KKTC'de kumarhaneler cennetinde 'muhafazakarlık' propagandası

KKTC'de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde düzenlenen 'Aile Çalıştayı'nda 'muhafazakar' mesajlar verilmesi tepkilere neden oldu.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyinde Türkiye ile işbirliği içerisinde Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen “Aile Çalıştayı” isimli etkinlik, muhalefetin tepkisine neden oldu. 'Kıbrıs Türk aile yapısının geleceğinin mercek altına alındığı' iddia edilen etkinlikte muhafazakar mesajlar verilmesi KKTC'de eleştirileri beraberinde getirdi.

Kıbrıs Türk basınına yansıyan bilgilere göre KKTC’de Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın eşi Sibel Tatar öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Destek Komitesi ile Kıbrıs Vakıflar İdaresi’nin iş birliğinde düzenlenen “KKTC 1. Aile Çalıştayı” gerçekleştirildi.

KUMARHANELER CENNETİNDE MUHAFAZAKAR ÇALIŞTAY

Kumarhaneleriyle ünlü Girne’de bir otelde gerçekleştirilen etkinliğe, Türkiye Büyükelçisi ve Türkiye Cumhuriyeti Aile Bakanlığı uzmanları ile kurum, kuruluş ve ilgili bakanlıklardan yetkililer de katıldı. Kıbrıs Türk liderliği de etkinliğe ilgi gösterdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, çalıştayda yaptığı konuşmada, 'Kıbrıs Türk toplumunun da bugünlere gelmesindeki en önemli etkenlerden birinin sağlam aile yapısı olduğunu' belirtti ve 'yeni çağda da aile yapısını korumanın önemine' vurgu yaptı. Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri ise konuşmasında, “Bir toplumda aile ne kadar sağlam temeller üzerine kurulu ise toplum da o derece güçlü ve sağlam yapıda gelişimini sürdürüyor” dedi.

NEFRET SÖYLEMİNE SORUŞTURMA TALEBİ

Sunumların gerçekleştirildiği çalıştay ile ilgili bilgiler ve görsel dokümanlar, sosyal medyada da eleştirildi. Katılımcılara yönelik verilen 'muhafazakâr mesajlar' birçok Kıbrıslı Türk’ün tepkisine neden oldu.

Kuir Kıbrıs Derneği, Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen Aile Çalıştayı’nda lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks ve artılara (LGBTİ+) yönelik nefret söylemi yapıldığını açıklayarak, çalıştaya yönelik soruşturma başlatılmasını talep etti. Kuir Kıbrıs Derneği açıklamasında, “Cumhurbaşkanlığı gibi bir kurumun LGBTİ+’ları hedef alan ve heteronormatif aile yapısını yücelten kadın düşmanı söylemlerin ve yayınların yer aldığı bir etkinliği düzenlemesi kabul edilemez” denildi.

Taraf olunan uluslararası sözleşmeler ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yasası ve Ceza Yasası kapsamında kadına yönelik şiddetin meşrulaştırılması ve LGBTİ+’lara yönelik nefret söyleminin “kabul edilemeyeceği” belirtilen açıklamada, polis teşkilatı göreve çağırılarak, etkinlikle ilgili soruşturma başlatılması talep edildi.

'HÜKÜMET NASIL KURULUR 101' ÇALIŞTAYI YAPILSAYDI DAHA UYGUN OLURDU'

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı da Cumhurbaşkanlığı himayelerinde düzenlenen Aile Çalıştayı’na tepki gösterenler arasında yer aldı. Harmancı, “Aile Çalıştayı denerek yine birilerine göre ‘eksik’ yönlerimizi ‘telafi’ edene kadar; koltuk yerine millet, Bakanlık yerine görev, torpil yerine adalet, rant yerine eşitlik veya ‘hükümet nasıl kurulur 101’ çalıştayı yapılsaydı sanırım daha uygun olurdu” açıklamasında bulundu.

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Mine Atlı, Türkiye Elçiliği ve Ankara’nın o makama uygun gördüğü ‘Cumhurbaşkanı’nın bir ‘Aile Çalıştayı’ düzenlediğini, çalıştay moderatörlerinden birinin de Türkiye’de öğretim üyeliği yapan Dr. Mehmet Gedik olduğunu belirtti. Atlı, “Gedik’in ‘İslami Sosyal Hizmet Yaklaşımı’ ile ilgili yayınlarını bulabilirsiniz. Bu durumu ‘basit bir çalıştay’ olarak kabul ettiğimiz takdirde, hukukta sıklıkla duyduğumuz ‘geri dönüşü imkansız, telafisi mümkün olmayan’ zararlar göreceğiz” dedi. Adı ‘çalıştay’ olsa da bunun bir dayatma olduğunu, Kıbrıs Türk toplumunun değerlerinin, bilimsel çalışmalarının, toplum bilincinin hedefte olduğunu belirten Atlı, buna asla geçit vermeyeceklerini vurguladı.

'MUTSUZ EVLİLİKLERE HAPSOLMAYACAĞIZ'

Bağımsızlık Yolu Partisi ise “Çalıştay henüz gerçekleşmeden adından ve paydaşından muhafazakâr sosyal politikalara kapı aralayacağı belliydi” mesajıyla muhafazakar sosyal politikaların, Cumhurbaşkanlığı üzerinden teşkilatlandırılmaya çalışıldığı açıklamasında bulundu. Sol Hareket ise kadınlardan, iyi eş, iyi anne olmaları, itaat etmeleri ve ataerkil düzeni devam ettirmelerinin beklendiğini söyleyerek, “Dayatılan ideal ailelerde mutsuz evliliklere hapsolmayacağız” mesajını verdi.