KKTC’de elektrik krizi: Saatler süren kesintiler halkı bezdirdi

Kıbrıs Türk tarafı elektrik kesintileriyle başa çıkmaya çalışıyor. Özelleştirme tartışmasının odağındaki Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'na göre, kesintinin sebebi ekonomik kriz ve altyapı eksikliği.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Isparta’daki elektrik kesintisini konuştuğu süreçte Kıbrıs’ın kuzeyinde de her geçen gün derinleşen bir elektrik krizi yaşanıyor. Kıbrıs Türk tarafı, altyapı eksikliği ve ekonomik kriz nedeniyle uzun zamandan beri günlük bazda saatlerce süren elektrik kesintileriyle başa çıkmaya çalışıyor. 

Lefkoşa’nın kuzeyindeki son bilgilere göre KKTC genelindeki elektrik kesintileri sürüyor. Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (Kıb-Tek) adanın kuzeyindeki elektrik yapısının genelinin tehlikeye girmemesi için günlük elektrik kesintilerine gidiyor. Son olarak, başkent Lefkoşa’nın bazı semtlerinde yedi saat süresince elektrik verilemeyeceği duyuruldu. Önceki günlerde de benzer kesintiler başka ilçelerde de yapıldı. 

ISINMA İHTİYACI KARŞILANAMIYOR

Aylarca süren elektrik kesintilerinden mustarip olan Kıbrıslı Türkler sosyal medya aracılığıyla tepkilerini dile getiriyor. Kıbrıslı Türkler '21'inci yüzyılda mum ışığına mahkûm edildiklerini' vurguluyor. Ayrıca, soğuk kış gecelerinde elektrik kesintileri konutların ısınma ihtiyaçlarının karşılanmasını da aksatıyor. 

23 Ocak’ta KKTC’de gerçekleştirilen milletvekili seçimleri boyunca Kıbrıs Türk tarafı seçimlerin normal şartlarda gerçekleştirilebilmesi için Kıbrıs Rum tarafından elektrik tedarikini sürdürmüştü. Seçim sonrasında da yetkililer halktan elektriği sınırlı şekilde kullanmalarını talep etmişti. 

 

ÖZELLEŞTİRME TARTIŞMASI  

Kıbrıs’ın kuzeyindeki elektrik krizi yeni bir gelişme de değil. Elektrik meselesi geçtiğimiz yıllarda Kıb-Tek’in özelleştirilmesi tartışmalarıyla beraber gündeme taşınmıştı. Özelleştirme fikrine, Kıbrıs’taki muhalif kesimler ‘Kıbrıslı Türklerin elektrik altyapısı Türkiye’de iktidara yakın kesimlere teslim edilecek’ fikriyle karşı çıkmıştı. 

Uzun saatler süren elektrik kesintileriyle ilgili olarak, özelleştirme tartışmasının odağındaki Kıb-Tek önceki günlerde önemli bir açıklamada bulunmuştu. Kurum, son günlerde artan elektrik kesintilerinin yatırım eksikliği, arıza ve artan ihtiyaçtan kaynaklandığını açıkladı. Kıb-Tek artan elektrik ihtiyacını karşılamak için Güney Kıbrıs’tan enerji talep edildiğini belirtti ve tüketicilerin elektrik enerjisini tasarruflu kullanmasını talep etti. 

Kıbrıs Türk tarafında enerji sektöründeki emekçilerin haklarını savunan El-Sen ise “Bugün yaşanan elektrik kesintilerinin tek nedeni siyasetin Kıb-Tek’ e yatırım yapmaması ve bu nedenle talebin karşılanamamasıdır” açıklamasında bulunmuştu. 

Etiketler KKTC elektrik krizi