Kuzey Kıbrıs'ta Arıklı'nın cinsiyetçi yorumuna tepki: Faşistler aynı zamanda cinsiyetçi maçolardır

YDP lideri Erhan Arıklı, sosyal medyada yaptığı cinsiyetçi açıklamalar nedeniyle eleştirildi. CTP'li Derya, "Faşistler aynı zamanda cinsiyetçi maçolardır" dedi.

Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs’ın kuzeyinde geçtiğimiz dönemde tartışmalı çıkışları ile gündeme gelen ve İnterpol tarafından aranan Yeniden Doğuş Partisi'nin (YDP) lideri Erhan Arıklı, cinsiyetçi açıklamaları nedeniyle tepki çekti. KKTC'de geçtiğimiz günlerde güven oyu alamayan üçlü koalisyon hükümetinin küçük ortağı YDP’nin lideri Arıklı, sosyal medyada cinsiyetçi bir yorum yaptı. 

Kıbrıs Türk basınına yansıyan son bilgilere göre, Kıbrıs’ın kuzeyinde hükümet kurma görevinin Ulusal Birlik Partisi (UBP) milletvekili Ünal Üstel’e verilmesinin ardından kendisine yöneltilen “Üstel’in Başkanlığı’nda bir hükümete girer misiniz?” sorusuna Arıklı, ilk olarak “Üstel bizi tatmin ederse gireriz” cevabını verdi. Arıklı'nın söz konusu yanıtına, bir sosyal medya kullanıcısı, “Gel seni daha genç birisine tatmin ettirelim” yorumunu yaptı. Arıklı ise söz konusu paylaşıma cevaben, “Memnun olurum, 90-60-90 tercihimdir” ifadelerini kullandı. 

Arıklı’nın cinsiyetçi çıkışı KKTC'de eleştirileri beraberinde getirdi. Birçok sosyal medya kullanıcısı, Arıklı’nın sözlerine tepki gösterdi. Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Milletvekili Doğuş Derya da konuyla ilgili bir açıklamada bulundu.

Derya, “Erhan Arıklı, her zamanki gibi hadsizce konuşuyor. Cinsiyetçi maçoların hepsi faşist değil ama bütün faşistler aynı zamanda cinsiyetçi maçolardır. Sabrımızı zorlama faşist Arıklı” dedi. 

YEŞİL HAT OLAYLARI VE İŞKENCE TEHDİDİ

Arıklı’nın ismi 1990’lı yılların ortalarında Kıbrıs’taki Yeşil Hat'ta yaşanan olaylarda hayatını kaybeden Rum vatandaşların dosyasına karışmış, Kıbrıs Cumhuriyeti İnterpol aracılığıyla tartışmalı ismi alıkoyma için uluslararası toplum nezdinde harekete geçmişti. 2000’li yılların başlarındaysa Arıklı bir köşe yazısında Kıbrıs’ın birleşmesinden yana olanları işkenceyle tehdit etmişti. Arıklı daha sonra işkence tehdidi nedeniyle pişman olduğunu açıklamıştı.

ARIKLI'NIN PARTİSİ

Arıklı’nın liderliğindeki YDP, muhafazakâr-milliyetçi kimliğiyle tanınan bir parti. Söz konusu parti son dönemde koalisyon hükümetlerinde yer alıyor. Kıbrıs’ın kuzeyinde YDP’yi genellikle Türkiye kökenli muhafazakâr seçmenler destekliyor. YDP geçtiğimiz günlerde üçlü koalisyon hükümetinden çekilme kararı almıştı.