerden sadece bir tanesi 22 ay görev başında kalabilmişti.

KKTC ANAYASASI NEYİ ÖNGÖRÜYOR?

Anayasa’ya göre “Cumhurbaşkanı, seçimlerin yenilenmesini veya halkoylamasına başvurulmasını kararlaştırırken, Cumhuriyet Meclisi Başkanı, Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Meclisinde grubu bulunan siyasi parti başkanlarının görüşlerini alır” ve Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulunu kurma görevini, güvenoyu alabilecek bir grup başkanına veya milletvekiline verir. 

Bakanlar Kurulu'nu kurma yetkisini alan milletvekili, bu görevini en geç 15 gün içinde tamamlamak veya görevi geri vermekle yükümlüyken, yeni hükümet kurulana kadar eski hükümet görevde kalmaya devam eder.

KKTC Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, 60 günlük süre içinde Cumhuriyet Meclisi çoğunluğuna dayalı bir Bakanlar Kurulu'nun atanmasına olanak bulunmaması halinde, Cumhuriyet Meclisi seçimlerinin yenilenmesine karar verebilir.

Etiketler KKTC Ersin Tatar