KKTC'de Mark Buddle tepkisi: 'Interpol arıyor, biz kucaklıyoruz!'

Uyuşturucu kaçakçılığı ile anılan ve Interpol tarafından aranan Mark Buddle’ın KKTC'ye yerleşmiş görünmesi tartışılıyor. Kıbrıs basını, Buddle’ın 'korunduğunu' ve gazetecileri tehdit ettiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son dönemde bir dizi yasa dışı faaliyetle ve bu faaliyetlere ismi karışan şahsiyetlerle gündeme gelen Kıbrıs, yine tartışmalı bir isme odaklanmış durumda. Interpol’ün aradığı Avustralyalı bir ‘müteşebbis’ ile ilgi bilgi ve iddialar, Kıbrıs Türk basınında yankı buluyor. Adada yayın yapan Kıbrıs Postası gazetesinin yazarı Levent Özadam, bugünkü köşesine KKTC’ye sığınan Avustralya kökenli Mark Buddle’ı taşıdı. Buddle’ın ismi, uyuşturucu ticaretiyle ilişkilendiriliyor.

BUDDLE’I KİMLER KORUYOR?

Buddle’ın yaşamını ve ticari faaliyetlerini Kıbrıs’ın kuzeyinde sürdürdüğünü belirten Özadam, “Interpol tarafından da aranan bu karanlık ismin KKTC'de ne işi var?” sorusunu yönelterek, Avustralyalı ismin KKTC’ye 30 günlük vizeyle girdiğini, sonrasında oturma izni elde ederek adada kaldığını ve KKTC’nin araç alım-satım piyasasında bir ortakla ticari faaliyete başladığı bilgisini paylaşıyor.

“KKTC mafya cenneti ve kirli işler adası yapılmak isteniyor” çıkarımında bulunan yazar, “Yatırım falan yaptığı yok ama kendisi ile başka gelişmeler var. Öncelikle bu suç makinesini devletin içinde birilerinin koruduğu artık kesinleşmiştir. Altı aylık izni veren ya da verilmesini isteyen makam da suçlular arasındadır” yorumunda da bulunuyor. Özadam’a göre Buddle, resmi makamların yanı sıra Kıbrıs’ın kuzeyindeki bir grup iş insanı tarafından da koruma altına alınmış durumda. 

GAZETECİLERE TEHDİT

Özadam ayrıca, köşe yazısında Buddle ile ilgili gelişmeleri gündeme taşıyan Kıbrıslı gazetecilerin tehdit edildiği bilgisini de kamuoyuyla paylaşıyor. Yazar konuyla ilgili olarak, "Interpolün aradığı bu karanlık adam hakkında haber yapan bazı basın kurumları ve mensupları da resmen tehdit edilmeye başlanmış, kendilerine mesajlar gönderilerek bu işin peşini bırakmaları salık verilmiştir. Adamlar öyle cüretkardır ki, haklarında yayın yapanların yakınlarına gönderilen mesajlarda ‘haberlerin devamı halinde yerden jiletle kazınacak hale getirilecekleri’ söylenmeye başlanmıştır” vurgusunda bulunuyor. 

İDDİALAR VE SKANDALLARIN ODAĞINDAKİ KKTC

KKTC hatırlanacağı üzere son dönemde, Sedat Peker’in iddiaları, Halil Falyalı meselesi ve 2021 sonlarında KKTC Başbakanının istifasına neden olan kaset skandalıyla Türkiye ve uluslararası kamuoyunun gündeminde yer buluyor.