KKTC’de hükümet kurma görevi federal çözüm yanlısı Erhürman’da

KKTC'de Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanı seçilmesiyle boşalan başbakanlık koltuğu doldurulamıyor. Tatar'ın eski partisi Ulusal Birlik Partisi'nin geçici lideri Ersan Saner, hükümet kuracak çoğunluğa oluşacak bir koalisyon kuramadı. Tatar son olarak, Kıbrıs sorununda federal çözüm yanlısı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) başkanı ve ana muhalefet lideri Tufan Erhürman’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - KKTC'de Ersin Tatar’ın cumhurbaşkanlığına seçilmesinden sonra boşalan başbakanlık koltuğu bir türlü doldurulamıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin üzerinden bir ayı aşkın bir süre geçmesine rağmen, KKTC’de yeni hükümet kurulmuş değil. 

Cumhurbaşkanı Tatar'ın hükümeti kurma görevini verdiği Ulusal Birlik Partisi Genel Sekreteri ve geçici lideri Ersan Saner'in görüşmelerinden sonuç çıkmadı; Saner, yeni hükümeti kurma görevini Tatar’a iade etti. Bu gelişme sonrasında Tatar ana muhalefet lideri Tufan Erhürman’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi. 

Merkez sol çizgideki ve Kıbrıs sorununda federal çözüm yanlısı Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Erhürman geçtiğimiz dönemde ömrü kısa olan dört partili koalisyon hükümetinin başbakanı olarak görev almıştı. Erhürman ayrıca, son cumhurbaşkanlığı seçimlerinin birinci turunu üçüncü sırada tamamlamıştı. 

 

ÇOK PARTİLİ YA DA TEKNOKRAT HÜKÜMET GÜNDEMDE

Tatar’dan hükümeti kurma görevini teslim alan Erhürman kendisine tanınan sürenin tamamını kullanmayacağı mesajını verdi. Erhürman kısa sürede yeni bir koalisyon hükümeti için şansını deneyecek. Bu çaba için bugün CTP Lefkoşa’da toplanıp yeni bir strateji üzerinde çalışmalara başladı. 

Erhürman’ın önünde yeni hükümet ile ilgili olarak sınırlı sayıda seçenek bulunuyor. UBP ile koalisyon seçeneğine sıcak bakmayan CTP meclisteki diğer partilerle geniş tabanlı bir koalisyon hükümeti kurma hedefine odaklanabilir. Bu seçeneğin devre dışı kalması durumundaysa Erhürman teknokratlardan oluşan bir kabine seçeneğini gündemine alabilir. 

 

ERKEN SEÇİM SON SEÇENEK

Erhürman’ın hükümeti kurma noktasında başarısız olması durumunda devreye yeniden Cumhurbaşkanı Tatar girecek. Böylesi bir durumda Tatar ya hükümeti kurma görevini değişik bir isme teslim edecek ya da erken parlamento seçimlerinin yolunu açacak. Kıbrıslı Türk uzmanlara göre son seçeneğe an itibariyle gerek Kıbrıslı Türk siyasetçiler gerekse de Ankara soğuk yaklaşıyor. 

Kıbrıs’ın kuzeyindeki yaygın kanıya göre belirlenecek erken seçim tarihine dek Kıbrıs Türk tarafı yoluna yeni bir koalisyon hükümeti ile devam edecek ve yeni hükümetin ilk işi yeni bütçeyi meclisten geçirmek olacak. Yeni hükümet ayrıca, pandemi sürecinin yönetimini sürdürecek ve yeni bir seçim kanunu ile KKTC’yi erken seçim sürecine hazırlayacak.